ARKIB

KATEGORI

Buletin

Aktivis gesa kerajaan baharu tangani segera isu kenderaan asing beli minyak bersubsidi

Berita Tempatan

Views

Kerajaan baharu perlu menangani isu pemandu kenderaan warga asing membeli petrol dan diesel bersubsidi di negara ini yang tiada kesudahan menerusi beberapa langkah penguatkuasaan lebih efektif.

JOM BACA >> Dakwa kereta gesel pembahagi jalan elak konvoi pengiring, lelaki ini berani jawab ciapan balas TMJ

Menurut Harian Metro, aktivis masyarakat Michael Tay Chee Boon berkata, isu pembelian petrol dan diesel bersubsidi oleh warga asing itu membangkitkan kemarahan rakyat Malaysia apabila pintu sempadan negara dibuka kembali selepas pandemik Covid-19.

Beliau berkata, kementerian terbabit sudah meningkatkan penguatkuasaan terhadap pemilik stesen minyak yang didapati menjual bahan api itu kepada kenderaan pendaftaran asing dengan tindakan denda sehingga RM2 juta.

JOM BACA >> Toyota Agya dan Daihatsu Ayla bakal tiba di Indonesia bulan Mac 2023, pengeluaran massa Perodua Axia (D74A) dijangka bermula Januari 2023

Bagaimanapun, bukan sahaja pengusaha stesen perlu didakwa dan didenda, malah pemandu yang didapati bersalah juga perlu dikenakan tindakan yang sesuai.

Ia bagi mendidik pemandu yang degil serta mengelakkan isu pembelian petrol dan diesel bersubsidi dalam kalangan pemandu kenderaan pendaftaran asing berlarutan.

Michael Tay berharap sesuatu tindakan sesuai dapat dilakukan dalam tempoh terdekat bagi menangani permasalahan berkenaan.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Kenderaan pengguna MRR2 terkena minyak, SUKE sedia tanggung kos cucian
JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?
JOM BACA >> Foto supermoped Aveta SVR180 tersebar – Harga tunai RM 9,988?
JOM BACA >> RISIK: Ativa hibrid (D47B) bakal dilancar pada September, Axia (D74A) selesai ujian percubaan awal pemasangan
JOM BACA >> Foto Alza 2022 (D27A) warna Garnet Red tertiris, unit pameran dan pandu uji mula dihantar!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply