ARKIB

KATEGORI

Buletin

ASEAN NCAP akan menambah empat lagi ujian penilaian pada masa depan

Views

2013-ford-fiesta-crash-test

* gambar sekadar hiasan

Program Penilaian Kereta Baru untuk Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP) bersedia untuk membuat penambahan dalam struktur program penilaian berikutan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Pemandu (SC) pada mesyuarat yang berlangsung di Melaka baru-baru ini. Penambahan empat kumpulan kerja (WG) – Frontal Impact (FIWG), Side Impact (SIWG), Child Restraint (CRWG) dan Safety Assist (SAWG) akan membolehkan program penilaian tersebut lebih meluas dan menyeluruh pada masa depan.

Mesyuarat pertama kumpulan kerja (WG) ASEAN NCAP dijadualkan berlangsung pada 18 dan 19 Mac 2013 bakal menghimpunkan semua peserta yang berminat dari industri, universiti, institusi penyelidikan serta agensi kerajaan di Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) di Kajang, Malaysia Malaysia.

Pengerusi Jawatankuasa Pemandu (SC) ASEAN NCAP , Prof Dr Wong Shaw Voon, menanggap usaha tersebut sebagai “Platform yang dikongsi bersama semua pihak untuk menunjukkan sokongan dan kesediaan untuk meningkatkan keselamatan kenderaan di rantau ini “. Beliau juga menyatakan kepentingan untuk menyampaikan mesej kepada pengguna di rantau ini mengenai pengertian keputusan ujian sebenar dan juga kepentingan NCAP walaupun undang-undang yang sedia ada di rantau ini membolehkan kereta berada di pasaran.

“Di Malaysia sebagai contoh, kini telah menguatkuasakan elemen keselamatan pasif Vehicle Type Approval (VTA) berdasarkan Peraturan 94 PBB  atau PBB R94 untuk kesan frontal tetapi ujian yang sama dalam ASEAN NCAP menggunakan impak yang lebih besar. Kelajuan yang digunakan dalam NCAP adalah 64 km / h berbanding dengan 56 km / h dalam PBB R94 dan ini menunjukkan ujian NCAP adalah lebih mantap, ” kata Prof Wong. Program ini akan berakhir dengan taklimat pengilang lain yang dijangka memberi tumpuan pada Fasa 2 ujian ASEAN NCAP .

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

1 Comment


  • Strategi UN Economic Comission of Europe untuk meletakkan kereta EU di ASEAN. Kenapa nak layan sangat EU ni pun aku tak faham. Minyak kelapa sawit, biodiesel ditahannya. Padahal harga lagi murah. Rakyatnya terpaksa beli barang mahal. Pasal EU tak mampu keluarkan barangan murah. Sekarang bila rakyat dia sendiri x mampu nak beli, dia nak tolak kat kita plak.

    Secara tidak langsung, yang akan menyaksikan peningkatan jualan adalah mereka yang memegang lesen distributorship untuk kereta buatan EU. Mari kita lihat siapa dia?

    Dahlah kereta BMW besor gedabak dimasukkan dalam kategori engin effisiensi tinggi. Jangan nipu ngata nak ramai orang selamat. Nak mengkuburkan kereta murah. Supaya hutang kita lagi tinggi, bank ketawa terbahak-bahak.

    Dah ke semua kita ni buta pada kebenaran?

Leave a Reply