ARKIB

KATEGORI

Info

Benarkan Rakan Kongsi-Pemandunya kendalikan e-haling tanpa EVP yang sah, ini penjelasan dari Maxim Malaysia

Info

Views

Maxim Malaysia menerusi satu kenyataan media, memberi penjelasan berhubung dengan satu kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di laman Facebook pada 10 Mac lalu berkenaan aplikasi mudah alihya.

Menurut kenyataan itu, berdasarkan siasatan oleh JPJ yang dijalankan pada 7 Mac 2023 di Kuantan, Pahang di Ibu Pejabat (HQ) Maxim Malaysia didapati bahawa pihak Maxim Malaysia membenarkan Rakan Kongsi-Pemandu untuk mengendalikan e-haling tanpa EVP yang sah.

Semasa siasatan dijalankan, kakitangan Maxim Malaysia memberikan kerjasama penuh kepada pegawai JPJ dengan menyediakan semua dokumen sokongan, lesen e-hailing yang sah daripada APAD, senarai pemandu dan bahan pengiklanan yang digunakan untuk kempen pemasaran.

Selaras dengan Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2010 dan peraturan garis panduan e-hailing APAD, setiap EHO dikehendaki menyediakan EVP kepada Rakan Kongsi-Pemandu untuk memastikan keselamatan orang ramai.

JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi

Sebagai sebuah syarikat antarabangsa, Maxim Malaysia sentiasa memastikan keselamatan penumpang dan Rakan Kongsi-Pemandu semasa menaiki e-hailing dan menjadikannya sebagai keutamaan.

Oleh itu, Maxim Malaysia sentiasa menasihati Rakan Kongsi-Pemandu untuk mengekalkan insurans e-hailing, tempoh pendaftaran kenderaan mereka tidak melebihi 10 tahun, dan menyediakan dokumen lengkap untuk Maxim Malaysia mendapatkan EVP bagi Pemandu.

Kenyataan rasmi tersebut turut menyatakan pada masa kini hanya terdapat 402 Rakan Kongsi-Pemandu dengan EVP yang sah. Jumlah itu sebenarnya tidak tepat dan jumlah EVP di Semenanjung Malaysia yang diperoleh daripada APAD adalah lebih tinggi.

Ini tidak termasuk jumlah bilangan EVP dari Sabah dan Sarawak. Maxim Malaysia juga merupakan syarikat berdaftar sah di bawah APAD, LPKP Sabah dan Sarawak untuk beroperasi sebagai syarikat dan menjalankan aktiviti penghantaran.

JOM BACA >> Gambaran awal Proton X90 (VX11) warna Deep Marine Blue versi The Ajerul

Pada ketika ini, pihaknya mempunyai lebih seribu pemandu dengan dokumen yang lengkap dan sedia untuk mendapatkan EVP daripada Maxim Malaysia. Pihaknya juga pada setiap masa telah memberi kerjasama sepenuhnya dengan semua agensi kerajaan apabila diminta menghubungi pejabat mereka.

Maxim Malaysia turut memberi pengingatan kepada Rakan Kongsi-Pemandu tentang kepentingan EVP. Untuk kebajikan Rakan Kongsi-Pemandu, Maxim Malaysia membayar balik kos PSV supaya mereka tidak dibebani dari segi kewangan.

Disebabkan pandemik COVID-19, keseluruhan industri e-hailing telah terjejas teruk dari segi kewangan. Sekolah memandu juga ditutup yang menyebabkan kesesakan besar untuk kursus PSV dan Rakan Kongsi-Pemandu terpaksa menunggu lama untuk mendapatkannya.

Maxim Malaysia sentiasa membuka peluang kepada semua Pemacu Rakan Kongsi untuk bekerjasama dengan mereka yang kebanyakannya tergolong dalam kumpulan B40. Keseluruhan proses mendapatkan EVP bukanlah mudah dan memerlukan dokumentasi lengkap.

Bagi melengkapkan dokumentasi sedemikian, mereka perlu berbelanja secara bebas. Oleh itu, Maxim Malaysia telah memperkenalkan komisen rendah dan banyak lagi faedah yang menarik buat mereka.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Gambaran secara digital Perodua Axia 2023 (D74A), nampak macam “King” tapi bukan dia…
JOM BACA >> Theophilus Chin beri bayangan awal Perodua Myvi generasi keempat, guna asas Toyota Vios baharu
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton X90 (VX11) singgah di Kuantan!
JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X90 (VX11) dirakam dari jarak dekat, kelihatan stereng di sebelah kanan
JOM BACA >> INTIP : Ini baru betul ‘testing kaw-kaw’, sampai unit ujian Proton X90 (VX11) rosak di tepi jalan

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply