ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita AutomotifSpyshots

BOCOR LAGI : Foto terbaru Perodua AXIA versi Extreme!

Views

axia front

Kebocoron beberapa foto terbaru Perodua AXIA kini semakin berleluasa! Kali ini foto tersebut telah dimuat naik ke laman sosial Facebook Prevé Club (PrevéC) oleh salah seorang ahli mereka Faraied Isa‎. Sebelum ini beberapa foto bocor telah dimuat naik termasuk papan pemuka, dan yang ini.

Saya yakin ini adalah versi Extreme kerana ia berbeza dengan clay model AXIA warna merah yang telah bocor sebelumnya. Gaya rekaan versi Extreme model Perodua amat ketara dari pandangan hadapan dengan corong udara di bumpernya yang amat besar. Menarik dan nampak garang juga model ini kan? 😉

* Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan takziah kepada keluarga penumpang MH17 yang telah disahkan ditembak jatuh awal pagi tadi. Untuk yang beragama Islam kita sedekahkan Al-Fatihah dan doakan semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Al-Fatihah 🙁

KLIK UNTUK BESARKAN FOTO

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

33 Comments


  • xcukop ke celop Daihatsu smpai gril pon nk celop Proton
    komonla P2…gaji dh naik 10% kot…xkan hampes mcmni…
    mcmni ko nak jual 10k bijik sebulan…melainkan murahla…huhu


  • Bro, aku rasa tu pcc la.
    Ingt x gamba leak pcc? Blkg dia ada notice board, sama(?) yg mcm gmba ni.
    Door handle kete blkg tu xsama cm myvi.
    Mgkn leak time nk testing aseancap?


  • Sebagai panduan kepada sesiapa yang memerlukan MyVi lebih daripada Viva silalah beli MyVi kerana Viva merupakan kereta sejuk tak macam MyVi yang harga second hand-nya agak munasabah. Kelisa pun OK seperti juga Kenari.

    Kancil Kembara Rusa Viva memang rendah bila tolak.


  • cerita pasal dashboard axia, akupun kagum pada mulanya yg perodua dah mula.menapak dgn membuat dashboard sendiri, akan tetapi,lepas tgk kembar agya n ayla, suzuki celerio ( suzuki pung sub toyota, dia ada gak passo aka myvi versi suzuki), nampak mcm copy n.paste versi suzuki punya.

    mmg suzuki celerio nih dr platform sama, enjin pun sama.

    aku kecewa, tp apa2pin tahniah,steering p2 buat. alhamdulillah, atleast ada gak.wat sendiri.


  • ramai yang kondem semua pro-proton, ni page ni mmg untuk geng kelab proton owner ke? kalo tak tau cerita jgn nak condem sgt. mmg perangai melayu suke condem org melayu rasenye. wake up!! FYI, without perodua proton pun susah, part pon share2x buat, buat ape nak condem2x..biarla same2x bersaing sihat. nak ikutkan perodua yang betul2x berdiri di atas kaki sendiri sejurus ditubuhkan dulu.


    • Aik,marah…..

      Yg korang geng Punggog Duo duk kondem p1 bleh plak,siap maki hamun bagai hasil titik peluh anak Malaysia sndiri 2,ada korang pikir….
      Cer ko tnya yg dok keje kondem p1 dlam mna2 blog Automtif kat m’sia nie bngsa aper,ader ker ko kesah semua 2..
      En. nak aper, klau geng2 korang x bleh nak terima kritik’n orang ln jd’y,tok payoh nak kritik aper yg orang lain boleh bt….Sbb aper yg korang kritik pada orng ln dlu kena blik atas diri korang sndiri…
      Nie kwan nk kondem pasal Axia 2,kwan negok bumper dpan 2 dah mcam copy myvi se 1st model,cma buang palang tgah jer.. (sbb mak kwan pkai se 1st model)..Bumper blakang ambik yg Myvi terlebih extreme,dashboard dgan lampu belakang 2 mcam copy dari Suzuki Celerio jer,ker mmg Suzuki bt utk p2..?

      Kwan nok aok jwab se se,sbb komen aok kat atas mcam aok thu smua bende yg b’laku dlam p2… cer kabo ker kwan nih…


      • at least we not using bad language macam encik knightr3, like ‘Punggong duo’, ape niat nak buruk2x kan name P2, padahal P1 & P2 dicetuskan oleh individu yang same.

        bukan nak kate ape, bila nak besaing secara global P1 sepatutnye da boleh yakinkan seluruh ‘bangsa Malaysia’ dahulu, kalo ade blog2x lain yg dok ngutuk tu ‘bangsa tertentu’ maknanye P1 kena do something la nak grab market selain dari majoriti Melayu.

        hei kawan, ingat nak buat part kereta untuk masspro macam nak bertukang ke main potong2x, tampal2x, every part yg keluar tu semua ada data sendiri yg dibuat oleh anak tempatan, even part yg dieorg tukar tu direka juga oleh anak tempatan, tak kisahla tuka ‘sikit2x, lame2x jadi bukit’…ni mesti sbb bnyk sgt tengok “pimp my ride’ nih, main potong tampal pastu spray camtu jer.

        come on la, P1 & P2 saling memerlukan. cuma nak P1 lebih berdaya saing lagi sbb semua kemudahan & backup yg P1 ade sgtlah membantu 7 memberi kelebihan jika nak dibandingkan dgn P2…


        • Tak t’lalu teruk klau stkat punggong duo y kwan bgi pda hater2zs p1, ( bkan 4 produa ttpi pda pengkeji2 proton yng agongkan brand ln tpi b’usaha nak jtuhkan proton yg lahir & d bagun’n d m’sia ni )… & klau geng2 pro-proton gna ayat aok yg kat atas 2 ape jwpan yg mreka akan dpat ….? cer bgthu….?

          Bka snang nak hidupkan proton sbb lbih rmai yg nak tgok proton lingkup dri terus b’jaya..

          Bkan p1 x cuba m’yakin’n slruh rkyt m’sia pd produk mreka,ttpi sbb ader’y sglintir dri anak bgsa sndiri yg EGO melangit,pkir dri hebat tpi hidup jadi KULI,dah hampir MEREMPAT d tnah tumpah drah sendiri pon duk mengata bagai pd proton,mcmn proton nak dpat keyakinan dari bgsa lain….Payah lah nak maju selagi PHD msih ujud dlm hati..

          Komen aok td elok d bgi pada geng2 ” punggog duo si haterzs proton” lgi elok lah,sbb jwpan 2 dah bnyak x geng2 pro-proton guna utk jwap komen2 kondem dri haterzs proton..

          Kalu En. nak aper rajin bca komen artikel2 psal proton dlam mn2 blog auto,tlong diam’n si Punngong duo Haterz2 proton 2 dlu sbelum nak diam’n geng2 pro-proton dlm blog nie…cer cuba bwak Axia nie msuk market GLOBAL ader bran ker…?


          • attitude, from the way your comment i already know what kind of person u r-knightr3…bahasa daerah mane ntah yang ko pakai nih…jangan buang masa, sama2x kita majukan negara…jangan sempitkan pemikiran. without P1, P2 susah, without P2, P1 pon susah…


          • ada sebab org nak tengok proton lingkup. bukan takda sebab.

            cuba muhasabah diri sendiri tanya kenapa ramai yg tak suka dgn proton. cilik mata buka minda tu skit.


    • bro..cmni la bro..

      dlm ni ada yg design dashboard kete baru ni.
      dia nk kita rakyat malaysia hargai hasil dia tu.

      tp ramai yg lupa yg proton dh lama buat benda yg dia buat tu.
      bukan stkt dashbod, chassis skali proton buat.

      cuma idea aku ialah:
      respek kemahiran individu.
      if u think p2 deserve credit for making the dashboard & steering wheel,
      then p1 also deserve credit.


  • cer cuba bwak Axia nie msuk market GLOBAL ader bran ker…?
    -Tu la nak mngutuk org xda info..P2 mana bleh export mcm P1..P2 ada agreement dengan Daihatsu xbleh kacau market diorg oversea..P1 labur buat model baru tp market local ja laku..kesian ko tau x!

    aku kecewa, tp apa2pun tahniah,steering p2 buat. alhamdulillah, atleast ada gak.wat sendiri.
    -Kesian kat ko..ko tau tak P2 lg hands on utk design bumper etc. xmacam P1 stakat buat sketch je pastu sub dekat org lain e.g. LG utk finalise..ko patut bangga kereta P2 org kita design 100% walaupun bumper saja!

    Nak bash P2 ok tp jgn bias lah..


  • oh man..
    P1 and P2, over and over again?
    It’s a bigger world out there, and we are biting each other over a dashboard or bumper design?
    C’mon..

Leave a Reply