ARKIB

KATEGORI

Buletin

Empat lelaki pandu lawan arus untuk ‘test power’ kereta mewah ditahan

Berita Tempatan

Views

Tindakan empat lelaki menguji kelajuan kereta mewah masing-masing di Lebuhraya Shah Alam (Kesas) berhampiran Awan Besar mengundang padah apabila mereka ditahan polis dalam Operasi Khas Samseng Jalanan, malam tadi.

Menurut Harian Metro, Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, pihaknya menjalankan operasi berkenaan dengan kekuatan dua pegawai dan 19 anggota daripada Unit Risikan dan Operasi JSPT Bukit Aman, antara 10 malam hingga 4.45 pagi tadi.

JOM BACA >> Saga Knight Concept – Kolaborasi mantap antara dua mantan pereka Proton

Katanya, pada jam 11.20 malam pasukan operasi melihat dua kereta jenis Nissan GTR R35 secara melawan arus didapati bersaing secara sendiri sehingga ke susur keluar kawasan rehat dan rawat (R&R) Awan Besar.

Pada 11.50 malam pula, dua kenderaan lain jenis BMW M6 dan Mercedes Benz A14 didapati melakukan aksi sama. Mohd Nadzri berkata, pada 12.30 tengah malam semua suspek dilihat memberhentikan kenderaan di kawasan parkir R&R Awan Besar dalam keadaan selamat.

Susulan itu, sepasukan polis kemudian menghampiri semua suspek yang berusia 24 hingga 34 tahun dan menahan sebelum membawa ke Balai Polis Trafik Kuala Lumpur untuk siasatan lanjut.

JOM BACA >> Toyota Avanza/Daihatsu Xenia 2022, kembar Perodua Alza (D27A) kini dalam fasa pra-pengeluaran

Sementara itu, dalam operasi berasingan, lapan individu ditahan kerana menunggang motosikal secara berbahaya di kilometer 16 Lebuhraya Grand Saga arah Kuala Lumpur dan kilometer 8.8 Lebuhraya Persekutuan arah Klang.

Semua individu berusia 19 hingga 24 tahun itu menunjukkan aksi yang berbahaya ketika menunggang motosikal. Ada di antara mereka bersaing sesama sendiri dan melakukan pelbagai aksi seperti zig-zag dan ‘superman‘.

Menurut Mohd Nadzri, mereka ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam untuk tindakan lanjut. Tambahnya, semua individu yang ditahan disiasat mengikut Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Video tular kemalangan Toyota Yaris dan Proton Wira – Salah seorang mangsa wanita hamil, terima dua jahitan di kepala
JOM BACA >> INFO: Buka penyaman udara perlahan tapi ‘kuat makan minyak’, buka kuat pun sama je, kenapa ye?
JOM BACA >> Myvi facelift (D51A) bakal guna transmisi CVT? Tambahan dua varian baharu
JOM BACA >> Info tambahan Persona MC2 – Tiga varian ditawarkan, lampu LED hanya untuk varian Premium sahaja
JOM BACA >> INTIP : Foto Persona MC2 bocor! Iriz MC2 versi crossover akan dikenali sebagai Iriz Active!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply