ARKIB

KATEGORI

Buletin

Geely FY11 jelmaan BMW X6 dari China

Views

Laman sesawang rasmi Global Geely hari ini mempertontonkan foto acah model SUV Coupe pertama dari Geely Auto yang merupakan sebahagian daripada usaha jenama tersebut dalam melebarkan portfolio produknya. Sekali imbas SUV Coupe terbaharu Geely ini persis BMW X6 dengan reka bentuk yang sporty dan bergaya.

Masih belum mempunyai nama rasmi, buat masa ini SUV Coupe tersebut dikenali dengan namakod FY11. Ia direka sepenuhnya di Geely Design Shanghai yang merupakan salah satu daripada lima studio reka bentuk yang diketuai oleh pereka veteran Peter Horbury dan secara keseluruhannya ia mempunyai seramai 600 orang pereka.

SUV Coupe ini tampil dengan rekaan jeriji signatur Geely yang lebih langsing dan lebar. Apabila kami mengubah kecerahan foto sebenar yang dikeluarkan oleh Geely, kita dapat melihat dengan lebih jelas bentuk garis bumbung model ini yang memanjang dan melengkung dari tiang A terus ke belakang, sekaligus menyerlahkan bentuk fastbacknya yang diilhamkan dari kereta sport berprestasi tinggi.

JOM BACA >> Aruz nama SUV baharu Perodua?

Antara unsur rekaan lain yang turut diserapkan pada reka bentuk model SUV Coupe ini seperti jalur lampu belakang yang diinspirasikan daripada kipas China. Ia mula diperkenalkan pada model Bo Rui GE dan turut diwarisi oleh FY11. Rekaan lampu nyalaan siang generasi baharu yang menampilkan unsur ‘anak panah digital’ pula buat pertama kalinya diperlihatkan pada model ini.

FY11 merupakan produk pertama Geely yang dibina dari pelantar Senibina Modular Kompak (CMA) yang dibangunkan secara usaha sama antara Volvo dan Geely di Pusat Teknologi Kenderaan China-Euro di Gothenburg, Sweden. Di sini kedua-dua jenama tersebut menjalankan Penyelidikan & Pembangunan (R&D) secara bersama. Geely akan mengumumkan butiran lanjut mengenai model ini dalam masa terdekat. Nantikan!

JOM BACA >> INFO : Percaya atau tidak 12 tahun lalu moyang kepada Proton X70 ini sudah ada ciri Arahan Suara?

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply