ARKIB

KATEGORI

Buletin

“Habis rim kereta saya pun bengkok” – Sultan Johor

Berita Tempatan

Views

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berharap kerajaan Persekutuan dapat memberikan peruntukan kepada negeri ini bagi pembaikan jalan yang rosak dan berlubang di Lebuhraya Pasir Gudang.

Menurut Sinar Harian, Sultan Ibrahim bertitah, jalan Johor Bahru-Mersing turut mengalami isu sama dan berbahaya kepada pengguna.

“Saya berharap peruntukan bagi pembaikan jalan persekutuan iaitu Lebuhraya Pasir Gudang dan laluan Johor Bahru-Mersing yang kini keadaan berlubang dan membahayakan pengguna jalan raya.

JOM BACA >> Terkejut jadi mangsa kemalangan, seekor kuda berlari ke tengah LPT2

“Habis rim kereta saya pun bengkok,” titah baginda sewaktu merasmikan pembukaan Penggal Persidangan Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-15 di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar, di sini pada Khamis.

Dalam pada itu, Sultan Ibrahim turut menzahirkan penghargaan kepada kerajaan Persekutuan yang meluluskan peruntukan dalam Belanjawan 2023 untuk menaik taraf Lebuhraya Utara-Selatan dari Yong Peng ke Senai kepada enam lorong.

“Saya ingin mengambil kesempatan untuk merakamkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah mendengar permintaan Johor dengan memberikan peruntukan dalam Belanjawan 2023 untuk menaik taraf Lebuhraya Utara Selatan dari Yong Peng ke Senia kepada enam lorong.

JOM BACA >> X90 (VX11) bakal jadi model NEV pertama Proton – Sah akan ada varian ‘mild’ hibrid!

“Kalau boleh dari Gemas, buat apa separuh jalan. Kerajaan Pusat juga akan sediakan lorong memotong di Lebuhraya Senai-Desaru dari Pasir Gudang ke Bandar Penawar yang merupakan satu-satunya lebuh raya di Malaysia yang hanya ada dua lorong dan dikenakan bayaran tol,” titah baginda.

Dalam pembentangan Belanjawan 2023 lalu, kerajaan Persekutuan bersetuju untuk melaksanakan beberapa projek naik taraf jalan raya persekutuan dan lebuh raya.

Antaranya projek naik taraf jaringan lebuh raya ke Pengerang dengan membina lorong memotong di Senai-Desaru Expressway, serta projek naik taraf Lebuhraya Utara Selatan laluan Yong Peng Utara ke Senai Utara – Fasa Satu kepada enam lorong dengan kos RM525 juta secara berfasa.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto hiasan, kredit Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Honda WR-V generasi baharu mula turun beraksi
JOM BACA >> Gambaran awal Proton X90 (VX11) warna Deep Marine Blue versi The Ajerul
JOM BACA >> Gambaran secara digital Perodua Axia 2023 (D74A), nampak macam “King” tapi bukan dia…
JOM BACA >> Theophilus Chin beri bayangan awal Perodua Myvi generasi keempat, guna asas Toyota Vios baharu
JOM BACA >> INTIP: Unit ujian Proton X90 (VX11) singgah di Kuantan!

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply