ARKIB

KATEGORI

Buletin

Hanya penerima BSH dapat subsidi petrol – Harga siling RON95 mungkin dihapuskan

Berita Tempatan

Views

Berita ini sudah pastinya membuatkan petang ini semakin panas. Astro Awani melaporkan harga siling untuk petrol RON95 boleh dihapuskan apabila subsidi kerajaan, yang dijangka terhad kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH), berkuat kuasa.

Ketika taklimat kepada media pada Isnin, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata kerajaan akan memutuskan sama ada harga siling itu dikekalkan atau tidak.

Pada Februari, kerajaan mengumumkan harga petrol RON95 dihadkan pada kadar RM2.08 untuk semua pengguna tanpa mengira kenaikan harga minyak global. Menurutnya kerajaan mempunyai dua pilihan namun kabinet belum memutuskan perkara ini lagi.JOM BACA >> Proton Iriz dan Persona facelift sah dilancarkan 23 April ini

Kabinet juga akan menentukan sama ada subsidi yang disasarkan akan berdasarkan pada harga terkurung semasa, atau pada sistem harga apungan. Kerajaan kini sedang mencari kaedah untuk memperkenalkan subsidi petrol yang disasarkan bagi memberi manfaat kepada penerima BSH, dan perbankan dalam bentuk wang secara terus ke dalam akaun mereka yang layak setiap bulan.

Saifuddin berkata kementerian merancang menggunakan BSH bagi memuktamadkan bilangan mereka yang layak mendapat bantuan itu dan sedang menunggu maklumat terkini daripada sekretariat BSH sebelum ia boleh diteruskan.

Katanya, buat masa ini terdapat sedikit isu dalam kaedah “perbankan” kerana kira-kira 10 peratus individu dalam pangkalan data tidak mempunyai akaun bank. Katanya kementerian telah bekerjasama dengan beberapa bank untuk membantu individu-individu terbabit yang kebanyakannya berada di kawasan luar bandar membuka akaun bank untuk tujuan ini.

JOM BACA >> Kad Mesra Petronas tawar insurans kemalangan Mesra Personal Accident (PA) sehingga RM50,000 – Ini syarat-syaratnya

Sekiranya Kabinet bersetuju bahawa kaedah ini adalah yang terbaik, kerajaan dapat segera menyalurkan dana kepada penerima pada akhir setiap bulan. Tambahnya lagi, kabinet berminat untuk menggunakan kaedah ini, selain kaedah lain yang telah dicadangkan.

Jika ia terbukti berjaya, beliau berkata ia akan diperluaskan kepada subsidi masa depan yang lain, seperti minyak masak dan tepung. Penjimatan yang kami dapat dari bentuk pengeluaran yang lebih cekap ini boleh digunakan untuk membolehkan lebih banyak rakyat Malaysia menikmati subsidi petrol – terutamanya kumpulan M40 (40 peratus pertengahan).

Ketika ditanya bilakah subsidi akan berkuat kuasa, beliau berkata kementerian sedang menunggu pangkalan data BSH yang dikemas kini dan ia berada di peringkat akhir. Kabinet mahu memastikan data itu boleh dipercayai – yang sepatutnya perlu dimasukkan dan mereka yang tidak sepatutnya mendapat bantuan mesti dikeluarkan.

JOM BACA >> MESTI TONTON : Yamaha Y Suku harga Yahudi. Sudah tiba masa industri motosikal dirombak?
JOM BACA >> MESTI BACA : Doktor ini pesan tegah anak berdiri keluar bumbung suria – Ini sebab-sebabnya
JOM BACA >> Kaliper brek kena ‘rembat’ – Lelaki Perancis ini terkandas di Pulau Pinang
JOM BACA >> Wanita Mesir ini ‘jatuh cinta’ pada Proton Exora – Ini sebab-sebabnya

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

1 Comment

Leave a Reply