ARKIB

KATEGORI

Buletin

HONDA Malaysia galak pemandu amalkan keselamatan di jalan raya

Views

Photo 7_Honda Malaysia's Marketing Manager, En Ahmad Nasyami Mihat handing out the road safety packs to motorists at the Jalan Duta toll plaza

Keselamatan jalan raya adalah tanggungjawab semua dan Honda Malaysia ingin menanamkan mesej ini kepada semua pengguna jalan raya semasa musim perayaan ini. Berikutan sambutan yang positif daripada aktiviti Keselamatan Jalan Raya yang dijalankan tahun lalu, Honda Malaysia akan memperluaskan program Pemeriksaan Percuma 22-Point di Kawasan Rehat & Rawat, Lebuhraya PLUS terpilih untuk semua kereta Honda.

Pemeriksaan Percuma 22-Point Honda akan disediakan di empat lokasi utama dalam tempoh ‘Balik Kampung’ Hari Raya, yang meliputi trafik dari arah Utara dan Selatan.

Jadual 1: Butiran mengenai Percuma Pemeriksaan 22-Point

TARIKH

MASA

AKTIVIT

LOKASI

1 –  4 Ogos 2013

(Khamis – Ahad)

8pg – 6ptg

Pemeriksaan Percuma  22-Point untuk kereta Honda

Kawasan Rehat & Rawat Gurun (Utara)

Kawasan Rehat & Rawat Tapah (Utara)

Kawasan Rehat & Rawat Dengkil (Selatan)

Kawasan Rehat & Rawat Restoran Jejantas Ayer Keroh (Selatan)

Semua pemilik Honda akan pulang untuk Hari Raya adalah dialu-alukan memeriksa kereta mereka diperiksa terutama sekali pada 4 bahagian utama iaitu cecair, fungsi asas, sistem dan luar kenderaan. Pemeriksaan percuma ini akan mengambil kira-kira 10-15 minit setiap kereta. Ia bertujuan untuk membantu pemilik kereta Honda memulakan perjalanan dengan lebih selamat selain untuk memudahkan pemandu.

Photo 5_Honda Malaysia's Head of Public Relations, Mr Jordhatt Johan Shrithra handing out the road safety packs to motorists at the Jalan Duta toll plaza

Jadual 2: Senarai pemeriksaan

CECAIR

FUNGSI ASAS

SISTEM

LUARAN

–     Minyak enjin-     Minyak brek

–     Minyak Power steering

–     Coolant

–     Minyak transmisi automatik

–     Paras air (radiator/ tangki pencuci)

–     Lampu hadapan-     Lampu belakang

–     Lampu brek

–     Lampu kabus

–     Lampu kecemasan

–     Lampu brek ketiga

–     Tingkap kuasa (depan/ belakang)

–     Wiper

–     Bateri

–     Fungsi pendingin hawa-     Sistem penggera-     Sistem Meter

–     Tali pinggang pemandu

–     Tali pinggang keselamatan

–     Semak fungsi brek * jika berkenaan

–     Semua tayar* memeriksa kedalaman bunga – tidak kurang daripada 1.6mm tebal, bebas daripada dipotong, gelembung dan penggunaan bunga tayar yang tidak sekata

* memeriksa tekanan tayar mengikut nasihat pengeluar

Tips keselamatan dengan nombor telefon kecemasan lebuh raya telah diserahkan dalam format risalah, disertakan dengan air minuman, gula-gula pudina dan buah kurma. Pengurusan Honda Malaysia akan berada di plaza tol di Kuala Lumpur, untuk mengagihkan pek yang membawa mesej bahawa keselamatan di jalan raya bermula dengan setiap seorang daripada kita.

Risalah menggunakan visual menarik untuk menyampaikan tip keselamatan untuk amalan sebelum dan semasa dalam perjalanan. Pemandu juga digalakkan untuk mengingat nombor Talian Bebas Tol yang pastinya berguna jika berlaku kecemasan di jalan raya.

 

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply