ARKIB

KATEGORI

Buletin

Kementerian Pertahanan beli sistem radar TPS-77 keluaran Lockheed Martin

Berita Tempatan

Views

Kementerian Pertahanan memutuskan pembelian sistem radar berpusat di darat terkini dari firma pertahanan aeroangkasa ternama Amerika Syarikat (AS), Lockheed Martin.

Menurut Utusan Online, perkara tersebut disahkan oleh Jabatan Pertahanan AS atau The Pentagon, menerusi pautan perolehan kontrak seksyen tentera udara dalam laman sesawang rasminya itu, baru-baru ini.

Syarikat global yang berusia 26 tahun serta berpusat di ibu kota, Washington DC itu meraih kontrak penjualan dengan nilai harga tetap AS$25,111,798 (kira-kira RM105,085,994).

Kerja pemasangan dilaksanakan di fasilitinya di Liverpool, New York, AS dan dijangka siap sepenuhnya pada 30 September 2025 untuk kegunaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

JOM BACA >> Satria Theo – Gambaran generasi ketiga model hatchback tiga pintu Proton versi “The Fudger”

Tender terbuka antarabangsa itu mula dilancarkan awal Jun tahun lalu dan difahamkan model yang kemungkinan besar akan diserahkan ialah radar jarak jauh terbaharu dikenali TPS-77.

The Pentagon memaklumkan bahawa hanya ada dua permohonan bidaan yang diterima oleh Kerajaan Malaysia pada tarikh tutup, namun tidak pula dinyatakan bila dan calon pesaingnya.

Kontrak baharu berkenaan turut meliputi sistem radar secara mandiri, peralatan sampingan, alat ganti komponen, latihan pengemudian dan pilihan sokongan kontrak berstatus sementara.

Radar dikeluarkan oleh firma ini sering menjadi pilihan 30 negara, malahan peringkat rantau Asia Tenggara, cuma Indonesia, Thailand dan Singapura membeli sistem pengesan syarikat itu.

JOM BACA >> Saga Knight Concept – Kolaborasi mantap antara dua mantan pereka Proton

Model TPS-77 yang turut dikenali sebagai Seek Igloo atau AMES Jenis 92, dilengkapi input teknologi termaju buatan Siemens dari Jerman dan turut memiliki versi kecil iaitu TPS-77 MRR.

Ia juga digemari pasukan tentera dari negara sekutu AS antaranya Arab Saudi, Australia, Britain, Brazil, Denmark, Iraq, Jordan, Kanada, Kuwait, Mesir, Pakistan, Romania, Taiwan dan Turki.

Sistem radar itu didakwa hanya memerlukan kuasa serendah 25 kiloWatt, namun mampu menjejak sehingga 470 kilometer persegi dan berupaya memintas 18 saluran komunikasi serentak.

Setakat ini belum dimuktamadkan lokasi penempatan radar itu, namun mungkin diletakkan secara statik atau mudah alih di tempat strategik bagi memantau pencerobohan jet tentera asing.

Ketika ini, Malaysia memiliki sejumlah sembilan radar berpusat di darat antaranya ialah Thales Master 400 dari Perancis, Salex RAT-31 dari Itali dan Marconi Martello S-743 buatan Britain.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Toyota Avanza/Daihatsu Xenia 2022, kembar Perodua Alza (D27A) kini dalam fasa pra-pengeluaran
JOM BACA >> Video tular kemalangan Toyota Yaris dan Proton Wira – Salah seorang mangsa wanita hamil, terima dua jahitan di kepala
JOM BACA >> INFO: Buka penyaman udara perlahan tapi ‘kuat makan minyak’, buka kuat pun sama je, kenapa ye?
JOM BACA >> Myvi facelift (D51A) bakal guna transmisi CVT? Tambahan dua varian baharu
JOM BACA >> Info tambahan Persona MC2 – Tiga varian ditawarkan, lampu LED hanya untuk varian Premium sahaja

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply