ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Kereta kecil global Proton & Lotus bakal keluar 2014

Views

Nampaknya kereta kecil global Proton & Lotus berasaskan Proton EMAS bakal dilancarkan pada awal 2014 menurut Buletin Utama tadi. Sebagaimana yang kita tahu Proton akan memasarkan versi 4 pintu dengan jenamanya di Asia, manakala Lotus akan mengeluarkan versi “[email protected]” 2 pintu untuk pasaran Eropah. Selain itu Lotus juga sedang memulakan program transformasi 5 tahunnya setelah mendapat dana pinjaman dari bank tempatan Malaysia. Lotus juga sedang membina litar ujian terbarunya yang fasa pertamanya telahpun selesai.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

19 Comments


  • 2014 lama lagi. Banyak potential customer dah lari ni. Tapi timing agak cantik sebab pengguna Myvi 5 thaun dah nak tukar kereta boleh la usyar Emas. Agak2 nya la apa la nama yang akan Proton gunakan untuk model ni ya. Saga Aeroback? Dari segi engin, kalau guna engin Y sure Emas ni datang dalam form 1.2 & dan 1.5 dan tak lupa 1.2 hybrid system.

    Saga R bila pula nak keluarnya? Ikut trend Honda yang boleh spin out model Jazz/Fit jadi Airwave dan City, tak mustahil Emas ni jadi platform untuk Saga R kan. Jimat kos. kongsi platform. Lepas ni ramai la tukar emblem Emas dengan Lotus pula.


  • Ya betul,

    Harap ada review pasal Fiesta juga.
    Bukan apa, Fiesta ni adalah model yang mempunyai gadget yang hampir tip-top. Daripada paling common 2airbags kepada 6airbag disamping traction control, 6speed dan dual clutch pada harga yang sama dengan Vios dan City.

    Saya nak kata ini ialah model continental yang paling mampu milik. Tapi nak kata conti sangat pun tak juga, sbb pasang di Siam kan?

    Nak lihat Persona R dahulu..(Fiesta Sport dan Persona R adalah shortlist saya. huhu)

    Disebabkan EMAS keluar pada 2014, alamatnya macam nak lupakan je EMAS ni..atau sekurang-kurangnya Proton leak sikit gambar EMAS, boleh kitorang hold duit. heheh


  • Off Topic!
    Proton Dealer (PEDA) President Armin Dato Pahamin Rajab menjangkakan jualan kerata proton akan lemah akibat berkuatkuasanya HP Act pindaan 2010. Harga Trade In juga akan turun akibat sikap berhati-hati Used Car kesan dari New B7 Inspections. Kos Inspections telah menokok RM90. Dengar cerita sebuah syarikat baharu ditubuhkan dikenali sebagai Accident Bank ia bagi mengumpul data2 Kemalangan, justeru akan datang setiap tukar milik mesti disertakan sijil bebas kemalangan dari Accident Bank. Kos dia dengar2 RM20. Saya menjangkakan berbagai kos lain akan dikenakan oleh Kerajaan atas nama Free Accident dan Interest Of Consumer.


      • Youngman tak reti buat keter la fridzmax.. hari tu dalam akhbar DSZ dah bagitahu bahawa youngman minta proton bina suv berdasarkan platform exora dan engine Proton yg sedia ada. DSZ kata skrg ni mereka sama2 excited nak tengok hasil akhir suv tuh.. dan DSZ tegaskan lagi.. berkemungkinan juga Proton akan beli kembali platform tu untuk jimatkan kos lebih2 lagi suv tu proton juga yg design dan engineerkan untuk youngman.


      • Owh..Maksudnya, Proton buatkan platform SUV utk Youngman. Dan kalau Proton minat nak buat SUV, beli balik daripada Youngman. Camtu ke?

        Atau sebenarnya Proton tak payah beli balik pun platform tu..sbb dah memang Proton punya..


      • maksud bro kekitaan, Proton beli balik design tu, mungkin reskin atau major changes je..platform memang ambil exora..enjin je masih tak pasti..tapi kalau pkai cfe 1.6 dah memadai, tapi bagi tune lagi la supaya hi-performance..baru la tak de suara2 sumbang cakap underpower nanti.. 🙂

Leave a Reply