ARKIB

KATEGORI

Buletin

Maxim E-hailing bantu pelajar jana pendapatan sendiri

Rencana

Views

Gig ekonomi menjadi pilihan cara hidup di mana semua orang mencari kerja sambilan, lebih-lebih lagi ketika peluang terbuka luas dan mudah diakses.

Ini termasuk industri e-hailing di mana sesiapa yang mempunyai pengangkutan boleh menjana pendapatan. Menurut artikel The Malaysian Reserve, e-hailing menjadi sumber pekerjaan penting dengan 18 juta perjalanan bermula pada tahun 2018.

Kelebihan bekerja sambilan ialah meluangkan masa lapang dengan baik, jadual yang anjal, peluang untuk pendapatan mudah, mengejar minat peribadi, dan memperoleh pengalaman kerja yang pelbagai.

Tambahan pula, e-hailing juga merupakan pekerjaan yang sesuai dengan sesiapa sahaja yang tidak gemar bekerja sepanjang hari di pejabat tetapi memerlukan wang untuk terus hidup.

Menurut penyelidikan Maxim, beberapa kumpulan orang melakukan e-hailing sambilan, dan ini termasuk pelajar, wanita yang mempunyai anak, dan sesiapa sahaja yang mencari pendapatan tambahan.

Pakar Maxim E-hailing menjalankan sesi temu duga dengan 30 orang pelajar dan bertanyakan pengalaman mereka dalam kehidupan sebagai pelajar dan kerja sambilan. Di bawah adalah beberapa pendapat daripada pelajar universiti tempatan mengenainya.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

“Duit yang saya dapat sebagai rakan-pemandu, akan digunakan untuk membayar yuran pengajian dan perbelanjaan harian di universiti, sekali gus dapat membantu mengurangkan beban keluarga saya.

Menghabiskan masa tambahan dengan melakukan perkara yang berfaedah adalah antara perkara yang saya pelajari daripada bapa saya yang juga melakukan e-hailing sebagai kerja sambilan,” Farhat, pelajar UITM Kedah.

“Pelajar juga mempunyai komitmen masing-masing, kerana saya perlu membayar yuran pengajian, pinjaman kereta, dan perbelanjaan harian.

Melakukan kerja sambilan membantu saya membayar komitmen bulanan dan kadangkala mendapat wang tambahan untuk membeli-belah,” seorang pelajar Universiti Malaysia Kelantan.

Masa bekerja untuk pelajar biasanya selepas kelas tamat, pada hujung minggu, dan cuti semester. Selain itu, anggaran pendapatan harian adalah sekitar RM50 hingga RM100 yang mereka gunakan untuk perbelanjaan harian dan yuran universiti.

“Dua tahun lepas kawan rapat saya memperkenalkan Maxim kepada saya, dan saya setia kepada Maxim sejak hari itu.

Ini kerana syarikat ini menawarkan beberapa faedah kepada rakan kongsi, bersama dengan perkhidmatan pelanggan yang baik Perjalanan bersama Maxim begitu lancar dan mudah untuk mendapatkan wang tambahan,” Muhammad Faizal, pelajar UITM Shah Alam.

Tambahan lagi, bahagian yang menarik adalah mengenai rancangan mereka di mana kebanyakan mereka ingin terus melakukan kerja sambilan dengan Maxim walaupun selepas mereka menamatkan pengajian dan mendapat pekerjaan tetap. Ini kerana fleksibiliti pekerjaan dan pendapatan yang tidak terhad.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

“Saya kini berada di semester terakhir ijazah saya dan saya merancang untuk menyertai firma guaman pada masa hadapan sebagai pekerjaan tetap saya dan terus memandu Maxim E-hailing secara sambilan.

Ini kerana saya menikmati perjalanan menjadi pemandu yang memberi ruang kepada diri saya sendiri,” Nurul Ain, pelajar Universiti Malaya.

Penyelidikan menunjukkan Maxim E-hailing memainkan peranan yang besar dalam industri e-hailing yang merupakan sebahagian daripada ekonomi gig. Ini memberikan orang peluang untuk melakukan kerja jangka pendek dan memperoleh wang yang mencukupi.

Untuk menyertai menjadi Rakan-pemandu, terdapat beberapa dokumentasi dan lesen yang perlu dilengkapkan, dan satu aplikasi untuk dimuat turun.

Berikut ialah senarai dokumen yang perlu disediakan, dan muat naik ke dalam aplikasi:

  • MyKad (biru)
  • Lesen Memandu Kompeten Asal (CDL) mestilah sah laku lebih daripada satu (1) tahun
  • Lesen PSV
  • 1 gambar berwarna (latar belakang putih) dengan dimensi 25 mm x 32 mm
  • Pemeriksaan Keselamatan
  • Borang JPJL8A
  • Borang JPJL12
  • Sijil JPJL2C

Untuk membuat anggaran pendapatan perjalanan, Maxim juga mengeluarkan kalkulator pendapatan di mana pemandu rakan kongsi mendapat peluang untuk mengira pendapatan sasaran mereka.

Alatan tersedia di laman web yang membolehkan seseorang merancang perjalanan dengan lebih bijak dan cekap.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply