ARKIB

KATEGORI

Buletin

‘Pak Belang’ maut dirempuh kenderaan

Berita Tempatan

Views

Seekor harimau belang dewasa dilaporkan mati akibat dirempuh kenderaan berhampiran Lentang, Bentong, Pahang.

Kejadian dipercayai berlaku awal pagi tadi sebelum penemuan harimau belang itu dilaporkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Pahang.

Ketua Pengarah Perhilitan Datuk Abdul Kadir Abu Hashim yang dihubungi Harian Metro mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu sekitar jam 4 pagi tadi.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Menurutnya, harimau belang dewasa itu dianggar berusia lebih lima tahun berdasarkan saiz tubuh haiwan berkenaan. Pihak Perhilitan berada di lokasi untuk menjalankan siasatan terhadap punca insiden dan jantina.

Bangkai harimau belang itu akan dibawa ke Pusat Menyelamat Hidupan Liar Kebangsaan (NWRC) di Sungkai untuk tindakan lanjut.

“Difahamkan masih terdapat harimau belang mendiami hutan simpan berhampiran lokasi kejadian. Insiden ini amat mendukakan berikutan bilangan harimau belang di negara ini yang semakin berkurangan,” katanya.

JOM BACA >> SPEKULASI: Supermoped Modenas-Kawasaki mungkin guna enjin 177cc?

Dalam kejadian 9 November tahun lalu, seekor harimau belang turut mati dilanggar sebuah treler, di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) berhampiran Hentian Sebelah Gua Tempurung Gopeng.

Harimau belang berusia antara lapan hingga 10 tahun itu adalah haiwan yang dilaporkan sebelum ini menyerang ternakan dan menimbulkan kegusaran penduduk sekitar Kampar.

Manakala pada 21 Mac lalu, Seekor harimau dahan ditemui mati dipercayai dilanggar kenderaan di Kilometer 253.3, Lebuh Raya Pesisiran Pantai Barat (WCE) di Trong menghala ke Beruas, Perak.

Bangkai harimau dahan seberat 20 kilogram itu sudah busuk dan dipercayai dilanggar kenderaan dua hari sebelum ditemui. – Harian Metro

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Jiwakacau Yut

JOM BACA >> INTIP: Modenas sedang uji skuter maxi Kymco DTX250 ke tu?
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X80, versi kembar Geely Xingyue/Tugella
JOM BACA >> IMPRESI ARTIS: Gambaran awal Proton X50 facelift versi Theottle
JOM BACA >> INTIP: Proton X70 MC2 ronda-ronda KL ditemani X90, pelancaran mungkin sedikit lewat
JOM BACA >> Supermoped Modenas-Kawasaki sedang jalani ujian di Eropah, mungkin ada dua kapasiti enjin?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply