ARKIB

KATEGORI

Buletin

Pemilik lori sedia tanggung rugi, ‘halalkan’ susu yang telah diambil

Berita Tempatan

Views

Rasa sedih pula kami membaca kisah ini. Beberapa hari lalu, kecoh satu Malaysia apabila tindakan orang ramai mengambil susu dari sebuah lori treler yang terbalik di Cabang Tiga, Kampung Tawang, Bachok, Kelantan. Kisah tersebut tular di laman-laman sosial sehinggakan pemilik lori tersebut terpaksa merayu supaya barangan tersebut dipulangkan. Jika tidak beliau akan mengalami kerugian besar kira-kira RM120,000.

JOM BACA >> Saga facelift 2019 sudah tiba di bilik pameran

Semalam, Sinar Harian melaporkan kes tersebut selesai dan pemilik lori tersebut Azizan Zainuddin, 57, ‘menghalalkan baki susu yang telah digunakan‘ oleh orang ramai walaupun hanya menerima satu pertiga daripada jumlah keseluruhannya.

Katanya, beliau bersedia menanggung kerugian dari kejadian tersebut. Tambahnya, sebahagian susu yang dihantar semula oleh orang ramai ke lokasi lori terbalik masih berada di balai polis. Ramai yang menghubunginya dan beliau memberitahu mereka, telah menghalalkan susu yang diambil dalam kuantiti sedikit atau tin yang sudah kemek.

JOM BACA >> Alam Perkasa Consortium tayang lakaran MIMCO Alif rekaan Giugiaro

Menurutnya lagi, mungkin ada hikmah di sebalik kejadian itu yang tidak disedarinya dan menanggap perkara ini telah selesai. Dalam kejadian jam 4 petang Rabu lepas, lori dipandu anak Azizan, Mohd Baihaki, 25, yang membawa muatan 1,200 kotak susu terbalik dan susu tersebut juga turut ‘lesap’.

Azizan berkata, susu dari Lembah Klang itu sebenarnya dalam perjalanan untuk dihantar ke stor di Pengkalan Chepa. Pihak polis kini sedang membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan berhubung dengan kejadian itu.

Kami juga amat berharap supaya mereka yang telah mengambil susu tersebut memulangkannya secepat mungkin. Itu dah dikira mencuri namanya, tergamak ke kita mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain. Tak rasa bersalah ke? Renung-renungkanlah.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Proton Saga facelift 2019 bakal dilancar minggu depan
JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X50 ditemui sekitar kawasan pekan kecil
JOM BACA >> INTIP : Ke manakah destinasi Saga facelift berbungkus ini?
JOM BACA >> INTIP : Saga facelift varian Premium dikesan dari jarak dekat

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply