ARKIB

KATEGORI

Buletin

Pesawat MD530G pilihan terbaik untuk penugasan operasi di persisiran pantai

Berita Tempatan

Views

Perolehan pesawat tempur ringan MD530G yang dibeli negara adalah bertepatan dengan keperluan penugasan operasi di persisiran pantai.

Utusan Online melaporkan, Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd.Zain berkata, perolehan pesawat ini juga adalah platform terbaik sebagai persediaan juruterbang dan juruteknik Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) sebelum beralih kepada helikopter tempur yang lebih lengkap dalam skala yang lebih besar.

JOM BACA >> Foto Geely Bin Yue S facelift versi pengeluaran tertiris – Kembar Proton X50 dengan gaya rekaan “Energy Storm”

Malah, beliau berkata, pembelian pesawat MD530G dirancang ketika pencerobohan Lahad Datu selepas melihat keperluan pada masa itu.

Katanya, sebelum ini, Tentera Darat hanya memiliki pesawat Agusta yang berperanan sebagai pesawat tinjauan ringan dan tidak dilengkapi dengan persenjataan.

JOM BACA >> INTIP: Prototaip ujian trak pikap Geely Hao Yue (VX11)@Proton X90 dikesan, bakal jadi model EV?

Kemudian Tentera Darat mengubah suai pesawat Agusta ini dengan meletakkan persenjataan 7.62 milimiter (MM) gatling gun untuk bertindak sebagai helikopter penggempur ringan.

Justeru, berdasarkan keperluan penugasan ini serta mengambil kira faktor kewangan dan bentuk ancaman pada ketika itu menjurus kepada ancaman pengganas, Tentera Darat berpendapat MD530G adalah pilihan terbaik dan bersesuaian untuk penugasan operasi di persisiran pantai.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Berita Tentera Darat Malaysia

JOM BACA >> INFO: Geely kata Okavango@Proton X90 sebenarnya bukanlah SUV
JOM BACA >> INTIP: Proton Saga MC2 naik Genting Highlands pula
JOM BACA >> SPEKULASI : Axia generasi kedua (D74A) sedang dibangunkan, bakal dilancar pada 2023?
JOM BACA >> INTIP: Proton X50 ini kelihatan seperti sedang ‘menguji sesuatu’
JOM BACA >> Proton daftar tanda dagang nama X90 dan X80 di MyIPO, petanda awal dua model SUV baharu?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply