ARKIB

KATEGORI

Sukan Permotoran

Petronas dan Mercedes-AMG nafi akan ‘berpisah’ tahun depan

Sukan Permotoran

Views

Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dan Mercedes hari ini menafikan laporan yang mengatakan kedua-duanya akan berpisah dari pasukan Formula 1 (F1) Mercedes-AMG pada 2022, dan tempat gergasi petroleum nasional itu bakal digantikan dengan Aramco.

JOM BACA >> Bukan prop filem pulak dah… sebenarnya untuk uji nilai kenderaan pengiring

Petronas, dalam satu kenyataan kepada portal The Edge berkata, Petronas dan Mercedes telah bekerjasama sejak 2010 dalam hubungan kolaborasi jangka-panjang saling menguntungkan kedua-dua belah pihak.

Tambah kenyataan itu, pada tahun lalu, mereka telah memperluaskan kerjasama dalam satu tempoh jangka panjang dan pihaknya berbangga untuk terus bekerjasama untuk memberikan prestasi yang terbaik.

JOM BACA >> Pelekat P dengan logo JPJ tarik perhatian pembeli di laman Taobao

Dalam perkembangan berasingan, portal GPFans melaporkan jurucakap Mercedes turut memberikan meklum balas yang serupa. Walaubagaimanapun, kedua-dua entiti itu enggan mengulas lanjut mengenai lanjutan kerjasama jangka panjang tersebut.

Semalam, portal Decalspotters melaporkan, Petronas bercadang untuk menamatkan perjanjian penajaan utama dengan pasukan Mercedes-AMG F1 pada akhir musim ini. Sejak 2010, Petronas telah menjadi penaja utama dan rakan teknikal kepada pasukan itu dengan membekalkan penyelesaian teknologi bendalir.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

JOM BACA >> Satria Theo – Gambaran generasi ketiga model hatchback tiga pintu Proton versi “The Fudger”
JOM BACA >> Saga Knight Concept – Kolaborasi mantap antara dua mantan pereka Proton
JOM BACA >> Toyota Avanza/Daihatsu Xenia 2022, kembar Perodua Alza (D27A) kini dalam fasa pra-pengeluaran
JOM BACA >> Video tular kemalangan Toyota Yaris dan Proton Wira – Salah seorang mangsa wanita hamil, terima dua jahitan di kepala
JOM BACA >> INFO: Buka penyaman udara perlahan tapi ‘kuat makan minyak’, buka kuat pun sama je, kenapa ye?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply