ARKIB

KATEGORI

Buletin

PPN: Perlis, Sarawak & Labuan masuk ke fasa 3 Rabu ini

Berita Tempatan

Views

Tiga negeri iaitu Perlis, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan akan beralih ke fasa tiga kawalan pergerakan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuat kuasa Rabu ini.

Menurut Berita Harian, Perdana Menteri,  berkata, keputusan itu dibuat hasil penelitian perkembangan semasa PPN yang dibentangkan Menteri Penyelaras PPN, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, dalam mesyuarat hari ini.

Perdana Menteri juga berharap dengan kerjasama semua pihak di seluruh negara lebih banyak negeri akan dapat bergerak ke fasa seterusnya.

JOM BACA >> INFO: Buka penyaman udara perlahan tapi ‘kuat makan minyak’, buka kuat pun sama je, kenapa ye?

Beliau turut mengingatkan supaya prosedur operasi standard (SOP) dan peraturan yang sudah ditetapkan terus dipatuhi dan semua usaha untuk menambahbaik situasi pandemik di negeri masing-masing diteruskan.

Muhyiddin berkata, pada mesyuarat sama, turut diperincikan kemudahan kepada individu yang sudah lengkap menerima vaksin selain kemudahan yang bakal dinikmati sektor ekonomi.

Katanya, perkara ini perlu diperhalusi dengan berhati-hati bagi memastikan usaha kerajaan untuk memulihkan ekonomi dan kualiti hidup rakyat dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.

JOM BACA >> Myvi facelift (D51A) bakal guna transmisi CVT? Tambahan dua varian baharu

Beliau akan mengumumkan perkara tersebut dalam waktu yang terdekat dan diharapkan ia dapat memanfaatkan sebaiknya individu yang telah menerima vaksinasi lengkap dan juga membantu sektor ekonomi kita dengan mengambilkira keselamatan rakyat.

Beliau juga berkata, bahawa strategi kerajaan kini adalah untuk memberikan vaksinasi kepada seramai mungkin penduduk dewasa di Malaysia bagi memastikan pemulihan negara dapat dijalankan dengan lancar.

Tambah beliau lagi, lebih ramai yang divaksinasi, lebih ramai yang terlindung, lebih kurang tekanan dan bebanan kepada sistem kesihatan negara dan lebih banyak sektor ekonomi dan sosial yang boleh dibuka dengan selamat.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Muhyiddin Yassin

JOM BACA >> Info tambahan Persona MC2 – Tiga varian ditawarkan, lampu LED hanya untuk varian Premium sahaja
JOM BACA >> INTIP : Foto Persona MC2 bocor! Iriz MC2 versi crossover akan dikenali sebagai Iriz Active!
JOM BACA >> INTIP : Ini Iriz MC2 versi crossover ke?
JOM BACA >> Proton bakal perkenalkan X70 MC1 Ogos ini?
JOM BACA >>
 Li Chunrong akur dengan permintaan Kesatuan Pekerja Proton

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply