ARKIB

KATEGORI

Buletin

Proton 1 Tank Adventure di Sabah – Proton Persona berjaya lepasi pencapaian tahun lalu

Berita Tempatan

Views

Hujung minggu lalu berlangsungnya sesi kedua Proton 1 Tank Adventure di negeri Sabah di mana peserta telah melalui satu perjalanan sejauh 525km. Perjalanan mereka bermula dari Kota Kinabalu ke Tanjung Simpang Mengayau (Tip of Borneo) di Kudat, iaitu bandar Kundasang di kaki Gunung Kinabalu sebelum kembali semula ke ibu negeri Sabah.

Cabaran kali ini telah menguji prestasi Proton Iriz, Persona dan Saga dengan keadaan jalan raya yang lebih sukar dan keperluan mengekalkan purata kelajuan, ditambah pula jarak yang dilalui pada tahun ini lebih jauh berbanding hanya sejauh 420km pada tahun lalu. Ujian paling mencabar kali ini adalah di Kota Kinabalu yang laluan keluar dan masuknya dikelilingi oleh gunung Kinabalu.

.

JOM BACA >> INTIP : Proton uji dua varian X50 termasuk versi Sport?

Laluan yang membawa ke kawasan pedalaman dan jauh dari pantai perlu melalui curam di banjaran Crocker menjadi penghalang terbesar. Cabaran bermula dari cawangan Proton Harapan Maju di Kota Kinabalu, yang dibuka secara rasmi pada 20 September, dan berakhir di Proton Shirba Auto, juga di Kota Kinabalu. Semua peserta berjaya menamatkan cabaran 525km, pencapaian yang mengagumkan kerana semua peserta perlu melalui susun atur dan kesesakan jalan raya di sepanjang perjalanan.

Berikut adalah keputusan yang dicatatkan dan disahkan oleh pemerhati dari Festival Speed Malaysia (MSF):

  • Proton Iriz – 6.06L/100km
  • Proton Saga – 5.75L/100km
  • Proton Persona – 5.81L/100km (berjaya melepasi rekod tahun lalu 5.85L/100km)

JOM BACA >> Mat Bond kata Proton X70 CKD bakal guna transmisi 7-kelajuan dwi-klac (DCT), betul ke?

Sungguhpun keputusan yang dicatatkan tidak seperti sesi pertama, pencapaian maksima terbaik secara teorinya pada kereta dengan tangki minyak sebesar 40 liter adalah sejauh 601km. Sama seperti sesi pertama, matlamat cabaran ini juga dilihat sebagai satu peluang untuk menonjolkan kelebihan lain yang ada pada kereta-kereta Proton.

Boleh dikatakan hampir kesemua peserta kali ini pertama kali menguji tahap dinamik sebuah kereta dan mereka kagum dengan ciri Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) dan Sistem Brek Anti Kunci (ABS) yang terdapat pada Iriz, Persona dan Saga.

Mengulas mengenai kejayaan Proton 1 Tank Adventure sesi kedua ini, Dr. Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif PROTON berkata, sesi kedua di Sabah pada tahun ini sangat mencabar dan yakin semua peserta dapat menghabiskan cabaran dengan selamat. Para peserta turut berpeluang untuk menguji sendiri keupayaan ciri keselamatan dan kebolehan dinamik kereta mereka.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X50 dan X70 CKD kini di Kuala Terengganu
JOM BACA >> INTIP : Proton X50 dan X70 CKD menuju ke Terengganu
JOM BACA >> INTIP : Proton X50 jalani ujian bersama X70 CKD
JOM BACA >> INTIP : Kelibat Proton X50 pemanduan sebelah kanan dikesan lagi, kali ini di jambatan Pulau Pinang
JOM BACA >> INTIP : Proton X50 pemanduan sebelah kanan mula diuji

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply