ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Proton dan Geely bakal jalin kerjasama!

Views

proton geely

Proton Holdings Bhd dikataakan bakal menjalin kerjasama dengan pengeluar kereta dari China, Geely Automobile Holdings Ltd, untuk mengembangkan pasaran ke negara tembok besar tersebut. Menurut Bernama, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pengeluar kereta nasional itu dan Geely kini dalam peringkat perbincangan selepas menandatangani perjanjian tunjuk minat pada 22 April 2014 yang disaksikan Pengerusi Proton yang baharu Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata jika Proton dan Geely memeterai perjanjian tersebut, ia bakal menyaksikan pengeluar kereta nasional tersebut bakal mengeluarkan kereta yang berasaskan model rekaan Geely. Kebanyakan kereta keluaran Geely dijual di China dan mereka kini fokus kepada pembangunan, pengilangan dan jualan kereta penumpang dengan pencapaian penguasaan pasaran bernilai 3.9 billion Dolar Amerika pada 4 April tahun lalu. Selain itu Geely juga merupakan pemilik baharu jenama Volvo yang dibeli oleh mereka daripada Ford baru-baru ini.

* Nampak ada perkembangan terbaru mengenai Proton di China, apa yang bakal terjadi antara Proton dan Youngman selepas ini? Saya mengharapkan Proton dan Geely bekerjasama membangunkan model baharu menggunakan teknologi dari Volvo yang kita ketahui memang pakar dalam aspek keselamatan kenderaan.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

32 Comments

Leave a Reply