ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Proton ungguli jualan kereta tempatan dari Januari hingga May 2011

Views

Menurut MAA, Proton mencatatkan jualan tertinggi dari Januari hingga May 2011, sebanyak 72,211 unit telah terjual. Perodua mengikuti dibelakang dengan hanya kurang 1,614 unit dari jualan Proton. Nampaknya ini merupakan petanda bahawa Proton telah mula bangkit & merampas kembali kedudukan tertinggi yang selama ini dimonopoli Perodua hasil jualan Myvi. Kali ini Saga pula mengambil alih kedudukan tersebut, dengan Persona & Exora semakin meningkat jualannya.

Selain itu Proton juga bakal memperkenalkan CVT sebagai pilihan kepada transmisi auto sedia ada bagi model baru Proton. CVT yang bakal digunakan dibekalkan oleh Punch Motive & kotak gear manual terbaru Proton bakal dibekalkan oleh ZF. Kemungkinan CVT ini bakal ada mode (plus/minus) & ada info yang saya dapat Persona R kemungkinan ada “paddle shifter” untuk CVT tapi untuk versi turbo sahaja. Bila la agaknya Saga IAFM+ dengan CVT ni bakal keluar? Harap2 sebelum raya ni la.. 🙂

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

14 Comments


  • few days ago i tested an inspira just to feel the cvt. the gearbox is so sweet, smoothly relax.

    we hope cvt will bring saga to next level, the ‘paling best’ in this budget category. when engine is remain unknown at the moment ,but i believe its is part of phoenix development. hope king drop a few word down from the Eiffel tower.


  • Maybe minat orang dah mula menurun Myvi mahal, low spec, quality level proton dan kos service lebih dari proton. Bencana di jepun rupanya membawa rahmat pada proton.


    • memang betul tu, tapi pencapaian ini memang baik untuk Proton kembali menguasai pasaran tempatan & momentum ini dapat diteruskan semasa Proton masuk ke peringkat global pula nanti.. jangan jadi jaguh kampung semata2..


  • i got a suggestion.
    in selling the car. proton has to mention other car along side proton. like
    ” proton will be using the cvt like what nissan teana or x trail have”
    ” proton will be using vvt with variable intake like toyota camry”
    with these phrase, people know proton is at par with a more expensive competitor, technologically.

    this is the way to break preconception of ‘ proton pakai teknologi lama’


    • i think its not the issue,, if we say that our tech is at par with others.
      like the punch cvt , they have customers from other makes as well now, so we are at a current today’s standard.

      and the vvt .it is commonly used and we can name some makes that having that feature on the road and showrooms, and we are ready with the same concept.

      we can say cfe forced induction on small displacement engine is like what Peugeot did to power their cars. we will not loosing any thing. instead. people would say “like peugeot”.

      its only that proton need a good explanation so that people wont misinterpreted its point.


  • Semalam Dato’ Aminar announced untuk Julai ni saja 11000 unit Myvi Lagi Best akan diserahkan kepada pengguna!! Gila kentang nak dapat sales fu=igure tinggi. Dah 3 hari berturut2 asyik selisih dengan lori bawa Myvi bukan main banyak lagi kat hiway.


    • memang 24 jam la kilang beroperasi kalau macam ni…tapi MD Perodua cakap sasaran jualan tahun ni diorg tak dapat nak capai..sebab ada prosedur yg biasanya buat 2-3 hari je jadi 7-8 hari..takkan selisih 5-6 hari je boleh sales kurang? kalau 2-3 minggu tu logik la jugak..kalau kurang pun skit je..


  • bulan april ngan mei production untuk pro2 slow.. Sebab bencana kat jepun.. Bulan jun production naik tapi ada vendor x dapat kejar so slow cikit.. This julai production kaw2 sehingga oktober ni…
    So p2 mungkin akan potong p1 ujung tahun ni… Kecuali proton ada model yg boleh saing myvi baru…
    Aku budak kilang….sekian.


  • saye hairan lah….kenape mase mula2 Proton Inspira dilancarkan ramai penduduk Malaysia mengutuk kereta tu ??
    walhal sekarang ni ape yang saye nampak populasi Inspira jauh lebih tinggi berbanding Lancer …. macam mane nak kate eh…diorang dah kutuk habis2 Inspira lepas tu diorang sendiri yang pakai Inspira ???urmm…..tak reti la saye nak cakap ape lagi dah ~.~’

Leave a Reply