ARKIB

KATEGORI

Buletin

Selepas berehat tiga tahun, Malaysia Autoshow kembali pada 4 hingga 7 Mei ini!

Berita Tempatan

Views

Pameran automotif tempatan terbesar, Malaysia Autoshow bakal kembali tahun ini setelah kali terakhir diadakan tiga tahun lalu (2019) dan berehat selepas itu berikutan pandemik.

Menurut Berita Harian, Malaysia Autoshow 2023 akan berlangsung bermula 4 hingga 7 Mei ini di Taman Ekspo Agro Malaysia Serdang (MAEPS).

Edisi keenam pameran auto yang dianjurkan oleh Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii), bukan hanya akan menampilkan pameran permotoran dan automotif terkini, malah turut meluaskan skopnya untuk memasukkan teknologi penting yang boleh dijangkakan pengunjung dalam masa terdekat ketika sektor mobiliti Malaysia beroperasi dalam era digital.

Menurut MARii, pameran itu disusun untuk memaksimumkan potensi membabitkan kedua-dua pemain industri dan pengguna, dengan membangunkan kesedaran pasaran mengenai produk dan perkhidmatan mobiliti masa depan untuk merangsang pasaran pengguna yang lebih mementingkan teknologi.

Beberapa jenama automotif terbesar di Malaysia akan turut mengambil bahagian dalam pameran tahun ini yang bertemakan ‘Mobility Redefined‘.

JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X90 (VX11) dirakam dari jarak dekat, kelihatan stereng di sebelah kanan

Pameran automotif ini juga kembali dengan penambahan acara sokongan baharu seperti Malaysia Bike Show, Malaysia EV Show dan Charged.

Ia berkata, pameran Malaysia Bike Show akan mempamerkan keluasan gaya hidup dua roda, daripada motosikal sukan hingga motosikal laluan lasak (off-road).

Sementara itu, Pameran EV Malaysia dan Charged akan memberi tumpuan kepada pelbagai jenis kenderaan elektrik (EV), teknologi pengecasan kenderaan, serta aksesori, alat ganti dan aplikasi digital yang membentuk ekosistem EV.

Auto Malaysia 2023 adalah agenda penting dalam kalendar automotif Malaysia, kerana ia salah satu program utama MARii untuk berinteraksi secara langsung dengan orang ramai bukan sahaja sebagai acara untuk mempamerkan kenderaan generasi akan datang (NxGV), tetapi juga platform untuk mendidik dan membangunkan kesedaran dalam keselamatan kenderaan, perlindungan alam sekitar dan pengembangan pasaran teknologi dan kejuruteraan tempatan.

JOM BACA >> INTIP : Ini baru betul ‘testing kaw-kaw’, sampai unit ujian Proton X90 (VX11) rosak di tepi jalan

MARii berkata, pengunjung boleh memandu uji kenderaan terbaharu di laluan ujian sepanjang tiga kilometer, mempelajari pengalaman mengenai ciri teknologi kenderaan dan mengambil bahagian dalam aktiviti dalaman dan luaran berkaitan mobiliti yang mengasyikkan di ruang seluas 30,000 meter persegi di tapak pameran MAEPS.

Pada masa yang sama, pakar industri dan perniagaan akan mendapat manfaat daripada pelbagai ceramah industri, pameran dan sesi perkongsian yang diadakan sepanjang acara empat hari itu.

Sementara itu Pengerusi MARii, Datuk Phang Ah Tong, berkata Pameran Auto Malaysia 2023 adalah bukti kepada kepelbagaian pilihan yang semakin meningkat tersedia kepada pengguna dan pemangkin kepada kemajuan pembangunan EV di Malaysia.

Ujar beliau, ini sejajar dengan usaha kerajaan untuk menyokong dan memudahkan pemain industri tempatan dan antarabangsa dalam pembangunan EV dalam persada automotif Malaysia.

Paling penting, ia menandakan komitmen kerajaan untuk mempamerkan penyelesaian mobiliti yang semakin meningkat dalam kecekapan bahan api, keselamatan dan keselamatan selaras dengan Dasar Automotif Nasional 2020.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Malaysia Autoshow

JOM BACA >> INTIP: Dua unit ujian Proton X90 (VX11) dikesan sekitar Simpang Pulai
JOM BACA >> Dakwa kereta gesel pembahagi jalan elak konvoi pengiring, lelaki ini berani jawab ciapan balas TMJ
JOM BACA >> Toyota Agya dan Daihatsu Ayla bakal tiba di Indonesia bulan Mac 2023, pengeluaran massa Perodua Axia (D74A) dijangka bermula Januari 2023
JOM BACA >> Kenderaan pengguna MRR2 terkena minyak, SUKE sedia tanggung kos cucian
JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply