ARKIB

KATEGORI

Buletin

Tol tak naik hingga tahun depan

Views

Jika beberapa hari yang lalu berita mengenai kenaikan tol hangat diperkatakan, semalam Berita Harian melaporkan, Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof telah membuat pusingan “U” dan mengesahkan tiada sebarang kenaikan tol untuk tahun ini dan tahun depan. Perkara tersebut telah pun diputuskan oleh Kabinet pada 12 Oktober lalu.

Katanya, mengikut perjanjian konsesi lapan lebuh raya berhak dan sepatutnya boleh menaikkan kadar tol pada tahun ini dan empat lagi pada tahun depan. Lapan lebuh raya yang sepatutnya menaikkan tol tahun ini adalah Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), Link Kedua Malaysia-Singapura, Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Butterworth-Kulim Expressway (BKE) dan Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH).

Empat lagi lebuh raya yang sepatutnya menaikkan tol tahun depan pula adalah Lebuhraya Penyuraian Trafik Johor Timur (EDL), Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas), Lebuhraya Senai-Desaru (SDE) dan Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE). Kami harap dengan pengumuman ini ia akan memberikan sedikit kelegaan buat semua.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

1 Comment


  • Keputusan yang sangat bagus.. Hasil Kutipan cukai digunakan dengan sewajarnya membayar pampasan konsesi supaya tiada kenaikan tol.. Seharusnya tiada kenaikan tol ditahun-tahun berikutnya..

Leave a Reply