ARKIB

KATEGORI

Buletin

Toyota Vios ‘facelift’ bakal dilancarkan September ini?

Views

Saingan dalam kategori sedan segmen B semakin rancak kerana kami difahamkan versi facelift Toyota Vios bakal dilancarkan September ini. Selain itu model Proton Persona baharu juga akan diperkenalkan tidak lama lagi dan bakal memanaskan lagi persaingan serta menggugat penguasaan Honda City. Dikatakan inilah rupa model versi facelift Toyota Vios yang akan dilancarkan nanti. Apa pendapat anda? Garang tak?

KLIK UNTU BESARKAN

vios fl 2016 - 1 vios fl 2016 - 2

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

5 Comments


  • Vios facelift terbaru ni memang mengancam. Sesetengah dari model Toyota akan perkenalkan facelift baru setiap 2 hingga 4 tahun untuk model terpilih. Setiap kali faceift baru diperkenalkan, sedikit penambahan eksesori diberikan. Kadangkala facelift baru diperkenalkan tanpa perubahan harga atau tanpa kenaikan harga untuk setiap unit model tersebut.


    • Facelift cycle untuk kereta jepun biasanya 2 hingga 2.5 tahun. Full model change 5 tahun (paling lewat 5.5 tahun). Contoh model derivative City daripada platform Jazz dikeluarkan pada 2003, 2008 dan yg latest 2014. Kalau Vios, awal setahun daripada City.

      Bergantung pada economy of scale, ada juga kereta yang life cycle sangat slow terutama model yang sales volume agak kecil. Seperti Toyota Estima (dah dekat 10 tahun kot).

Leave a Reply