ARKIB

KATEGORI

Tular

Video 2018, tapi semalam kena saman

Tular

Views

Pemilik bengkel yang membenarkan anak perempuannya berusia 10 tahun menunggang motosikal yang aksinya tular di media sosial, kelmarin telah disaman polis.

Menurut Harian Metro, Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Superintendan Dr Bakri Zainal Abidin berkata, pihaknya mengesan satu rakaman video memaparkan seorang kanak-kanak perempuan menunggang motosikal RGV 250 dan motosikal NSR 250 tanpa memakai topi keledar dan tiada lesen.

Video berdurasi 43 saat itu tular di media sosial selepas ia dimuat naik ke laman Facebook, Arena Motor. Susulan itu, pihaknya mengambil tindakan dengan berjumpa kedua-dua pemilik motosikal berkenaan.

Hasil siasatan dilakukan mendapati kejadian itu berlaku pada 2018 ketika kedua-dua pemilik menghantar motosikal terbabit ke sebuah bengkel terletak di Sijangkang, Banting di Selangor.

JOM BACA >> Foto Daihatsu Xenia 2022, satu lagi kembar Perodua Alza (D27A) pula bocor!

Bakri berkata, pemilik motosikal itu mengesyaki motosikal terbabit disalah guna oleh mekanik bengkel dengan membenarkan kanak-kanak perempuan iaitu anaknya yang berusia 10 tahun ketika kejadian iaitu menunggang motosikal berkenaan.

Tambahnya, semalam beliau telah berjumpa dengan kanak-kanak berkenaan di rumahnya di Sijangkang, Banting. Hasil siasatan mendapati kejadian itu yang berlaku pada 2018 dirakam di jalan utama hadapan rumahnya.

Pemilik bengkel berusia 44 tahun itu juga mengesahkan dua motosikal berkenaan sedang dibaiki ketika kejadian. Tujuannya membuat rakaman itu adalah sekadar untuk simpanan, namun pelanggan dan lelaki berkenaan tidak mengetahui bagaimana video terbabit boleh tersebar.

Beliau berkata, berdasarkan rakaman video itu, pihaknya mendapati terdapat kesalahan trafik iaitu menunggang motosikal tanpa memiliki lesen, tidak memakai topi keledar dan tiada cermin sisi.

JOM BACA >> INTIP: Myvi facelift (D51A) sedang jalani penggambaran iklan ke tu?

Ibu bapa atau penjaga juga membenarkan kanak-kanak bawah umur menunggang motosikal dan tindakan sebegini membahayakan dan merisikokan anaknya dan pengguna jalan raya yang lain sekiranya berlakunya kemalangan.

Tambah Bakri, pihaknya telah mengeluarkan tiga saman bagi kesalahan berkenaan terhadap kanak-kanak terbabit dan bapanya selain menasihati mereka.

Beliau menasihatkan ibu bapa dan penjaga supaya sentiasa memantau kelakuan anak-anak mereka yang di bawah umur agar tidak memandu atau menunggang kenderaan tanpa lesen memandu.

Sekiranya berlaku kecuaian daripada ibu bapa dan penjaga dengan membenarkan anak-anak mereka memandu atau menunggang kenderaan, mereka boleh diambil tindakan mengikut Seksyen 3(1) Akta Kanak-Kanak 2001 serta Akta Pengangkutan Jalan 1987.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik PDRM

JOM BACA >> Nasib si Proton Juara: Dulu dicerca, sekarang jadi barang berharga
JOM BACA >> Ini rekaan Perodua Kancil dari Stola pada tahun 1997, tapi tak jadi…
JOM BACA >> Kereta kena gesel lori di Putrajaya – Pemilik tak boleh tuntut ganti rugi, kawasan diwartakan bukan untuk parkir
JOM BACA >> Pelekat P dengan logo JPJ tarik perhatian pembeli di laman Taobao
JOM BACA >>

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply