ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Adakah ini SUV Youngman Lotus?

Views

Adakah ini SUV Youngman Lotus? Nampak menarik rekaan luarannya, terutama sekali dibahagian hadapan yang juga ada flying wing sama macam Proton. Mungkinkah Proton akan jadikannya sebagai SUV nanti?

* offtopic :

selepas selesai pelancaran Proton Prevé baru ni saya kena “sound” dengan General Manager bahagian Marketing, depan anak buah dia.. dia cakap saya buat masalah kat dia, sampai pukul 5 pagi tak boleh tidur..  suka hati dia je nak “sound” depan orang ramai.. sekurang-kurangnya kena la respect sikit saya ni sebagai tetamu dia.. saya cakap kat dia “itu bukan salah saya”, terus je diam.. lain kali jaga la agensi tu betul-betul.. bengang jugak saya, patut dia kena mintak maaf kat saya lepas ni..kalau dia berani gi la “sound” blog/web lain pulak macam tu, ada berani ke? patutnya kena berterima kasih kat saya yang tolong diorang free je, kalau bagi iklan takpe jugak.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

64 Comments


    • macamtu ke layan tetamu..

      Jemput tetamu datang, kemudian marah tetamu…

      Management Proton kena hantar ‘dia’ pergi kursus yang sesuai…. kasi cuci sikap bossy macamtu..

      be a leader, not a boss…


  • LIKE ayat last tuan blog :3

    *perkaranya tak setara mana pun tapi konon2 tensen sgt n tertekan sgt, maklumlah sayang sgt kerjaya…huhu…


  • org tu b*d*h gamaknya… org buat marketing percuma utk Proton.. Like it or not.. ini bukan tahun 2000 dah yer… cara marketing dah berubah… inilah impak blog/laman social… suruh dia beli buku online marketing senang…


  • ape la punya GM, kalo die pandai sgt xde la smpai nama preve ni bole leak.. suka2 nk salahkan..

    saya support proton, tapi perangai2 yg mcm ni sy sgt xsuka… FD ni dah kira macam media yg selalu promo pasal proton…


  • patut ko sound jek ****. Klu ikutkan, nak jek sebut nama dia, tp maleh nak aibkan org. Dia yg bangang, bg menda tuh terlepas kat internet. Ko pun amik dr sumber lain kat internet.

    Slh sendiri nak mrh org. Pigi dah….klu xkerana fd nih, xramai org nampak perubahan proton. Tgk jelar kat pt, br dia tau.


  • jgn cepat sgt mrh, xtau lg power of the people. Nanti kitaorg bg nama burukkan, br tau. Cite pasal tek prtn dlm brochure pun gagal, nak sembang, ptuiiii…

    Baik org yg br cam mr johny, tai respek org.


  • org pwrtrain lg respek kitaorg sbb lg byk tau tek prtn dr org marketing prtn sendiri. Dia xtau org pwrtrain bengang ngan diaorg coz susah2 buat rnd, tp cite menda lain dlm brochure, dlm iklan, sampai brochurepun salah cetak.


    • mgkn kena biasakan lepas buat satu keje semak balik, klu tak mampu nak semak, bg org yg lain yg mahir semakkan, x kisah berapa kali pun sbb tu satu benda nak capai zero defect

      benda2 mcm brosur tu penting, contohnya nilai penggunaan petrol, nilai saat 0-100km/h , nilai persepuluh (0.x) kalau tak betul pun org dah dapat agak, inikan pulak klu silap satu angka (x.0), lglah jauh bezanya


  • psl FD ni la aku dpt byk info psl PREVE n book keta ni sblm launch…back to teh topic..not bad gk design suv ni..tp betul ke proton akan ambil model ni jual kt Malaysia? rasanya segmen SUV kt M’sia x brp nk strong..juz my 20 cents..


    • tapi boleh isi dan compete dengan yg seangkatan dengannya. Sya sebenarnya tengah prepare nak amik exora R @ SUV proton jer. Kereta nh dah biasa sangat kecuali tetibe proton bawak kuar WAGOn. Lagupun sempat habis bayar kereta sekarang..


  • Nice. . . yg SUV ni kerjasama dgn Proton kan??

    Off topic:
    yg aku plek. . . .anak buah dier yg sibuk2 bising apesal??
    Prevé dh Alhamdulillah launch. .dh la. . so nanti SUV ni Proton(kalo jadi la) nk launch gak pun dier nk bising gak. . .hahaha


  • off topic:
    sebut ajer nama bodak pompuan tu… biar org luar tau bodak pompuan ni tak reti kerja…

    on topic:
    very nice kalau dpt bawa SUV ni kat M’sia… dgr cost development Youngman yg bagi tp design semua Proton yg buat, menarik gak tu…. aku rasa nak kalau jual kat M’sia achive setakat 300 unit per month is not bad.. guna enjin CFE.. pergh.. mesti menarik ni…

    off topic
    dgr ada problem ngan hawtai”
    http://www.chinacartimes.com/2012/03/22/hawtai-loses-top-man/

    Hawtai loses another top man

    Industry News | FrankF | March 22, 2012 at 12:09 pm

    ——————————————————————————–

    Hawtai has two major problems, it can’t keep its high level staff, and it can’t sell cars. In the past 5 years Hawtai has run through CEO’s and other high level staff faster than any other Chinese automotive company. This time the Vice President, Mr. Hou Hai Jing, has left the company along with 5 other managers after just 8 months on the job.

    Hawtai’s official statement to Chinese media is that Mr. Hou is taking time off for personal reasons. Mr. Hou joined Hawtai from neighboring Foton and declared he had signed a 10 year contract with Hawtai to show that he was in for the long run, but barely a year into the job he has left the building.

    Car sales at Hawtai have been slow over the past few months, in February the company sold just 2300 cars and its flagship B11 sedan sold just 44 units.

    dan cerita tak best pasal Hawtai punyer workmanship..
    http://www.chinacartimes.com/2011/11/24/hawtai-sell-b11/

    This is why Hawtai can’t sell the B11

    Guangzhou Auto Show | Ash | November 24, 2011 at 9:37 pm

    ——————————————————————————–

    When the B11 launched it was thought that Hawtai would be able to break away from their mold as an SUV manufacturer. The B11 has Bentley overtones at the front end with its imposing grill and a neatly styled rear with pretty little light clusters, the plan was to make a Chinese rival to the Passat according to CCT’s insiders at Hawtai. The B11 was put into production at Hawtai’s new factory in Ordos and packed a 1.8T engine from SAIC (the same as the MG6), a diesel variant was planned for production as well The B11 sells around 30 cars per month on average and has been a major failure so far despite a massive media campaign ahead of the cars launch earlier this year.

    We’ve always wondered why the B11 failed to make a dent on the market, it has the tech, it has the design, but what we didn’t realize is that the interior is far from perfect. The dashboard is quite well made but nothing to stop buying Passat’s, it’s the central area that’s the shocker – rock hard formica style plastics in the center and an arm rest that could struggle supporting a child’s arm. It gets worse, there are some seriously poor welds around the door frames that make us wonder if anyone is capable of welding or bonding at the new Ordos factory.

    If Hawtai want to go further, they will have to improve quality, putting cars like this on public display is unforgivable.


      • Hawtai mmh x boleh jual kereta banyak tapi aper yg proton nak adalah teknologi engine diesel EURO 5 mereka dan gearbox rekaan mereka sendiri. lagipun kalau Deorg rebadge Exora and Preve, mungkin dapat naikkan sales mereka.


    • gua setuju…bg tau je nama dia..apa lu suda kena sound…buat promosi free…apa ada takut/…biar dia tau the people’s power…bangang nak mampus..preve berjaya pon bukan sbb marketing…dah 2 tahun lebih kaki internet tunggu dan sebar2 kan pada kawan2…..do ckp kat dia x payah belagak..kata orh kampung aku…’ko kahak je kat muka dia’ ptuiiiii


  • hrmm.. perempuan ke marah bro campro?
    mungkin dia tgh ‘red flag’ kot…

    sabor jela… meh bagi email kat sini kitaorang marah dia balik… hantar email, cc kepada semua top level proton, DRB-Hicom, Khazanah.. bagi glamer sikit si pemarah tu.. hehehe


  • Sepatutnya x perlu sound. Terima kasih sepatutnya sbb proton dpt promo percuma.. Dgn adanya website yg meng leak gmbr n spek maka lebih cpt org buat decision on booking.cuma tgk skali lalu je produk sebenar terus buat tempahan sprti yg diakui salesman proton dlm 2 3 hari ni. Mslh mamat ni mgkin dia kena tiau tp itu bkan slh blogger.. Dia le yg sepatutnya jaga betul2 produk dr leaking.. kalo dh leak takde sape perlu disalahkan melainkan diri sendiri..


  • *off topic**
    takat nama tu, aku dh dpt agak mana satu yg betul , sbb majoriti teka nama yg x logik , sampai nama rosmah pun org teka jugak. kali pertama aku baca neme preve aku dpt agak mgkn ni mmg namanya yg sebenar huhu


  • lepas ni kalau proton keluar model baru, abis blogger2 kena sembur sbb bocorkan rahsia. zaman internet di mana2 susah nk sembunyi berita.

    Apa kata lepas ni proton tak payah letak nama2 baru. tak pyh pening kepala nk kawal nama model baru dari leak kt internet. just jaga rupa kereta jer dari tersebar.


  • Aarrgghhh geram nyer pasal , dah tulis panjang lebar terdelete lak…

    Ayat cool sikit…

    “Kepoweran” blog FD nih boleh mengoncang pihak atasan PROTON… TAHNIAH!

    Sikap yang ditunjukkan pada ko, Zarul menunjukkan caranya menjalankan tugas 2nd boss (atau mungkin ranking 4 ke 5 tapi terasa macam boss besar) dibahagian Marketing tuh… ada power besar lah konon… semua salah orang, macam bagus sangat. Tapi tak semak dulu betul ke salah. Semua orang dia buat macam staff dia..

    Mungkin pegawai bawahan dia dah tak larat layan panas baran boss diaorang nih..

    Pesan aku pada Minah tu, tolong selidik dan sahkan dulu tuduhan sebelum maki hamun (depan orang ramai lak tuh… datang sebagai tetamu… perghhh bongkak tul)

    Bila marah, jangan ikut hati…. nanti masa depan terjejas… hah sekarang satu Malaysia dah tau perangai ko Minah ooiii

    Meh la sound aku lak!

    Lepas nih, mungkin dia akan tak tidur sampai pukul 5 pagi…. SETIAP HARI! hahahaha


    • Setuju sangat dengan ayat “KEPOWERan” blog FD boleh goncang Pihak atasan P1. Yer la, kiter boleh tidor sebab nak tunggu esok lancar die boleh x tidur pasal blog FD.. Caya la bro…


  • entah realiti atau tidak proton suv tu?….
    lagi2 DSZ tak akan mengemudi proton selepas ni….
    harap projek p3,p2 seterusnya x scrap macam tu je…


  • fuh… camner bro FD boleh sabar dgn orang camtuh..? sound depan orang ramai?
    orang tolong dia sengah mati…. dia balas camtu…… mula aku nak ngamuk nie….


  • Mintak maaf la ye.. siapa yang sound tu mmg la dia betul2 tak betul… giler ke ape org dah bagi publisiti free ckit punye banyak… bertimbun2… defend proton lagi.. bukan bayor pun…


  • off topic
    Aduiii…sian ko zarul kena sound….kalau akulah memang aku SOUND balik guna Sound sistem yg lebih mantap kekekeke

    The topic
    Lawa betul MPV ni…mcm hyundailah pula…nanti cuba tanya2 org dalam proton hehehehe


  • Poyo punya orang no 2 marketing tu. Di tahu tak macam mana boleh leak benda2 ni semua? Kan nak buah dia punya kerja. Patutnya ambillah tindakan tatatertib kat anak2 buah dia yang bocorkan benda2 ni semua. Tak amanah. Tau lah berita, cerita panas tapi tanggungjawab dan amanah la.

    Dalam bab sound bro campro tu kawan rasa patutunya dia jumpa la private sikit, bagitau dan terangkan benda yang sebenarnya. Bukan marah2 tak tentu pasal kat depan orang. orang pun ada air muka.

    Untuk bro campro pula kan, kawan fikir la bila dapat maklumat2 panas ni refer dulu kat Proton dapatkan green light. Bukan apa, sama2 cari makan kan. orang Proton pun cari makan, bro pun cari makan. Jadi jangan samapi kacau kerja orang. Kesian tanggungan diorang tu nanti kalau kena buang kerja. Dalam Islam pun ada cakap kan, tolong menolong dalam mealkukan kebaikan.


  • aku salah dengar ke tadi?

    iklan preve disampaikan sendiri oleh DSZ?

    Dimulakan dengan perkataan terima kasih atas sokongan…. dan diakhiri juga dengan ucapan terima kasih…

    Kalau betullah DSZ yang aku dengar tadi, MEMANG SESUAI BANGAT! Orang penting yang komited untuk merubah proton menjadi lebih baik.

    Aura DSZ seperti kehebatan pemimpin pemimpin negara berucap, malah bagi aku lebih baik!

    Tahniah! DSZ telah menyahut cabaran untuk turun padang “menjual” preve…

    Sememangnya DSZ disegani oleh penyokong dan juga pengukur tegar P1.

    Sekali lagi Syabas diucapkan.

    p/s: selepas beberapa ketika setelah mendengar iklan tuh, terasa macam DSZ memberi ucapan terima kasih kepada semua sebelum berundur dari proton… hu hu hu


  • agak -agak ada tak cik yang excited nak sembur org tu turun padang jual preve ni..sebab aku nampak cam DSZ je yang sibuk jual, promo sana sini..ni sape yang bos skrg…
    klau tak kerana blog ni aku rasa berbuih org ramai nak betulkan mcmmana nak sebut pray-vey tu…dan kerana blog cam ni gak lah salesman proton tu dapat baca apa yang org akan tanya ..so takdelah bodoh2 kena cakap tak tahu ttg produk..malam launching tu aku dah ada kat showroom seawal jam 8mlm ..kira puas hati gaklah dgn penerangan brader sales tu ..siap boleh ckap pasal blog auto ni …cam PT, AK , FD, LY..dsb…dia kata kalau tak kerana blog cam ni puas dia nak terangkan sebelum potential buyer tu buat keputusan..biasanya yg datang tu dah baca dan dah tahu serba sedikit spec yang di tawarkan …so untuk confirmkan spec yang leaked tu ..diaorg tunggu kat showroom..cam akulah ..dah tengok depan mata ..dah puas hati..apa lagi hulur jelah duit booking tu…apa org nak cakap aku tak kisah coz …aku dah ikut dari awal sampai malam launching tu ….

    So..pada cik xxx tu..sedarlah diri skit ..u shd know how big is the power of blogger in nowadays world…boleh tolong dan boleh jahanamkan kalau nak…think..think


    • hahahaha…. nampak nyer FD ni mmg tempat org menambah ilmu mengenai kereta… mmg patut SA mengupdatekan diri sebelum bakal client yg mmg bijak pandai jumpa dia org..

Leave a Reply