ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

ARTWORK : Perdana Concept dari bro Ayiem Naim!!!

Views

Menarik rekaan Perdana Concept dari bro Ayiem Naim yang saya ambil dari Facebooknya. Nampak garang seolah2 rupa harimau & mempunyai rekaan ala-ala VW Passat CC & Mercedes CLS. Apa pendapat anda jika ini bakal model sebenar dari Proton?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

21 Comments


  • Terbaik…

    Anggun dari tepi, Garang didepan, nampak laju walau keadaan statik..memang cue harimau jelas kelihatan..
    mungkin gril wau proton kena touch up biar garang…
    sekadar pendapat..


  • smart dah design cue ni..
    but as usual…roofline ni nampak cramp…
    nnt ada problem headroom..
    kalo proton nak penetrate international market pasni..
    headroom penting…kalo org kita da rasa sempit..
    org luar yg tinggi 6 kaki lebey tu lg la..


  • OMG… fastasthebest!!!

    Sgt suka rekabentuknya yg tampak garang, stylo lagi elegent tanpa mengurangkan sikit pun nilai sporty:)

    Tertarik dgn mainan garisan2 light&shadow pada sisi dan depan tu, seakan terbina muscle2 yg cantik. Very atheletic look:)

    Cuma grill depan kena bagi blend dengan rekaan sekeliling. Baru desinnya tak nampak terpisah. Logo bersayap bagi saya dlm model2 future proton kena kekalkan cuma diberikan sedikit gaya dan dimensi baru sahaja. Nie ar trademark model2 proton sepatutnya. Bila model2 nie bergerak dijalan raya dari jauh logo bersayap tu kelihatan seperti misai harimau dgn mata lampu yg memukau. Tu ar yg saya perhatikan pada persona SE dijalan2 raya:)

    Congrat!


  • Design mantap!!

    Amat malang kerana Proton xde enjin sesuai untuk kereta seperti ni. Takkan nak pakai 1.6 Campro turbo..Kalo na pakai pun kene pasang dua enjin 1.6 baru OK (satu kat depan, satu kat blakang)..hehe


  • Cantik..ada sentuhan Passat CC, CLS dengan Hyundai terbaru..yg tema Fluidic tu.
    Tapi yg paling best lampu depan..nampak ranggi dan terkini.
    Apapun, Proton patut anjurkan satu Design Competition..bagi la tema Hybrid ke, Sporty ke..rasa ramai grad kita yg pandai dalam design.


  • Untuk exterior yang sebigini cantik interiornya harus sepadan.

    Saya syor Ayiem Naim apply jadi designer untuk Hyundai. Kena dengan konsep fluidic yang hyundai guna pakai sekarang. Kalau nak harap proton produce kereta macam ni, tunggu 20 tahun lagi la kot. Jangan bazirkan masa menunggu. Jangan sia sia kan bakat yang ada.

    Kepada Datuk Syed Zainal, saya cabar proton untuk keluarkan kereta yang macam ni kalau betul2 nak tembusi pasaran global. Ambil lebih ramai foreign engineers terutamanya untuk bahagian engine development dan pada masa yang sama libatkan engineer tempatan.


    • dulu ada buat, tapi sekarang terpaksa hold buat sementara sebab artist/otai kita sibuk..mungkin dia akan buat sambungan jika ada kelapangan..ataupun sesiapa yg sudi nak jadi mentor boleh la ye, tunjuk ajarku sifu..

Leave a Reply