ARKIB

KATEGORI

Buletin

Cabaran Mobiliti Hijau PROTON (PGMC) 2012

Views

Baru-baru ini berlangsungnya Cabaran Mobiliti Hijau PROTON (PGMC) 2012 di Litar Antarabangsa Sepang. Cabaran Mobiliti Hijau PROTON berfungsi sebagai platform lain untuk industri automotif untuk mencari idea-idea inovatif dari universiti (termasuk universiti tempatan dan luar negara) untuk membangunkan kenderaan elektrik berdasarkan spesifikasi konvensional Proton Saga sebagaimana yang telah ditetapkan oleh penganjur.

Walaupun PGMC 2012 memberi tumpuan kepada teknologi menjimatkan tenaga dan strategi ia juga menjadi penyelesaian yang berpotensi untuk merapatkan jurang antara kedua-dua jenis kenderaan dari segi jarak perjalanan dan prestasi keseluruhan. PGMC 2012 dianjurkan sejajar dengan Dasar Teknologi Hijau Negara dan Dasar Automotif Nasional dalam mempromosikan Kenderaan Hibrid dan Elektrik. Cabaran terutamanya mensasarkan penyertaan komuniti penyelidikan tempatan dari universiti-universiti terpilih di Malaysia dan sepuluh (10) pasukan telah disenarai pendek.

Tempoh projek (fasa kedua) adalah selama lapan (8) bulan dengan cabaran kedua terakhir akan berakhir di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) di Oktober 2012. Setiap universiti  dianugerahkan sebuah kereta Proton Saga kenderaan standard, satu set bateri, motor dan pengawal, satu unit pam vakum, telematik bersama-sama dengan dana modal RM20, 000.00. Semua komponen ini diberi bagi mereka untuk membuat pembaharuan pembangunan Kenderaan Elektrik Penuh berdasarkan platform Proton Saga untuk memenuhi keperluan cabaran.

Kenderaan-kenderaan tersebut akan dinilai dari aspek prestasi, kecekapan dan keberkesanan apabila ia dimasukkan untuk menguji semasa acara akhir dalam empat kategori iaitu Jarak Paling Jauh, Pecutan Suku Batu, Masa Terpantas untuk 2 pusingan dan Halaju maksimum (V-Max). Cabaran ini dianjurkan bersama oleh PROTON Holdings Bhd dan Agensi Inovasi Malaysia (AIM), sebuah badan berkanun yang ditubuhkan oleh Kerajaan melalui Akta AIM 2010 untuk laporan kepada Perdana Menteri.

Sumbangan penganjur kepada setiap pasukan yang mengambil bahagian:
1 Unit Proton Saga (kenderaan standard)
RM 20,000 (dua puluh ribu Ringgit Malaysia) dana pembangunan
1 set bateri Lithium Ion Polymer
1 Unit motor elektrik (AC Induksi tarikan Motor)
Unit ACIM Motor Inverter / Pengawal
1 Unit pam vakum untuk Proton Saga EV brek booster
4 Unit tayar (175/70 R13, Proton Saga tayar standard) untuk acara akhir

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

KLIK UNTUK KEPUTUSAN PENUH

prizes-pgmc-20121.pdf

Teringin nak jadi Tony Stark aka Iron Man? KLIK SINI http://funtastickodesign.wordpress.com/2012/10/09/advertorial-tempahan-t-shirt-arc-reactor-edisi-khas-kini-dibuka/

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply