ARKIB

KATEGORI

Buletin

Chevrolet Captiva menang kategori ‘SUV/ Crossover Paling Bernilai’ Anugerah Kereta Tahunan AUTOWORLD 2012

Views

Best Value for Money SUV Crossover - Chevrolet Captiva

Chevrolet Captiva Turbo-Diesel muncul sebagai pemenang kategori ‘ SUV/ Crossover Paling Bernilai ‘ di Anugerah Kereta Tahunan AUTOWORLD 2012. Faktor-faktor seperti ruang, spesifikasi enjin, kemudahan, ciri-ciri keselamatan, harga dan keseluruhan nilai untuk wang telah membuatkan model ini dipilih sebagai pemenang anugerah tersebut.

Ini merupakan anugerah terbaru setelah kemenangan sebelumnya untuk Best SUV / Crossover di  Anugerah  Kereta Tahunan AUTOWORLD  2011 Shell V-Power, yang diperolehi untuk gaya inspirasi Eropah dan pemanduan yang dinamik . Model ini telah mula diperkenalkan kepada pasaran Malaysia pada tahun 2007 dan selepas kemunculan sulungnya, Chevrolet Captiva telah dinobatkan sebagai ‘SUV Tahunan’ oleh Anugerah  Kereta Tahunan NST-CBT 2008. Versi diesel juga berjaya memenangi kategori ‘Compact SUV’ di Anugerah Asian Auto Bosch Fuel Efficiency Awards 2008.

Enjin diesel 2.0L VCDI pengecas turbo Chevrolet Captiva mampu menghasilkan 360nm tork dari serendah 2750 rpm dan 122kW/163PS pada rpm 3800 untuk varian LT dan LTZ . Transmisi 6-kelajuan automatik yang mempunyai Driver Shift Control (DSC) dan mod ECO yang sama seperti varian petrol Captiva LT melengkapi kombinasi enjin model ini.

Varian turbo-diesel menawarkan ciri-ciri keselamatan seperti variant petrol LT dengan beg udara berkembar hadapan. Selain itu model ini juga dilengkapi dengan beg udara langsir, brek cakera pada semua empat roda (pengudaraan di bahagian hadapan) dengan sistem brek anti-kunci (ABS), brek pengagihan kuasa elektronik (EBD), kawalan cengkaman, Program Kestabilan Elektronik (ESP) termasuk perlindungan anti -peralihan (ARP) dan sistem suspensi (Self-Levelizer).

Captiva terbaru datang dengan kerusi flexi dengan tujuh tempat duduk dan ciri-ciri tambahan seperti sistem penghawa dingin dengan suis kawalan jauh, brek meletak kereta elektrik, 6-kelajuan tiptronic padanya A / T dengan Mod Eco, Program Kestabilan Elektronik (ESP) dan Sistem Kawalan Cengkaman (TCS). Harga pasaran semasa untuk Chevrolet Captiva bermula dari RM158, 888 untuk petrol manakala RM 165.888 untuk varian diesel dan boleh didapati di semua bilik pameran Chevrolet di seluruh negara.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply