ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Kereta apakah yang anda ingin Auto Anda buat perbandingan?

Views

* gambar sekadar hiasan

Dah lama kita tidak mendapat ulasan uji pandu daripada Auto Anda kan? Kini Auto Anda memberi peluang kepada anda memilih model apakah yang paling sesuai untuk dibuat perbandingan. Mungkin anda boleh memberi rasional mengapa anda ingin model tersebut dibuat perbandingan dan pihak Auto Anda akan menilai cadangan tersebut. Tunggu apa lagi, buatlah pilihan anda sekarang, manalah tau kereta idaman anda bakal diuji pandu nanti kan. 🙂

Teringin nak jadi Tony Stark aka Iron Man? KLIK SINI http://funtastickodesign.wordpress.com/2012/10/09/advertorial-tempahan-t-shirt-arc-reactor-edisi-khas-kini-dibuka/

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

29 Comments


    • setuju dgn bro adam… comparison between preve, forte and other c segmen dr segi fc, safety feature, comfort, handling, top speed and etc… klu tgk brochure masing2 nak tnjk hebat… customer tgk rs teruja… bila da angkat frust… tolak ketepi psl design n patriotik sbb it’s too subjective utk dibncgkn dan bole mndatangkn pergaduhan… huhu… okay… harap2 admin baca rintihan ini sbb sy nak upgrade ke c segmen… insyaallah… amin…


      • Melihat kepada spec Preve, terutamanya spec CFE, ia melebihi apa yang ada pada Civic & Altis. Contohnya dalam range harga RM70k++, kita boleh dapat kereta dengan stability control, sedangkan camry yang baru pun tidak ada stability control ini. Penekanan ke atas ciri-ciri keselamatan adalah penting & mungkin Auto Anda boleh fokus ke atas perkara ini. Kita sudah terlalu lama mendapat kereta dengan ciri keselamatan yang kurang (baik vios J, Saga atau Viva contohnya).

        Range harga Preve – Altis – Civic adalah berpatutan dengan kemampuan rata-rata masyarakat sekarang. Dengan harga Preve yang lebih rendah, saya pasti lebih ramai yang ingin tahu samada kualiti dalaman, aksesori, NVH & performance nya berbaloi dengan harganya.

        Review yang adil & saksama diperlukan. Senarai advantage & disadvantage setiap model pasti membantu pengguna.


  • Perbandingan 1. Proton Persona, Proton Preve, Peugeot 308, Peugeot 408, Hyundai Elantra, Kia Forte, Chevrolet Cruze, Ford Focus, Mazda 3, Mitsubishi Lancer, Honda Civic dan Toyota Altis
    Perbandingan 2. Proton Saga FLX, Perodua Myvi, Ford Fiesta, Mazda 2, VW Polo Sedan, Peugeot 207, Honda City, Toyota Vios, Honda Jazz, Suzuki Swift, Nissan Latio
    Perbandingan 3. Perodua Viva, Inokom i10, Suzuki Alto, Cherry QQ, Naza Picanto
    Perbandingan 4. Chery Eastar, Proton Exora, Hyundai Starex, Honda Freed, Ford S-Max, Mazda 5, Naza Citra Rondo, Nissan Grand Livina, Perodua Alza, Peugeot 3008, SsangYong Rexton, Toyota Innova
    Perbandingan 5. Chevrolet Captiva, Chery Tiggo, Ford Escape, Honda CRV, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Mahindra Scorpio, Mazda CX-5, Mitsubishi ASX, Nissan Livina x-Gear, Peugeot 5008, SsangYong Actyon, Subaru Forester, Suzuki Grand Vitara, Toyota Rush


  • kereta segmen C dan segmen B dan hatchback car serta MPV. Paling nak kereta segmen C sebab tu segmen plg ramai pengguna + kereta utk org sederhana/ kebanyakan. spec tak terlalu kedekut

    SEGMEN C
    Proton Preve – new Ford Focus Sedan – Chevy Cruze – Peugeot 408 – Kia Forte – Hyundai Elantra – New Honda Civic – Mazda 3 – Toyota Corolla Altis – Mazda 3. lagi byk lg bgs.

    SEGMEN SMALL HATCHBACK
    Satria Neo – Suzuki Swift – Ford Fiesta – Mazda 2 – Honda Jazz – Produa Myvi lagi best – VW Polo hatcback

    SEGMEN B
    Saga FL 1.6 CVT – Ford Fiesta sedan – Proton Persona (yang ni B ke C ye) – Nissan Altema – VW Polo Sedan

    SEGMEN HATCHBACK C
    new Ford Focus hatchback – Mazda 3 hatchback – Peugeot 308 – Citreon DS3/ DS4

    MPV
    Exora turbo – Peugeot 5008 – new Toyota Wish – Mazda 5 – Chery Eastar – Honda Stream

    SEGMEN D
    new Kia Optima – Nissan Teana – Hyundai Sonata – Peugeot 508 – Citreon C5 – Ford Mondeo – VW Passat – new Toyota Camry – Honda Accord – Mazda 6

    itu je. perbandingan kalau boleh dari segi,
    1-ride and handling (kepuasan pemanduan)
    2-keselesaan penumpang (suspension/ ruang kabin/ material dll)
    3-spesifikasi/ teknologi
    4-harga


  • SAYA SUGEST ADAKAN BEBERAPA SEGMENT.

    SEGMENT B,
    Saga, Vios, Ford Fiesta, Nissan Almera, City, (pilih la)

    SEGMENT C,
    Preve, Altis, Civic, Forte

    SEGMENT D,
    Camry, Accord, Nissan,

    SEGMENT MPV (LOCAL)
    Exora, Alza, Grand Livina, Avanza

    SEGMENT MPV (RECON)
    T.Wish, Honda Stream


  • Selain performance,
    kalo ader masa try buat perbandingan total life cycle cost,,kalo rajin, try amik civic kat thai, indon, singapore, jepang, beraper derang belanja vs mesia nyer.

    Jangan lupa buat perbandingan motor kapcai weh..motor pon banyak gak per kat mesia nih…ex5 lawan lc ker…ker guaners..


  • tlg compare merc c250 vs audi a6.

    proton tk pyh compare… org tetap beli sebab protection gomen…buat keta mcm tenuk pun tetap org beli sebab murah..kereta lain yg lebih elok org tk beli sebab mahal sgt…


  • Saya prefer roadtest mcm fifth gear buat. Stability around wet corner, emergency brake , and etc2.. Setuju sangat compare c segment yg dinyatakan di atas.

    p/s: Bold x yah compare dah pasal cbt dah buat dengan VW, PUG and MAZDA. Walaupun come in last, tapi when a local mpv being compare with giant carmaker like VW, who cares either their car come first or last. At list it’s on the list.

Leave a Reply