ARKIB

KATEGORI

Buletin

Modifikasi digital Persona dan Saga generasi baharu karya anak muda tempatan

Views

Belum pun secara rasmi lagi dua model terbaharu Proton, Persona dan Saga generasi baharu dilancarkan para pereka muda tempatan telah mula mengilhamkan karya kreatif mereka dengan mengubahsuai model tersebut dengan hanya berpandukan foto foto yang telah tertiris.

Dengan jiwa muda, mereka telah mengolah Persona dan Saga generasi baharu menjadi begitu ekstrem dan radikal. Persona dengan gaya ‘stance’ telah diubahsuai secara digital oleh Hazam Nazri dan Saga dengan ‘intercooler’ besar telah dimodifikasikan oleh Zique Hawalique.

Mungkin modifikasi sebegini boleh menjadi rujukan dan panduan kepada bakal pembeli kedua-dua model ini kelak. Kami akan terus mencari mereka yang berbakat dalam untuk ditonjolkan di sini. Syabas anak muda, teruskan berkarya dengan kebenaran!

KLIK UNTUK BESARKAN

persona bikin persona standard saga 2016 mod turbo intercooler

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

14 Comments


 • kenapa lately division R3 macam dah tak wujud dan tak hasilkan aftermarket aksesori untuk model baru i.e. Iriz, Perdana? tak semua orang suka barang skema….


  • R3 lebih mengutamakan performance & handling. Bodykit Dan eksesori hanya untuk model terpilih. Iriz NA 1.6L boleh dijana sehingga 178hp di Bengkel R3 berhampiran.


   • apa latest product R3? apa model yg trpilih? Proton keluarkan passanger car. nak tunggu Proton keluarkan supercar baru R3 nak aktif semula ke?


   • Pada tahun lalu Aku menemankan seorang kawan menghantar Persona 2009 di Bengkel R3 untuk meningkatkan prestasi Dan kawalan.

    Sesungguhnya meningkatkan prestasi Dan kawalan sesebuah kereta memerlukan kos yang sangat tinggi. Lebih myr12k telah dibelanjakan untuk sebuah persona. Hasilnya sangat mengujakan.

    Untuk pengetahuan produk terbaru R3 kit performance & handling untuk Saga 2016 Dan Persona 2016 telah tersedia.

    Saga 2016 NA 1.3L boleh dijana melebihi 145hp, persona NA 1.6L boleh dijana melebihi 175hp.


    • Kos performance & handling kit sememangnya tinggi.. Untuk pakej lengkap R3 performance & handling sebuah Preve menelan belanja melebihi 30k.. Selain itu warranty Proton akan tamat serta merta jika anda menaiktaraf performance & handling kereta anda..

     Saya akan pertimbangkan meningkatkan hanya performance Preve setelah tamat tempoh warranty.. Ride&handling Proton sedia ada sememangnya sudah mantap dan selesa dan tidak bercadang untuk mengubahnya.. Preve sudah bersedia untuk masuk R3 performance studio setelah tamat warranty nanti..


 • Persona Ah Beng’s Edition. Kalau ikut belakang lalu kat road bump, kena tunggu 5 min nak bagi persona kat depan lepas, konon2 takut jejak tayar kat fender.Yang p lowered dengan pasang tayar besar tu siapa suruh.


 • Saga sememangnya direka bentuk dengan ruang roda yang kecil. Roda² bersaiz 205/45 rim16x7jj terlalu lebar untuk Saga Dan boleh menyebabkan roda Dan fender bergesel apabila bumping.

  Bagi mengelakkan Roda Dan fender bergesel, roda² bersaiz 185/45 rim16x6.5jj sangat sesuai untuk Saga jika anda melakukan modifikasi kosmetik.


  • Preve saya menggunakan roda bersaiz 215/45 R18x8jj yang dimuatkan tanpa masalah pada ruang roda saiz sederhana Preve.. Roda tidak pernah bergesel dengan fender walaupun membawa lebih muatan..


  • Bagi Aku rim saiz 16x7jj adalah pilih terbaik untuk saga blm nampak lebih menawan. Saga blm aku menggunakan roda bersaiz 185/45 R16x7jj. Sedikit stretch pada tayar menampakkannya lebih mengancam. Tidak bergesel antara Tayar Dan fender. Penggunaan tayar sedikit lebih kecil untuk rim yang sedikit lebar bagi memberi kelegaan antara tayar Dan fender.


 • npe automitof mesia ni mcm gempaq kt dlm ngr aje.. tu pun suam2 kuku.. tp bila di pasaran antarabangsa dikondem terus dr dipasarkan kpd pembeli.. bahkan proton di thailand sdr pn bagai hidup segan mati xmahu.. mll tulisan mclane seorg jurutera automotif dan pengkaji econs, punca proton terbantut dr dulu, kini slamanya adalah bpunca dr masukcampur org2 politician yg mencacatkan pertumbuhan ekonomi organisasi ini.. malulah bila bc pandangan luar pd agensi nasional.. lg pn aku sdr pn bpandangan yg sama.. tgk la menteri yg ada pn spt ahmad maslan dan lain2 kebijaksaannya mereka tidak terperi dan selalu jadi bahan jenaka rakyat jelata.. tu blm dibwk ke sidang antarabangsa mgkn jenakanya lbh menonjol nanti.. jz pandangan dr sudut perspektif masyarakat mahrain


  • Itulah sebabnya Proton memerlukan rakan kongsi dari luar yang mempunyai pegangan saham dalam PHB.. Rakan kongsi semestinya berdaya maju dan boleh menjadi akses kepada PHB meluaskan pasarannya ke seluruh dunia..

Leave a Reply