ARKIB

KATEGORI

Buletin

PEDA gesa Kementerian Pengangkutan tarik balik pengecualian kepada pengeluar kereta yang tidak patuh NCAP

Views

peda-logo

Kuala Lumpur, February 2013. “Persatuan Pengedar Proton Edar Malaysia (PEDA) mengalu-alukan usaha kerajaan yang diperuntukkan di bawah MIROS, jabatan di bawah Kementerian Pengangkutan untuk meningkatkan tahap standard keselamatan kenderaan dan menggalakkan pasaran untuk kenderaan yang lebih selamat di Malaysia di bawah Program Penilaian Kenderaan Baru (New Car Assessment Program-NCAP)”, kata Armin Baniaz Pahamin Presiden, PEDA. Beliau turut menambah, “Memandangkan intipati NCAP, PEDA menggesa Menteri Pengangkutan untuk menarik balik semua yang diberikan kepada 10 model kereta di Malaysia dengan lebih daripada 70 varian kereta yang tidak memenuhi dan mematuhi keperluan keselamatan NCAP.

1. Pada tahun 2011, Kementerian Pengangkutan telah mengeluarkan arahan mengikut senarai United Nation Majlis Ekonomi untuk Eropah (PBB ECE), peraturan-peraturan bagi pemasangan dan pengeluaran (assembler and manufacturer) di Malaysia untuk diperkuat-kuasa dan di laksanakan pada Januari 2012. Tarikh itu telah diperluaskan hingga Jun 2012 (Sumber: NST, 13 April 2012). Sehingga kini, 70 varian kereta masih diberi pengecualian bagi ketidakpatuhan apabila pengeluar dan pemasang kereta tempatan tidak dapat memenuhi dua item pada senarai iaitu UN ECE R94 (frontal collision system) and UN ECE R95 (side collision). (Rujukan: http://www.jpj.gov.my/web/guest/status-senarai-kenderaan-yang-tidak-mematuhi).

2. Diumumkan pada tahun 2007, peraturan No 94 dan No 95 ECE PBB menentukan keselamatan kemalangan prestasi minimum bagi perlanggaran hadapan kelajuan 64 km / h dan sampingan perlanggaran kelajuan 64 km / h.

3. R94 dan penuras R95 adalah standard yang dikeluarkan oleh UNECE mengenai tahap perlindungan penumpang dalam kereta apabila berlakunya perlanggaran hadapan (Front Impact) dan perlanggaran bersebelahan (Side Impact). Ini ialah standard yang digunakan untuk pengeluaran penarafan keselamatan oleh NCAP yang dikendalikan oleh pertubuhan-pertubuhan tanpa keuntungan serantau dan dibiayai oleh kerajaan dan / atau kumpulan insurans.

4. Intipati di sebalik NCAP adalah untuk mendidik pengguna dalam memilih kereta crashworthy terbaik tetapi dengan 70 varian kereta yang telah diberi pengecualian oleh JPJ kerana ketidakpatuhan syarat (Lihat senarai yang dilampirkan), mata pengguna seperti ditutup apabila pilihan mereka telah terjejas dengan ketiadaan informasi “crashworthy” yang standard sebagai perbandingan dari segi keselamatan.

5. Sejak arahan itu dikeluarkan, pengecualian masih diberi dan ini boleh menjejas keselamatan awam dan meningkatkan kemalangan jalan raya.

6. Pengecualian oleh JPJ itu tidak selaras dengan objektif di bawah NCAP yang merupakan kerjasama ditandatangani antara Program Penilaian Kereta Baru Global (GNCAP) dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) pada 7 Disember 2011 tetapi pengecualian itu akan terus memodelkan Malaysia sebagai Negara yang di lambakkan kereta-kereta asing tanpa ciri-ciri keselamatan yang dilambakkan dengan harga kos yang lebih murah.

7. Pengeluar kereta global harus mengeluarkan kereta mengikut salah satu dari 4 jenis kejuruteraan spesifikasi kebangsaan tetapi kebiasaannya, pengeluaran kereta direka dalam pematuhan samada kepada spesifikasi AS atau spesifikasi Pasaran Umum (General Market Specification). Terdapat juga spesifikasi Eropah dan spesifikasi Jepun. Spesifikasi AS biasanya yang paling mahal kerana ciri-ciri keselamatan yang tinggi dan spesifikasi alam sekitar.

8. Perbezaan di antara spesifikasi-spesifikasi kebangsaan ini adalah begitu besar dan beberapa pembuat kereta global seperti Toyota sebagai contoh, menghasilkan dua model yang berlainan kepada kereta yang sama untuk negara yang berlainan. Ini merupakan salah satu sebab kenapa kereta Toyota Camry berbeza di pasaran AS. Ini dapat dilihat juga di Malaysia dimana pembuat kereta global tidak dapat menepati dan mematuhi syarat UNECE R94 dan penuras R95 tetapi model kereta yang sama dapat mematuhi segala syarat di Negara lain.<

9. Bagi negara membangun seperti di Malaysia, pengeluar kereta biasanya mengikut spesifikasi kejuruteraan Pasaran Umum, yang mungkin atau mungkin tidak mematuhi UNECE R94 dan penuras R95.

10. Terdapat 7 kenderaan yang dipilih untuk fasa pertama ujian ASEAN NCAP berdasarkan kenderaan ‘entry level vehicle’ atau ‘people’s car’, yang paling banyak dijual dan kereta yang mempunyai ‘market share’ yang besar mengikut segmen pasaran mereka. 7 kenderaan itu merupakan kereta Honda City, Ford Fiesta, Proton Saga Perodua Myvi, Hyundai i10, Nissan March dan Toyota. Keputusan ASEAN NCAP fasa pertama telah dibuat diumumkan pada 31 Januari 2013.

11. Keputusan Program Penilaian Kereta baru (NCAP) itu tidak mempamerkan dan tidak mencapai objectif NCAP kerana ia tidak mengambil-kira model kereta lain yang menguasai pasaran jualan kereta seperti kereta Perodua Viva sebagai contoh yang mempunyai jualan lebih 60,000 unit setahun dan lebih daripada 95% bahagian pasaran dalam segmen A dalam kategori jualan kenderaan. Model kenderaan lain dalam kategori yang sama (segmen A) iaitu Hyundai i10 dan Suzuki Alto (dengan bahagian pasaran kurang daripada 3%) juga telah dibuat untuk mengambil bahagian dalam ujian crashtest.

12. Dengan jumlah jualan kereta yang paling banyak dalam segmen A dan jumlah jualan yang ke 3 terbesar dari segi jualan terbanyak, adalah penting bagi orang ramai untuk menyedari crashworthiness Perodua Viva kerana ini merupakan objektif NCAP. Dengan memberi pengecualian daripada pematuhan NCAP adalah seperti berbohong kepada orang ramai dengan menyembunyi syarat keselamatan yang tidak patuh kepada taraf keselamatan kenderaan motor global, “kata Armin Baniaz Pahamin.

13. Beliau menambah, “Tidak ada pengeluar atau pembuat kereta yang perlu diberi apa-apa pengecualian atau penepian terutamanya jika ia melibatkan keselamatan awam. Hak orang ramai tidak harus dikompromi terutamanya dengan Malaysia diklasifikasikan sebagai Negara yang ke 3 tertinggi di Asia tenggara dari segi peratusan kematian kemalangan bagi setiap 10,000 kenderaan berdaftar.

Di Thailand, semua kereta eko seperti Mac Nissan dan Honda Brio (harga sekitar RM40, 000) sudah menepati syarat UNECE R94 dan penuras R95, kerana ia adalah salah satu keperluan yang ditetapkan oleh kerajaan Thailand untuk melayakkan diri bagi cukai eko-kereta insentif.

sumber : arminbaniaz.com

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

10 Comments

Leave a Reply