ARKIB

KATEGORI

Buletin

PROTON lancar Prevé di Indonesia

Views

_DSC1860

PROTON Holdings Berhad (PROTON) melancarkan Prevé di Indonesia semalam. Kini tempahan model sedan pertengahan itu secara rasmi dibuka di Republik itu. Prevé dilancarkan dalam satu majlis yang diadakan di Hotel Indonesia Kempinski Jakarta oleh Dato Tuan ‘Syed Munshe Afdzaruddin Syed Hassan, Duta Besar Malaysia ke Indonesia.

Turut hadir ialah Pengerusi Eksekutif PROTON, YBhg Tan Sri Dato ‘Sri Haji Mohd Khamil Jamil, yang diiringi oleh YBhg Dato’ Lukman Ibrahim, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PROTON, Dr Badrulhisham Mohd Ghazali, Ketua Perniagaan Antarabangsa PROTON dan Encik Mohd Asri Khayan, Pemangku Ketua PROTON Edar Indonesia.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, PROTON semakin agresif dengan memperkenalkan Prevé untuk pasaran luar negara. Pada bulan Oktober tahun lalu PROTON memperkenalkan model untuk pasaran Australia semasa Australia International Motorshow 2012 dan pada bulan November, Prevé dilancarkan di Thailand semasa Thailand International Motor Expo 2012 di Bangkok. Selepas itu, Prevé dilancarkan di Brunei pada bulan Februari 2013 dan Indonesia menjadi pasaran antarabangsa keempat untuk sedan terbaru PROTON itu.

“Prevé telah dicipta dengan aspek keselamatan, prestasi, keselesaan, kualiti binaan, teknologi, reka bentuk dan menjadi penanda aras untuk generasi baru kereta PROTON. Kami komited sepenuhnya untuk mengubah penerimaan orang ramai dan persepsi tentang jenama PROTON. Ini terbukti dengan pengiktirafan 5 bintang ANCAP untuk Proton Prevé ” kata Tan Sri Hj Mohd Khamil pada majlis pelancaran itu.

Hanya varian 1.6 CFE Premium ditawarkan dan harga jualan model Prevé di Indonesia adalah 285 juta Rupiah yang bersamaan RM90,000. Enam pilihan warna boleh dipilih Tranquility Black, Solid White, Genetic Silver, Blue Lagoon, Fire Red dan Elegant Brown.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

2 Comments

Leave a Reply