ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Proton menang Touring Car kategori 1.6 Malaysian Super Series!!!

Views

Bertambah lagi koleksi kejuaraan Proton pada tahun ni selepas menang Rali APRC & Brighton. Kali ini Proton berjaya menang kategori 1.6 Touring Car, Malaysian Super Series 2011 di Litar Sepang. Faidzil Alang telah menamatkan perlumbaan pada tempat ke-5 & berjaya memenangi juara keseluruhan dengan jentera Satria Neo. Rakan sepasukannya Syafiq Ali yang memandu Gen2 melengkapkan kemenangan 1-2 pasukan Proton dalam kategori tersebut. Tahniah kepada Proton!!!

* nampaknya Satria Neo dah mula menjadi jentera lumba yang hebat, di litar mahupun dalam rali… dengar cerita bakal ada Satria Neo SE warna kuning nanti, mungkin tu versi “replika” Satria Neo S2000 kot..harap-harap ada supercharger.. 🙂

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

31 Comments


  • I really hope so too, tell you friend that work in proton to let the team know that the market needed this supercharged 6speed manual neo so badly. with the correct pricing, this would be a very interesting car on the Malaysia road


    • nape perlu tgk pd kekalahan yg 1?.. kemenangan berganda proton yg byk tu da cukup untuk menutupi kekalahan di BTCC..lgpn, xkan nk menang sume?..suka berfikiran ke arah negatif..


    • ko ni japan wannabe yg kechiwa sbb proton menang? ko ‘sakit hati’ sbb jenama toyota, honda, nissan, subaru, mitsubishi x naik podium? ko lagi sakit hati sbb yg menang 1-2 tu jenama tempatan yg ko kutuk2 selama ini? ko x mau terima hakikat bahawa skrg proton dh mula tunjuk peningkatan? senang citer, minda permotoran ko ni masih dijajah oleh jenama2 jepun yg semakin kalah dgn jenama2 lain…jenama korea pun dh mula mengalahkan jenama jepun di eropah…

      KO KENA TERIMA HAKIKAT BAHAWA JENAMA2 JEPUN KINI TELAH DIBOM….CUMA TAK HANCUR CAM NAGASAKI TU JE…


      • dia kecewa sb dia tu toyota vios owner or city owner…
        terus terang aku katakan toyota vios salah satu kereta paling hodoh/teruk di dunia.
        kalau di ikutkan vios ni teksi pun tak layak.
        hairan sungguh berukx2 yng beli vios.

        kalau xminat [email protected] belilah kereta yang elok skit dri VIOShit banyak lagi apa choice.


    • xpe..amik pengalaman tu sebagai pengajaran utk lebih berusaha…….

      kang esok asik proton menang kang, ade plak yg kate proton bgi ‘duit kopi’ kt penganjur plak……..org mentaliti kelas ketiga ni bukan boleh tgk org lain berjaya


    • Welsh Motorsport, it’s not factory back-up racer.. patut kita bangga mat salleh gunakan Proton Gen2 sebagai kereta lumba dia…. maknanyer dia ada kepercayaan kat Proton.. apalah ko ni, negative sangat…


    • Persona BTCC tu kan baru first season, baru nak shakedown.
      masok pon start tengah season bln 8.
      of kos la taleh tros menang.

      Next season masok 2 kete, baru la tgk bole lawan Honda n Chevrolet ke tak

      same la mcm Neo S2000 last year, byk kali DNF,
      still dlm development, of kos la tak perfect


    • lol..
      sah2 ko nh type A nyer org. Semua nak menang. X kan la semua boleh menang sekali harung. Habis ko ingat berapa lama proton dlm btcc. Tapi sekurang2nyer ada la jugak masuk paper. X mcm yg lain.
      Sah2 baru first season.


    • BTCC tu local competition je. Welch Motorsport pun baru first time pakai Gen-2. Sebelum ni pakai Seat Leon, Audi..

      Kalau Welch tak pakai Gen-2, silap2 awk pun tak tahu ape itu BTCC.


      • Jadi apa masalah awak ababa? Gen-2 tak menang BTCC wajar dikutuk? Nanti kalau menang cakap Gen-2 tak pakai enjin campro pulak.

        Welch baru tahun 2011 pakai Gen-2 Persona. Masuk compete pun dah tengah2 tahun start dari Snetterton Circuit ada baki 5 round daripada 10 rounds keseluruhan BTCC.

        Proton tak compete utk manufacturer/constructors. Senang cakap Welch ni independent atau privateer team yang memilih Gen-2 Persona utk di-modified-kan. Jadi Proton xde kena mengena secara langsung dalam NFC ni. Opps silap, BTCC. hehe.

        Gen-2 BTCC ni pun guna spec New Generation Touring Car (NGTC) yg mana spec ni digariskan utk menarik lebih banyak penyertaan dalam touring car. NGTC, less development cost, std engine TOCA-BTCC.

        Nasib baik Honda Civic yg juara BTCC 2011 ni. Tapi hello, bukan Civic FD2 JDM. Tapi Civic FN2 European market.

        Proton kalau kalah dah tentu kena kutuk. Menang pun kena kutuk.


    • bukan salah kereta persona tu …tu sbb penggunaan yang x berapa bagus ,enjin crossworth yg x berapa power…cuba guna enjin renault confrim ade saingan…mcm team lotus hari tu guna enjin crossworth asyik kalah memanjang je guna enjin tu..berbanding dgn lotus renault ade gak naik podium..


  • apala bengong ngat mamat ababa nih, org dh bgtau btcc tuh local racing, prtn gen2 tuh welch motorsport yg punya, bukan bwh prtn langsung, dia beli kete gen2,itu ajek. Ini mesti jenis org beli kete prtn, modified sana sini, servis bwh pokok, bila rosak, itu jam,proton punya pasal.
    bongok betul.
    Bagi aku, klu prtn kalah sekalipun,xda masalah. Ada org siap ckp aprc beranilah,klu berani masuk wrclah. Ini sume ah beng n jdm punya mentaliti. Yg depa banggakan sgt toyota,honda n nissan, xda plak aku tgk diaorang brani masuk aprc, [email protected] Ada tgk type r menang wrc? Ada tgk ae86 aka trueno menang wrc?ada silvia menag wrc? Ada ke [email protected] menang wrc?
    Ada ke [email protected]@honda menang f1 sblm nih? Org nippon xpenah nak bash, persoalkan menang atau klh, yg penting berani mencuba n bertanding. Itu sikap org jepun.
    Ababa nih org malaysia yg konon2 mcm org jepun, tp xpun, prasan ajek. Ni mesti golongan bwk kete xpenah pkai seatbelt, motong sebelah kiri, memotong barisan n suka cucuk angin. Sorry no offence kengkawan, cume nk point kan, klu nk cite pasal 1st world country punya produk,kenalah mindsetpun sama. Pkai kete jepun,kete conti, bwk mcm vavi. Baik org pkai saga buruk,bwk berhemah ikut peraturan,lg mulia.


  • bro ababa, memandangkan ckp psl waja n gen2 @persona btcc, cube tgk kete yg masuk, sume segmen c, civic, leon, cruze n etc.
    Xda plak nampak yg sama segmen mcm persona cam vios, belta, city, jazz, yaris, sx4, swift , pug 207 n sbagainya.
    Aphal yek diaorang xnak guna kete2 kat atas yek? Pakailah vios coz can direct competitor ngan [email protected],lgpun segmen sama, aphal plak pkai civic fn?
    Patut berbangga, dahla segmen lain, org putih brani amik utk bwk race mncabar yg beso2. Nasib baik kalah,klu menang persona lwn civic, malulah civic, esok bila p321a kuar,dh kena tanding ngan camry [email protected] coz persona jek dh menang ngan civic.
    Apala lu ababa, pikir2kanlah. Kami kat sini xpenah terbuai dgn kjayaan prtn, tp kami gembira n berbangga coz kita mampu bersaing. N utk mss, masa kete neo r3 kuar dl, ramai bash ckp r3 xpandai bikin ketalah,ahbeng lg bgslah. Anto tuner sunway lg powerlah.
    Bila race locally ngan team2 tuner lain, tgk sapa yg menang? 1-2 pd team r3 jugak,so ahbeng n tuner sunway yg power gile kebanggaan org msia kalah gak ngan r3 yg dikatakan xpower.
    So,ksimpulannye,jgh kampung ke,jgh luarke, prtn dh buktikan sume sangkalan org msia slh.

Leave a Reply