ARKIB

KATEGORI

Buletin

PSA Peugeot Citroën perkenalkan Efficient Modular Platform EMP2

Views

EMP2 : new Efficient Modular Platform by PSA Peugeot Citroën

Video ini menarik untuk ditonton sebab kita boleh lihat kepelbagaian model yang boleh dibangunkan daripada Platform EMP2 PSA Peugeot Citroën ini. Platform EMP2 akan menjadi asas kepada model segmen C dan D seperti generasi terbaru Citroën C4 Picasso dan Peugeot 308. Ia dibina menggunakan pelbagai komponen termasuklah besi berkekuatan tinggi, aluminum dan bahan komposit.

Sumber: PSA Peugeot Citroen

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

2 Comments


  • Nampak macam bahagian radiator mempunyai damper/flap yang boleh buka dan tutup mengikut kelajuan kenderaa, Bila laju tutup dan buka pada kelajuan rendah. Ini bertujuan megurangkan angin masuk ke bahagian enjin pada kelajuan tinggi untuk mengurangkan CdA.

    Nampak macam persembahan bertumpuan khas pada pemegang saham dan bukan bakal pembeli. Modular platform ini adalah untuk mengurangkan kos pembikinan. Menaikkan untung. Tidak semestinya sesuai dari segi pemanduan kereta. Bagi pengeluar kos tinggi seperti EU sememangnya mereka lebih tertekan untuk langkah penjimatan sebegini. Apatah lagi bila pasaran sasaran bukan lagi negara EU sendiri tetapi berubah fokus pada Asia.

Leave a Reply