ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Sketch asal TUAH yang telah dirender!!!

Views

Sketch asal TUAH

Perbandingan dengan TUAH

Cuba bandingkan TUAH dengan sketch asalnya lakaran Zaf dari Proton dengan clay model yang sebenar? Memang jauh la bezanya, nampak sketch yang dirender tu lagi menarik & garang. Jelas muka harimau mengaum kelihatan, yang menjadi persoalannya mengapa tidak dibuat clay model berdasarkan lakaran asal ni? Kenapa perlu ubah sehingga dia menjadi terlalu safe sebagai showcar, pelik tapi benar… sila bagi pendapat anda ye, 😉

* gambar rendering tu saya dapat dari bro Mat tadi, dia bluetooth kat saya masa dok sembang kat kafe…dia pun dah lupa mana dia ambil gambar ni..kredit kepada yang telah membuatnya, anda telah buktikan lakaran asal lebih baik dari clay model sebenar, tahniah diucapkan..

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

38 Comments


  • slm..

    yup bro cam, sketch tu mmg ada wow factor..
    mungkin proton need to be more stylish outside, n practical inside.
    safe design cepat muak nampk.


  • my bro ada exora n innova…
    as example, brckp ttg door trim.. exora mmg simple gile, xnmpk elegan brbanding innova. ubah curve skit n kasi kosmetik skit(krom etc) dah nmpk lain… just pndpt peribadi.

    sy cdgkn proton spy jgn trlalu buat safedesign sbb nkkn praktikal. mmg sec teorinye practicality bgs bg design tp prlu tmbh taste utk lebih baik tampak dmata.


  • i’m proud to be malaysian bcz when i’m at UK my lecturer also use proton car, but he said y proton using cheap polymer material for inside, anywhere, keep it up proton


  • Setuju dengan Bro Campro. Sketch mmg jauh lagi mengancam dan mmg wow. Harapan saya, bila dibukaknya koyok tu nanti samalah dengan sketch punya, dan tak sama langsung dgn konsep car..


  • Mesti banyak sangat tangan (baca: decision makers dan orang yang takde kaitan tapi memandai-mandai) masa buat clay model.

    Masalah sama rasanya bagi sesiapa yang buat kerja design. 😐


  • Minggu Saham Amanah Malaysia 2011 (MSAM 2011) bakal berlangsung dr 20 hingga 26 April di Ipoh Perak.

    Perodua turut menyertai. Jika berdasarkan trend sebelumnya, Perodua mungkin mempamerkan prebiu Myvi baru di MSAM 2011. Harap ada pengunjung yg dpt mengambil gambar nanti.


  • Duta untuk kempen persona? takkan persona sekarnag perlu dikempen lagi.. adakah ini ada kaitan dengan persona-r?

    http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2011/4/20/mstar_hiburan/20110419174258&sec=mstar_hiburan

    Sebagai langkah mempromosikan kempen Proton Persona itu, Suria FM turut menyiarkan drama radio tentang kisah hidup Lin sebagai ibu tunggal sekali gus memegang watak utama dalam drama tersebut.

    Ia akan disiarkan selama seminit bermula 1 Mei depan selama dua minggu pada pukul 8.15 pagi dan ulangannya 5.15 petang.

    Sempena dengan pelantikan tersebut, Proton akan melakukan sidang media untuk mengumumkan tiga penyampai radio itu sebagai duta kempen Proton Persona.


  • komen seseorang. kena dapatkan pengesahan the king.. hehe.

    Jolly Roger
    masa aku gi interview di proton COE shah alam, Head of Prototype Proton COE, Mr. N bg tawu aku the latest projek proton akan launch adalah replacement kpd Proton Persona. Persona R ni xkan guna model dr proton tuah tu. proton tuah hanya cuma prototaip. utk Proton R ni, aku diberitahu yg more and more tech lotus akan dimasukkan ke dlm model bru ni. die ckp lg, di proton smua tech kereta2 terkenal di dunia proton ada, tp soalnya nk kluarkan kereta sesuai dgn bajet masyarakat malaysia yg mnjadi barrier.


    • Model sketch atas tu mmg cun..harapnya BOOT besar mcm Saga/Persona.. sbb org kita mmg pentingkan BOOT space, kaum Ind pentingkan luas dan kaum Cin pentingkan pickup/speed.

      Yup.. rasanya ada kebenarannye tue ayat nie.. “soalnya nk kluarkan kereta sesuai dgn bajet masyarakat malaysia yg mnjadi barrier”

      kalau kereta range monthly installment RM400-RM500 sebulan confirm laku macam pisang goreng panas.

      p/s: buat je model paling asas, dan bgtau customer boleh add-on later kat service center jika nak upgrade accessories, bukan pegi kedai Abangs..hehe


      • Sdr Abe,

        Betul kata bro harga menjadi faktor utama sesebuah produk itu laris atau tidak.

        Tapi untuk kereta yang bayar ansuran RM400-RM500 sebulan, loan 9tahun dan deposit 10%, apa yang boleh bro aspect terhadap kereta tersebut? 6 Airbags, ABS, ESP, TCS, Rain Sensor, Isofix, 4 EuroNCAP? Rasannya komponen ini kebanyakkannya diimport. Tentu harganya mahal. Banyak mana local industri kita yang keluarkan high-end-technology product?

        Proton kena hasilkan model yang meet global standard. Bukan lagi kereta yang murah, ramai orang beli tapi ramai orang kutuk.


      • betul tu..

        tapi nak buat mcmana.. itu je kemampuan org kita.. 🙂
        bila Spec-spec keselamatan tersebut dipasang mengikut kehendak negara lain dengan tujuan untuk diimport ke negara tersebut, org Msia ki komen P1 anak tirikan rakyat sendiri..

        Saya berpendapat jadikan spec-spec tersebut sebagai Add-on, bila mampu mereka tambah..
        Melainkan kerajaan dah gubal POLICY mewajibkan semua kenderaan di Msia ada semua features tu..


      • yeke bro??tapi macam tak je statement tu,budak proton cakap taktahu la betul ke tak.dalam bilik RND memang ada kereta ini sahaja.yang dikenali sebagai persona R.tanpa berbungkus atau hard tape.dorang komen macam kereta camry orang tua.


  • Lakaran itu mungkin ada satu.. tapi tahukah anda ada beberapa lagi model untuk Persona R yang dibuat bersama dengan Italdesign? Dan model yang sebenar telah dipilih sendiri oleh Yang Di Pertuan Agung kita sebagai production model..

    Sumber: Insider dari Proton yang berada ditempat kejadian, Italy.


  • waaa. lu punya rendering lagi cun la bro dari model prototype tu. design line very cool. ada kesinambungan yang nyata..i wish to see this car on the road ( designer proton ni malu-malu skit nak establish design line…nak x ndak je. line x conti 360 degree…last2 end up like ordinary car. wow factor? none ) syabas bro.!


  • wah..rendering dia mmg cun habis…
    nasib baik da lmbang proton…igtkn honda td..
    btol ke actual persona r lain dr rendering tu?
    ke proton yg xmampu nk wat?.. syabas designer!!

Leave a Reply