ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

SPYSHOTS : Adakah Nissan Micra/March ini “mule” EMAS???

Views

Adakah kereta ini bakal memberi petanda yang EMAS sedang dibangunkan dengan menggunakan enjin, platform serta transmisinya? Jika dilihat pada “trade plate”nya jelas membuktikan ia sama dengan spyshots sebelum ini http://paultan.org/2009/05/22/perodua-mpv-or-toyota-passo-sette-spotted-again/ Kemungkinan besar jurutera Proton sedang menguji sesuatu pada model ini.. πŸ˜‰

sumber : paultan.org

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

49 Comments


  • sy dengar2 cerita Persona R lebih menjurus kepada safe design, mungkin lagi safe dari Tuah.. ni disebabkan vendor2 tempatan yang tak mampu nak buat part seperti yang ItalDesign dah buat.. diorang takleh nak invest lebih la kiranya… yang ItalDesign buat memang mengancam kalau ikut info org yg dah melihatnya.. amatlah malang bagi Proton kalau benar berita ini, lepas ni kalau nak gi global cari la vendor luar, vendor tempatan ni la gayanya, takleh harap..nak untung lebih je, mangkuk betul.. harap info yg sy dengar ni kurang tepat la.. πŸ˜‰


  • Orait, akhirnya Campro buka thread pasal Micra nih..(takkan nak story pasal EMAS dalam thread Myvi kan?huhu)

    Atas kertas Micra ni mempunyai 2 enjin trim. NA dan Supercharger. Dimana enjin NA kuasa dan torque-nya lebih kurang enjin D4F yang ada pada Savvy. Pastinya enjin MIcra ini lebih jimat kerana ianya hanya 3cylinder.

    Enjin supercharge 1.2DIG-S lebih berkuasa dan hampir menyamai enjin Avanza/Alza/Myvi 2011.

    Saya mengharapkan EMAS dikeluarkan dengan enjin 1.2DIG-S (HLine) dan 1.2 NA (MLine). Supaya pasaran kereta kompak di Malaysia nanti lebih fleksible dengan pembeli boleh memilih Viva, Myvi, EMAS, Alto atau I10.

    Cadangan juga Proton develop small sedan daripada platform V ini untuk replace Saga BLM. Kelak kita akan ada 3rd gen Saga, EMAS dan Persona R..

    Cadangan ditutup.huhu


  • bro2 sekalian..spyshot passo sette yg lepas guna trade plate yg same dgn trade plate Nissan Micra nie..kalo passo sette tu Proton pnye,Proton wat ape dgn passo sette tuh?..maaf sy terlepas thread nie..huhu


      • Passo Sette tu spyshots sebelum keluarnya Exora. Dipercyai test utk bench mark perodua nya model la tu. Ternyata Exora lebih dari semua segi kecuali kuasa enjin berbanding body.. Harap exora CFE dan iafm+ dapat masuk dalam exora FL secepat mungkin.. πŸ˜€


    • biasa la tu..proton kaji semua brand n kete lain2..byk je sbnrnya other testing car proton cuma org ramai tak sedar je.. kadang2 proton beli kete tu just utk test part2 plastic je..huhu


  • Info daripada rakan Proton

    Saya :yup sesuai tk gegirl jer…Emas apa cerita,tgh test Nissan nampak
    Kawan:ooo tu in progress..
    Kawan: still sedang investigate what is the best engine..
    Saya: β€Ž2013 keluar ke,design mmg follow Emas atau ada byk perubahan mengikut kesesuain dgn March/Micra ,dgr pkai engine 1.2 DIG
    Kawan:target 2013..design ada ubah skit…tak sama mcm kat klims..maybe ikut chassis march/mira..engine still lagi open..sbb proton and nissan kena betul2 teliti for the selection and agreement..sbb engine ni isu yang sensitif skit..
    Saya: ooo…maknanya proton tgh sourch engine yang sesuai untuk Emas yer,apa option engine yg dh masuk short listed(hehehe…lebih soalan sy ni)
    Kawan: proton pun ada engine baru yang nak kuar nanti (after CFE turbo)
    Kawan: engine tuh nanti kitorang akan suitkan ke emas..cuma mungkin emas ada banyak varians…yang pakai engine nissan n pakai engine new proton..
    Saya: Family Y bukan 2014 ke bro?
    Kawan; yang tu tak konfirm lagi…let management decide…bila dah confirm nanti kitorang start la ‘vroom’3 engine yang new..
    Kawan:haha…so engine bru tuk Emas ni bukan family Y punya la,”nanti klau dh vrom2 tu cerita kat sy sikit”hehehe…


  • so much for Nissan march. my idea would be ,to improve the proton savvy ,it has a pretty shape. all we need to dump a newer power plant, at least 1.3, maybe a compact Japanese engine derivative. get a fully auto or fully manual.

    a long partner from mitsu, why not. mitsu engine, they are now made in china. its cheaper. cant get the latest but there are some reasonably modern engine to buy (correct me if im wrong). or suzuki engine maybe.

    will people buy savvy, i would say yes. invest a bit for interior. show people the engine, show the test run for the consumption. give them urban drive fuel consumption. no way people not buying this little baby.

    sad


  • satu menda aku tak faham dan minta tolong terangkan…
    asas sesuatu kereta itu adalah platform / kerangkanya… dan kalau nak guna platform keter nissan ni. kenapa nak kaitkannya dengan EMAS pulak ??
    sedangkan EMAS mempunyai platform tersendiri.

    dan sepatutnya takder kaitan dengan EMAS dah pun walaupun mungkin platform ni akan dijadikan global city car proton.

    betoi tak? ka lagu mana? konpius lagi nih


  • platform itu asas nya..base nya..kiranya tapak nya shj..platform akan punyai layout utk body control n engine placement fiting. dari platform itu lah akan di bina chasisnya pula. platform concept yg emas pakai aritu terlalu costly utk di buat dan lagi jimat kalau ambil platform yg punyai spec dan verifiability yg seakan sama. lagi pun lotus mmg terkenal utk tweakkan design engineering dan mmg da lama buat kerja dgn nissan (termasuklah gtr baru nye suspension research n design).

    untuk design2 gen ketiga proton ini, masih lg terikat dgn costing yg masih lagi tinggi kerana proton baru merangkak2 ingin bermain pasaran global.. maybe 4th gen baru kita akan lihat kepelbagaian keupayaan proton nanti… salah satu yg kita tau terkandung dlm pelan 4thn gen proton adalah new sub brand yg di targetkan agak uplift market dari skrg..insyallah semuanya akan maju kalau tiada tangan2 politik mengacau lagi…


  • 3 enjin br tuh aku teka mgkin iafm+ 1.3 n 1.6 n hybrid. Elok gak pkai enjin sndr coz dh byk invest enhancedkan campro n dgn develop gearbox br,xkan nk abiskn duit beli enjin br. Nanti jd mahal plak emas.ni pndpt aku ajer. Bkn enjin nissan xbgs,tp klu dh ada enjin sndr, baik guna jek


  • enjin nissan more trusted in world wide global car nie,even nissan klu ikut ranking no8 terbaek di dunia dr segi pengeluar utama kenderaan,hampir same level dr honda,so tahap penerimaan pengguna pun secara tidak langsung akan meningkat juge…secara tidak lgsung juge dapat menjimatkan bajet proton & dpt menumpukan ke arah projek laen yg lebih berbaloi yg bakal meningkatkan imej proton itu sendiri… source – http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry


  • According to the magazine Challenges AFD and its source, the ranking of automakers in the world based on volume of production (all vehicles) is:

    1. Toyota, with a production of 7.23 million vehicles;

    2. GM: 6.46 million cars produced;

    3. Volkswagen, with a production of 6.07 million cars;

    4. Ford: 4.68 million vehicles made;

    5. Hyundai, with a production of 4.65 million cars;

    6. PSA: 3.04 million cars;

    7. Honda, with a production of 3.01 million vehicles;

    8. Nissan produced 2.74 million cars;

    9. Fiat, with production of 2.46 million vehicles;

    10. Suzuki: 2.39 million cars produced.

    source – http://www.turbocharger-turbochargers.com/blog/2010/10/10/the-ranking-of-automakers-in-the-world-2010/


  • Saga FL Phase 2 (IAFM PLUS + CVT GEAR BOX) akan produksi sedikit pada June …. hanya dua spec low dan high spec … semua ada airbags tapi xda ABS

    Saga FL munking ada 1.6L MT SE dan1.6L CVT SE tapi sudah delay …

    campromania boleh confirm dengan theking


  • harap2 keluarkan versi SAGA FL cvt 1.6 dgn shiftpadle sebelum end of product lifecircle. maybe bole di buat sperti neo RS.. SAGA FL RS! (plus bodykit saga FL r3 hitam yg thailand motorshow itu)

Leave a Reply