ARKIB

KATEGORI

Buletin

14 lokasi terpilih Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES)

View

Inilah antara 14 lokasi terpilih untuk fasa pertama Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dari maklumat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Kebanyakan lokasi terletak disekitar Kuala Lumpur dan Perak yang selalu berlaku kemalangan. Sistem ini akan dipasang diseluruh negara secara berperingkat-peringkat dan sila lihat gambar di atas untuk mengetahui dimanakah lokasi tersebut. Berhati-hati ye… 🙂

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

8 Comments


  • awak dah buat kajian ke melebihi 110km/h blh selamat sekiranya berlaku kemalangan? Dorang letak speed limit tu bukan suka2 je… mmg dah kaji itu adalah kelajuan selamat di lebuh raya.


  • kalau ko pegi negara lain pun, kebanyakkan ‘speed-limit’ memang setakat 100-110 km/h sahaja. kat US dan Australia pun sama, walaupun highway diorang ada yang sampai 6 lorong satu arah!

   cuba tengok dalam wiki ni: http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limit
   di Australia, dengan menurunkan speed-limit dari 110 ke 100kmh, kecederaan akibat kemalangan berkurangan sebanyak 19%… tapi bila diorang naikkan dari 100 ke 110, kecederaan meningkat 25%.


  • iyer betul, sy da kena flash pukul 6.30pm pada 17 september, smp skang xda saman g.. dengar cite dia start saman selepas 22 september ari tu..


 • kalo letak kamera ni di kawasan lampu isyarat mmg aku setuju sangat, byk pemandu kereta perasan yg mereka tu penunggang motosikal, sesuka hati langgar lampu merah…kalau kawasan highway, lepas tu letak papan tanda ada perangkap laju, rasanya kurang praktikal…

Leave a Reply