ARKIB

KATEGORI

Buletin

Beg udara tirai sisi tidak berfungsi semasa ujian IIHS – Ford Escape mendapat penarafan rendah

Views
New passenger-side ratings for 7 small SUVs - IIHS News

Baru-baru ini, Institut Insurans untuk Keselamatan Lebuhraya (IIHS) telah mengeluarkan penarafan untuk beberapa model crossover kecil. Menurut organisasi tersebut, BMW X1, Chevrolet Equinox, GMC Terrain, Jeep Compass dan Mitsubishi Outlander berjaya mendapat penarafan yang baik untuk ujian bahagian penumpang. BMW X1 dan Mitsubishi Outlander berjaya menerima penarafan yang baik untuk “langkah kecederaan penumpang” manakala Compass, Equinox dan Terrain hanya menerima penarafan yang boleh diterima untuk kecederaan “kaki & kaki bawah”.

Malangnya, berita gembira ini berakhir apabila Mitsubishi Outlander Sport hanya memperoleh penarafan yang sedikit dan Ford Escape dinilai rendah. IIHS berkata kedua-dua crossover membenarkan pencerobohan terlalu banyak ke dalam kawasan penumpang dan namun kedua-duanya mempunyai beg udara tirai sisi yang gagal berfungsi.

Jurutera penyelidikan kanan, Becky Mueller berkata, jika dilihat pada rakaman ujian tersebut Ford Escape gagal melepasi ujian dengan baik dan IIHS berkata pencerobohan diukur 10 inci pada tiang pintu atas engsel, berbanding dengan 5 inci dalam ujian bahagian sisi pemandu. Pintu sisi pintu penumpang telah termasuk ke dalam sebanyak 4 inci dan bacaan dari ‘patung ujian’ mendapati penumpang di bahagian depan boleh mengalami kecederaan pinggul jika ia berlaku dalam kemalangan yang sebenar.

Walaupun kedengaran agak pelik kerana bahagian pemandu lebih baik daripada sisi penumpang, IIHS berkata Ford telah memperkukuhkan struktur pada 2017 dan tahap keselamatan model Escape telah dipertingkatkan di bahagian pemandu. Walau bagaimanapun, mereka tidak melakukan perubahan yang sama untuk bahagian penumpang. Mueller menambah, pengeluar tidak seharusnya mengabaikan perlindungan untuk penumpang di tempat duduk hadapan.

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply