ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Exora BOLD CFE dah naik treler!!!

140Views

lagi gambar dari cbt.com.my

Ini merupakan tanda-tanda besar pelancaran Exora BOLD CFE akan dilancar dalam masa terdekat. Menurut info yg saya dapat tarikh pelancarannya dijangka 16hb ni. Test drive unit yang dalam gambar ni siap tulis CFE inside, 205 Nm tork pada 2000 rpm tu, hahaha… 🙂

Tambahan info dari Paultan dari salah seorang forummer :

Exora BOLD ada reverse camera, auto flip side mirror, pemain DVD versi baru, rim sukan 16″ dengan 5 spoke, bodykit, brak disc depan belakang, kombinasi scheme baru meter dengan 240 km/h speed meter, scheme colour baru untuk interior & kemungkinan tambahan rm6k(belum disahkan lagi) sahaja dari Exora MC1 & yang paling menarik pecutannya amatlah lancar & responsive.

sumber : paultan.org

the authorcampromania
Pereka berjiwa otomotif

74 Comments


    • hehhe..bro buat2 tanya lak??
      1)bro CFE apa maksud sebenar dah mcm2 version pulak keluar??
      2) berapa bhp/Nm adakah masih kekal dgn 138hp/205NM??

      TQ.


      • rasa nama nie dah lama dah dorang kuarkan… entah… dia nak jd kan term mcm vtec,, mivec… kira jd synonym jer…. apa yg tahu target asal enjin 150hp/205nm… tu kira maximum capacity enjin tu.. tak tahu lah betul ker tak.. tp mcm biasa lah enjin turbo nie walau pn soft turbo cepat panas.. so kalu nak usik2 enjin tu ingat2 lah void warranty…. mana r tahu proton letak data logger kat ecu.. ubah skit jer void lah warranty….. so renung2kan bila nak mengusik enjin tu…


  • tak perlu BOLD kan pun dah besepah atas jalan… skrg dah di BOLD kan mungkin bakal jadi trend pakai MPV pulak kat malaysia nti… harap ada test drive review dari funtastikodesign nanti..


  • ni guestimation aku, masa dlm report prtn aritu, ada mention cfe(rasanya charge fuel economy kot, xgitu tm-guy) ada version 140bhp n 156 bhp(klu slh tlg betulkan,malas nak menyemak post lama). Ada kemungkinan, bold cfe pkai 140hp punya version, prime 156hp punya(coz paling premium,kenala lg power kot).
    Off topic,nk kgsi pendapatan ketika bc technical data vt1f zf kat mini cooper n bmw(skrg ni punch amik n improve jd vt2 yg ada dlm saga flx). Nanti ada kesempatan, emailkan ke bro campro supaya kita sama2 kongsi ilmu.


  • Dalam Paultan diorang quote CFE ni pakai direct injection. Betul ke? Kalau benarlah, CFE ni enjin yang dikira updated macam THP dan Ecoboost.

    151hp, ni dah level Peugeot 5008..bukan tahap Avanza lagi dah. Haha


  • kasi asap la.. avanza.. aritu aku g tanya pasal wajah baru avanza kat showrom dorg puji lebihhh… lagi power konon.. prahh…
    nie ambik kow.. BOLD dah mai… hu hu…


  • bro camp,pasni mgkin bleh bukak post pasal cvt jek coz nampak cvt mcm simple, xdalah canggih ngat banding [email protected], tp bile tgk vt1 technical sheet, mmg canggih cvt nih, itu br vt1, yg saga pkai vt2,yg cfe pkai vt3.
    Sepatutnya proton jgn letak L kat gear lever cam skrg, buat mcm mini n bmw, diaorang letak SD(sport drive), pdahal function sama jek. Klu letak sd, ada effect kat minda ckp power, klu letak L, org ingat cam L kat gear auto, pdahal L dlm cvt mcm overboost function jugak.
    Prtn, please take note, tlg dlm model akan dtg especially p321a, letak lah akronim SD [email protected] S ke yg melambangkan sport [email protected] sport drive. Jgn letak L dah. Marketing team n design team,please take note. Menda nampak simple, tp beso impaknya pd pengguna n bkl pembeli,slh satu marketing strategy.


  • Berita ni buat aku senyum lebar harini, nice. Alhamdulillah, kat PT pun mostly positive comments, so Proton kena keep up the good job.
    Sayangnya bajet belum ready utk memiliki MPV, lagipun anak2 kecik2 lagi belum nak full utilise pun, tapi Exora still dalam list MPV nanti, tgk la kot2 2, 3 tahun lagi agaknya..
    Yg pastinya, test drive unit ni kita kasi test!


  • bro,itu utk 4 at, ni yg diperkatakan cvt, cvt PRNDL ajek utk punch motive, yg PRND32L utk gb mitsu 4 at :-). L utk gb mitsu adalah 1st gear, 2 utk 2nd gear aje, 3(off overdrive) gear 1,2 n 3, D (on overdrive) gear 1,2,3 n 4(od).
    Disebabkan cvt nih lain ckit, dia ada min n max ratio gear dia,tp xda fixed ratio,tgk keadaan jalan. Tp ketika L(low gearing)@ SD(sport drive), engine akan otomatik revving 20 peratus lg tinggi berbanding dlm D, kawalan ratio yg paling sesuai utk kuasa tambahan.
    Sng cite,klu flx 1.3 cvt dlm D mode 2.5k [email protected], klu dlm L mode 3k [email protected] Mmg akan effect fc,tp pwr n pickup bertambah coz 3k rpm punya torque n hp lebih tinggi dr 2.5k, sbb tuh akan bertambah power. Peak torque akan sampai lebih awal, mmg masih pd 4k rpm 150nm walupun pada L mode, masa diambil utk capai 4k rpm lebih awal,sama dgn dlm D mode di rpm 3.3k rpm.
    Rasa mcm berbelit plak pencerahan nih, hrp2 sampai maksud :-).
    Klu cfe dlm D mode torque max @2krpm, dlm L mode klu convert ke perkiraan D mode 20 percent rev higher ialah lebih krg 1.6k rpm.
    Mmg gile babas function L [email protected] SD (terma yg bmw guna utk ganti L).


  • bro mat…
    your explanation is correct…
    just wait and see what difference in Exora Bold and P3-21A…
    mcm tagline exora awal2 dulu…You’ll Be Amazed…


  • xpastilak, klu ada manual override kat [email protected] shift, rasanya mgkin xda button sat, tp klu cps+cvt(klu itu yg akan kuar slain cfe),mmg ada sat, 6 speed. Tp klu cfe nih 7 speed.
    Kita tgk samada protn reserve manual override for p321a jek @dh preview awal kat exora bold. Tp tgk spyshot aritu,mcm xda manual override,jd ada la button sat 7 speed utk cfe nih.


  • xpastilak, klu ada manual override kat [email protected] shift, rasanya mgkin xda button sat, tp klu cps+cvt(klu itu yg akan kuar slain cfe),mmg ada sat, 6 speed. Tp klu cfe nih 7 speed.
    Kita tgk samada protn reserve manual override for p321a jek @dh preview awal kat exora bold. Tp tgk spyshot aritu,mcm xda manual override,jd ada la button sat 7 speed utk cfe nih..


  • keciwa bila baca komen2 kat arena kete psl exora prime interior. Pkai style kayu style lamalah, interior cut n pastelah. Camry,accord,lexus,beemer,merc n etc mmg pkai style kayu coz nk nampak executive n mewah, xkan nk pkai carbon fiber kot,itu utk nampak sporty. Tp biasalah,klu kete luar pkai kayu walupun faux, sume kata elegen, klu kete msia buh,terus kata outdated,oldschool.
    Susah2 nk ubah mentaliti diaorg.


    • no problem used wood in dashboard, but wood have match to design than only can look HQ, nicer and luxury. Camry,accord,lexus,beemer,merc n etc mmg pkai style kayu that correct, but u look there design. wood used in right place. not like Exora , Exora dashboard already look ugly, used wood direct replace center console look more ugly, u can imaging if gearbox wood replace to chrome look more nicer at lease.
      not because it proton, we really hope Proton can success too.


      • design is subjective bro, even we say exora dash look ugly lah, outdatedlah, but even auto car uk mentioned it looks modern.
        U also can read thais n indonesia reviews, there also mention modern, nice even look luxury.
        Lgpun gambo tuh xclear. Kena tgk depan mata. Byk lg kenderaan yg pkai centre console wood. Penah tanya pemilik chery eastar. Apa istimewa chery? Dlm dia ada wood,mcm kete mewah.
        Chrome,bleh, bold dh ade,xyah amik prime. Biasa org associate kete mewah dgn leather n wood. Sbb tuh merc ada masterpiece n avantgade. Ada yg nk elegan n sporty, amiklah bold cfe. Klu ada yg nk element luxury n executive, amik prime.
        Mcm2 lag kete isi faux wood nih sampai grandlivina pun ada, innova pun ada,latio pun ada,altis pun ada, tp xda or komen. So adakah kete2 yg dibgtau tuh kete yg mewah n elegan design dashboardnya?
        Xsilap aku, diaorng ada tema n target market diaorg sendiri.
        Klu kete r3 buh wood, akupun taruk coz xkena ngan tema n konsep.
        Aper2,tggu launch br tau kena xkena. It is ugly in ur eyes, it maybe beauty to others. Klu x, xkan dugong pun org ckp lawokan. Ada org ckp forte lawo, ada ckp huduh,lawo dugong lg. Bg aku alphard hodoh, lawo lg wish n stream, tp ada org pk sebaliknya. Gitu jugak dashboard,aku rasa wish punya design lg kemas n lawo dr estima, tp org lain ckp sebaliknya.
        Cume yg aku xstuju,klu kete msia buat,kena kutuk outdated(penggunaan wood). Tp knp klu kete2 lain xkena camtu plak.


      • L utk gb mitsu kete prton mcmgear satu kete manual. So,bila guna gear satu,samalah lah kat gb auto,cume ada mode yg jalan gear 1 jgk iaitu d mode n 3 mode(off over drive).
        Klu nk merempitpun bleh pkai L klu nak [email protected] redline gear [email protected] control sendir bila shifting ke geard dua,bleh pkai L.
        Naik bkt yg curam n nak maintain gear 1, pakai L. Ertikata lain,jrg sgt L digunakan dlm pemanduan gb auto,biasa D [email protected] [email protected] overdrive button off/ OD button.
        Tp cvt, kdg2 guna coz L dia lain pd conv auto. Bleh rujuk post cvt


    • kalu tgk gmbar takde pn paddle shifter pn kat stereng… dont worry…. there is no use of paddle shifter dalam mpv.. tak sesuai.. mana nak layan anak.. mana nak bawak kereta.. mana nak itu ini….
      lama2 takde org guna pun .. so dari letak then bayar harga tinggi just for electronik yg ubah gear.. baik tak perlu.. murah skit kereta……

      lepas tu diy jer.. cari jer stereng inspira 2.0…. pasang jer….


    • kalo lampu bukan ahbeng pun, ko xkan beli.. havoc je lebih ko..drpd komen2 ko tu aku rase ko nie da buang tebiat n da ready masuk lubang kubur…sekian atok~ =)


  • assalammualaikum….info dri pkck sye yg jge line exora….exora bold yg pki cps still pki 4at tranny…only cfe je yg gne cvt…..expected to launch next week….utk info neo la….diorg psg kt main line….line waja dlu..

Leave a Reply