ARKIB

KATEGORI

Buletin

Foto acah Proton Savvy18 rekaan Saharudin Busri

Views

Sebagai salah seorang pereka yang terlibat dengan proses rekabentuk model hatchback kompak Proton SavvySaharudin Busri masih lagi amat mengharapkan hasil tangannya dahulu untuk dijelmakan kembali dalam bentuk serba baharu. Kini beliau bertugas sebagai Ketua Unit Rekabentuk Industri di Pusat Rekabentuk MIMOS, dan pernah menabur bakti bersama Proton selama 13 tahun.

Beliau kini dalam proses untuk menyiapkan rekaan digital 3 dimensi Proton Savvy18 yang disuntik dengan elemen rekaan baharu dan masih mengekalkan beberapa elemen dari model terdahulu. Walaupun hanya foto acah, agak jelas juga kelihatan bayang bentuk keseluruhan model tersebut, paling ketara adalah jalur lampu nyalaan siang LED (DRL) yang bersambung dengan sayap krom yang masih menjadi identiti Proton sehingga kini.

Rekaan bonet hadapannya masih lagi mengekalkan bentuk sama pada model asal dan lampu hadapannya kini diubah posisinya ke bahagian bampar yang bersepadu dengan corong kemasukan udara di bahagian sisi kiri dan kanan bagi membentuk rupa ‘taring harimau’. Ini sekaligus memberi penampilan yang lebih garang serta sporty.

Garis tingkapnya yang bertakuk juga masih dipengaruhi oleh model asal yang sebenarnya diinspirasikan dari bahagian muncung jet pejuang. Di bahagian belakang, lampunya kini mempunyai kombinasi bentuk bulatan yang bersambung dengan satu garisan lampu yang berbentuk lurus memanjang. Apabila diperhatikan pada bentuk lampu belakang, ia mengingatkan kita kepada model Lotus Elise.

Selain itu corong ekzosnya juga masih kekal berada di tengah dan ini secara tidak langsung memberi keunikan kepada model tersebut. Secara keseluruhan rekaan model Proton Savvy18 boleh dijadikan sebagai model kereta yang bercirikan hipster dan boleh dijadikan model ikonik seperti Mini Cooper atau DS (Citroen).

Cuba bayangkan model ini dibangunkan dari pelantar BMA dan dijana oleh enjin 1.0 TGDI dengan transmisi 7-kelajuan dwi-klac terbaharu dari Geely. Gerenti boleh meletup jualannya jika harga dia mampu membunuh pesaing kan? Amacam, ada berani ke Proton, boleh la bawa berbincang dengan Geely tu nanti.

KLIK UNTUK BESARKAN

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply