ARKIB

KATEGORI

Buletin

Hyundai i30 2012

Views

Hyundai i30, 2012 bakal diperkenalkan secara rasmi di Frankfurt Motor Show 2011, September depan. Semakin mantap rekaan kereta Hyundai yang menampilkan tema “fluidic sculpture” ni. Difahamkan model ini bakal menyaingi model seperti VW Golf, Ford Focus, Opel Astra & lain-lain yang sama segment dengannya.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

14 Comments


 • Walaupun design2 hyundai dikira fresh saya dah start boring dengan design hyundai kerana rekaan2 meraka sama ada DNA Tucson atau DNA Sonata. Meraka juga akan jadi toyota , imej Dugong untuk keseluruhan lineupnya.

  Betul kata ustaz ana manusia bila dia berkhayal dia akan berkhayal apa yg ada disekelilingnya, kita tengok org cina bila dia berkhyal pasal tuhan, dia reka tuhan dia mata sepet dan perut buncit dan di India bila dia berkhayal pasal jesus maka jesus itu berkulit hitam. Terbatasnya pemikiran manusia. Terasa kecil diri ini.

  Sorry No harm.


  • Saya hyundai yg sedap mata memandang santa Fe ngan Sterex Plus yg kecik2. Sonata ngan Tucson nh dan macam muke mentadak pun ada. No offence Tapi saya rasa kalau kia Bawak K7/Optima die, gerenti sales lagi ok/sayaamik yg tu jer..


 • Setakat ni generasi Hyundai dengan fluidic design belum menimbulkan rasa bosan..kalau dibandingkan dengan kereta tempatan dan kereta dari China. Baik Starex, Tucson, dan Sonata terbaru..cuma kurang berkenan tengok Santa Fe.
  Kalau design language, macam Land Rover nampak sangat macho kalu nak dibandingkan dengan X5 ke, X6 dah macam ‘monster’..terlalu menonjol.
  Untuk 130, dari pengalaman lepas, memang harga terlalu tinggi untuk sebuah kereta kompak. Tapi interior dan pemanduan..memang terbaik dari Hyundai. Tak tau tuning dari mana..tapi handling terasa ‘continental’…lebih sedap dari kereta Jepun.

Leave a Reply