ARKIB

KATEGORI

BuletinInfo

INFO : Steering

Views

steering
Gambar sekadar hiasan

Artikel ini telah ditulis oleh Syammim Arifin

Sistem steering berfungsi untuk mengubah arah pergerakan kenderaan. Ia penting kerana komunikasi antara kenderaan dan pemandu banyak bergantung kepada steering.

Untuk peminat automotif/pemandu tegar, kata-kata seperti “kereta ikut cakap”, “corner tak masuk”, “liar”, “sedap dipandu” dan seumpamanya bertitik tolak dari prestasi sistem steering dalam sesebuah kereta. Orang-orang lama bidang automotif faham bahawa tiada gunanya jentera beratus kuasa kuda tanpa sistem steering yang baik.

Tugas jurutera R&H serta pereka bentuk sistem chassis adalah untuk menterjemah kenyataan-kenyataan deskriptif seperti tadi kepada parameter yang boleh diukur, yang kemudiannya boleh direka bentuk, dibangunkan dan diuji. Untuk sistem steering tradisional, ia ditakrif sebagai sistem yang merangkumi komponen dari roda-ke-roda; dari roda jalan, hingga ke roda steering di dalam kokpit pemandu.

Dalam sistem steering tradisional, komponen utama biasanya terdiri dari:
– Roda steering
– Shaf steering – batang silinder yang menyambungkan roda steering dengan steering gear
– Steering gear (atau steering rack) – menukar putaran roda steering kepada gerakan translasi yang mengubah sudut roda jalan
– Sistem bantuan – boleh jadi dari jenis pam hidraulik atau sistem motor EPS. Dalam steering manual, tiada sistem bantuan yang digunakan.

Umum, kriteria prestasi steering dalam R&H dibahagi kepada tiga bahagian utama (yang juga adalah sub-area subjektif untuk steering).

1. Effort (bagaimana steering memberat bila roda steering diputar, atau halaju membelok bertambah)
2. Respon (bagaimana respon kereta itu sendiri bila roda steering diputar)
3. Lineariti atau keprogresifan pertambahan effort dan respon

Effort, adalah ciri yang dirasakan tangan pemandu sebagai rasa “berat” atau “ringan” pada roda steering. Ia berkait rapat dengan nisbah sudut roda steering dan roda jalan (yang dipanggil steering ratio – nisbah tuas mekanikal) dan juga kadar daya yang datang dari sistem bantuan steering (dijana oleh sistem hidraulik atau yang semakin popular kini, sistem motor elektrik (EPS)).

Effort juga tidak terlepas dari pengaruh daya dan momen yang dijana oleh tayar dan permukaan jalan, yang terus berhubung dengan roda steering menerusi steering gear.

Dari segi subjektif, effort steering yang “berat” lebih digemari – kerana ia dikaitkan dengan rasa tepat/jitu dan mempunyai “feedback”. Namun rasa berat ini haruslah dibina secara progresif. Ia harus berhubung dengan faktor berikut:
– Sudut putaran roda steering
– Kelajuan kenderaan
– Ketajaman selekoh

Juga tidak kurang penting ialah kadar effort sewaktu mengemudi di halaju rendah seperti di dalam kawasan parking. Effort yang tinggi mungkin akan menyukarkan pemandu. Disinilah sistem EPS mempunyai kelebihan kerana bantuan motor biasanya lebih fleksibel dari pam hidraulik.

Berbeza dengan effort, respon pula merujuk kepada tindakbalas kereta apabila roda steering diputar. Ia tidak seharusnya dikelirukan dengan feedback pada roda steering.

Banyak yang menganggap respon dalam selekoh (off-centre) sahaja yang penting, tetapi hakikatnya respon sudut kecil atau on-centre tidak kurang penting kerana lebih 90% dari masa pemanduan tipikal hanya melibatkan pergerakan steering pada sudut kecil ini. Ini termasuk memandu di lebuhraya, pergerakan memotong kenderaan atau menukar lorong, atau selekoh panjang berhalaju tinggi yang melibatkan pergerakan steering yang sedikit. Respon on-centre biasanya secara sedar atau tidak akan memberikan gambaran awal kepada pemandu akan karekter steering kenderaan. Jikalau respon kereta berlaku secara mengejut, tentu sekali keyakinan pemandu akan berkurangan. Dari satu segi pula, jika respon terlalu rendah (steering “kosong” bila diputar secara sedikit), pemandu akan susah untuk mengagak respon kereta ketika mahu membelok.

Respon off-centre merujuk kepada tindakbalas dalam selekoh, biasanya dikaitkan dengan pergerakan membelok yang signifikan.

Respon off-centre menunjukkan keupayaan kereta membelok dan berkait dengan keseimbangan understeer pada kenderaan serta bagaimana axle atau gandar hadapan dan belakang “berkomunikasi” sebaik sahaja bahagian off-centre ditempuh. Ada kereta yang terasa “malas” untuk membelok (perlu sudut roda steering yang besar, dan terasa kereta terasa menolak keluar dari selekoh), dan ada yang terasa lincah (terasa kereta bersaiz lebih kecil dari yang sebenar). Ada juga yang terasa “gayat”, contohnya apabila bahagian belakang terasa membuang sebaik sahaja roda steering diputar. Topik ini akan disentuh di dalam siri seterusnya.

Lineariti memastikan pertambahan berat steering dan kadar tindakbalas berlaku secara seprogresif mungkin. Ini kerana fisiologi manusia yang mudah mengadaptasi dengan sistem mekanikal yang linear. Ciri yang linear atau progresif memudahkan pemandu mengagak jumlah respon steering yang akan dijana dengan pertambahan kelajuan, sudut roda stering yang membesar atau selekoh yang makin menajam.

Aspek-aspek lain diluar dari effort, respon dan lineariti pula adalah seperti kualiti NVH, getaran pada roda steering ketika melalui jalan berlopak, prestasi ergonomik, keselamatan dan sebagainya. Kesemua ini bergabung dengan aspek-aspek penting R&H untuk memberikan prestasi umum sesebuah sistem steering.

Dari segi teknologi pula, terdapat pelbagai sistem steering yang semakin canggih sesuai dengan kemajuan bidang elektronik. Sistem 4-wheel steering sebagai contoh banyak digunakan untuk memberikan efek kereta kecil sewaktu memarkir, dan efek kereta panjang (lebih stabil) sewaktu memandu di halaju tinggi. Ada juga yang menggunakan sistem by-wire yang menghubung roda steering ke roda jalan hanya menerusi jaringan wayar dan sistem elektronik. Sistem eksperimental yang menggunakan force-feedback atau tuil joystick sebagai ganti roda steering juga telah dibangunkan. Tidak kurang juga sistem steering yang diintegrasi dengan sistem radar untuk sistem self-parking, dan dengan sistem kawalan kestabilan untuk autonomous-driving, lane-correction dan seumpamanya.

Apa pun, kualiti subjektif yang dibincangkan tadi masih menjadi penanda aras utama sistem steering. Buktinya, jarang sekali contohnya artikel-artikel permotoran memberikan komen steering dalam nada objektif seperti yang digunakan untuk prestasi enjin atau rating pelanggaran. Seperti bidang subjektif yang lain-lain (masakan, nyanyian, keselesaan, dsb.) tiada satu set karekter subjektif steering yang wajib dituruti seratus peratus untuk diklasifikasikan sebagai yang baik. Ia banyak bergantung kepada apa yang dirasakan sesuai berdasarkan pengalaman, kehendak pasaran, model-model saingan, maklumbalas dari pengguna dan seumpamanya. Dan tentu sekali tidak semua aspek steering yang ditala akan dapat memuaskan kesemua “target market” yang disasarkan.

Selagi kereta masih dipandu oleh manusia (sekarang telah banyak pihak membangunkan sistem kawalan bolehpandu sendiri – autonomous driving – atas nama keselamatan), sistem steering akan terus kekal sebagai komponen terpenting yang menterjemah dan melambangkan kebebasan manusia untuk mengemudi kenderaan kearah yang dituju.

* Syammim Arifin kini berkhidmat dengan sebuah firma automotif, Benteler Engineering Services, anak syarikat Benteler Automotive di China. Sebelum itu beliau telah berkhidmat dengan Proton dan antara jurutera yang telah terlibat untuk penalaan sistem suspensi Proton Prevé.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

15 Comments


 • , sistem steering akan terus kekal sebagai komponen terpenting yang menterjemah dan melambangkan kebebasan manusia untuk mengemudi kenderaan kearah yang dituju

  – interesting point written by author.

  so the best to translate this is ,proton should provide the car with telescopic adjustable steering rather than just a height adjustment. because people are different in term of their body dimensions, , to fulfill the difference , its simply means ‘freedom’ ,


  • stuju… telescopic steering adjustment kena ada kat suprima n preve…penat aku bawak keta tu sbb kedudukan tangan n kaki tak berapa nk ergonomic….kalo tangan dah sedap kaki pulak sangkut…kaki dah sedap tangan pulak lenguh…haiihhhh


 • “Orang-orang lama bidang automotif faham bahawa tiada gunanya jentera beratus kuasa kuda tanpa sistem steering yang baik”

  betul!!!…. tapi tak semestinya org2 automotif aje kot yg paham benda ni…sapa2 yg pakai keta berkuasa kuda agak ramai pun bole paham kot ni….especially yg convert engine lebih power…penat la asyik buat correction kalo steering system tak best..hehehe…
  or keta ada power tapi takut nk rembat >200km/h sbb steering ada freeplay ahahhahaaa


 • rasanya kawalan steering pada kereta2 jepun especially Vios & City adalah lebih `ringan` berbanding model2 kereta Proton yg lebih `berat`. Jadi tak hairanlah ramai yg merasakan model tersebut lebih `responsive` & lincah namun pada masa yg sama jika dipandu dlm jarak jauh (lebuhraya) handling yg ada pada model2 Proton adalah lebih baik berbanding Vios & City…jika ditambah dgn telescopic steering adjustment pada model2 Proton semestinya memberi kelebihan kepada pemandu2 utk memandu dgn lebih selesa & yakin.

  memandu menggunakan Satria Neo & City memberi pengalaman yg berbeza (bukan saiz kereta – lebih kpd performance quality, feel, response & confident).


  • vios setup sesuai utk city driving…senang nk parking etc… tapi kalo bawak hway / koner2 macam sampan la….feedback n respond slow…
   keta proton mostly xberapa helpful for city driving tp sedap di bawak koner2 n hway


   • bkn ke yg `lembut` tu feedback & respond dia lebih cepat berbanding `berat`?…(correct me if i`m wrong)

    steering yg `ringan` rasanya lebih sesuai jika pemanduan adalah dlm kelajuan yg lebih rendah.

    yg `berat` ni bg kelebihan ketika memandu dlm keadaan yg laju (contact antara roda ke steering wheel semakin mudah/memberi respond & feedback dlm waktu yg lebih tepat)
    yg berat ni jg lebih sesuai bg yg mahukan cabaran & kepuasan memandu.

    so, sbg cth bw kereta Neo (Pesona mgkin lebih sesuai utk perbandingan) aku rasa lagi confident (ambik selekoh/memecut) & rasa `drive` kereta…tp kalau City lebih relaks, santai ketika memandu…


    • bro, ‘berat’ ngn respond cepat tu benda yg berbeza…
     berat lebih kepada feeling masa kita pegang steering tu bagi rasa confident…. respond cepat ni maknanya mcm syamim tulis tu la…steering mengikut arahan kita…kalo dia lambat ikut jadi ada delay dlm respond pada input kita maka agak payahla kalo nk bawak laju2 jln koner2…
     harap syammim bole letak spiderweb graph utk “steering”, “handling” & “ride” dan explain apa kriteria2 yg diambil kira bagi kefahaman semua….ini agak teknikal tapi interesting at the same time..


 • ini sambungan drpd artikel ride n handling nih. kan dh tulis dlm artikel dl,selepas ini akan ada artikel mengenai steering. teruskan menulis syamim.


  • Hydraulic vs Electric powered steering…

   Steering hydraulic dibantu oleh engine. Jadi engine tolong pusingkan alternator, aircond compressor, radiator pump selain pusing tayar (hahaha)

   EPS ada electric motor jadi engine dah kurang satu kerja. Tapi EPS masih pakai hydraulic, cuma peratusan beban kerja aspek mechanical hydraulic telah dikurangkan.

   Ada sesetengah automaker claim EPS boleh jimat 1mpg..


 • hydraulic steering gives the best feel.
  but slight heavy on parking speed. but good at speed (proton setting).

  EPS light at parking speed which is good ,but the artificial weighty feel at speed is quite numb in feel (steering to force a dead center)

  for proton who have a slight weighty steering setting do need to have an appropriate steering reach so that people wont feel it as a heavy steering at parking speed, again telescopic steering reach adjust-ability is needed.

  and at the time of a more demanding in car control people will go for a deep dish or a sport steering with some amount of steering spacer, all will be easily served by telescopic steering if any.

  and i do agree with fredo. proton steering/pedal relation is a bit off. saga persona preve exora. all of them, and he seat as well need to be supportive like ford’s model.

  yes we are talking about handling, suspension etc
  but proton forgot the people who handle the car which they need to be seated in a proper seat, need to hold and turn the steering at the proper reach, need to regulate the pedals with no strain. ,,,,,,this is all the science of making a car that proton need to take it seriously. (DONT GET SUED BY PEOPLE WHO ARE CONCERNED WITH HEALTH AND SAFETY ASPECT – MAKE A RIGHT CAR PLEASE) this might happened if proton export their to the country where people are very much concerned about health / safety

  BE PROFESSIONAL,,,,,,,,


  • stuju bro…
   yg lain2 tu..especially penyokong tegar proton jgn la cepat melatah pulak…we are giving a constructive comments here….

   pasal seating position tu kalo korang duduk dlm posture yg betul secara ergonomic (bukan secara stylo yer..) maka korang faham la apa yg kita cuba sampaikan…
   lagi2 sapa2 yg biasa main track or pakai bucket seat yg mati….asyik nk dok tegak je walopun pakai seat n keta standard…. ahhahahahaha…tapi korang jgn gelak yer… itula seating position yg paling elok sebenarnya…visibility paling baik, daya kilas steering paling baik (maybe perlukan deep dish type steering or extension boss-kit for certain cars without telescopic adjust)…n kurang la rasa nk tido time bawak keta tu…ahahha

Leave a Reply