ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita AutomotifInfo

Khas untuk pemilik Proton Prevé dan Suprima S : Jom bagi ulasan mengenai kereta anda di sini!

Views

suprima s & preve

Dah lama saya tak buka ruang untuk para pemilik kereta Proton untuk memberi ulasan mengenai kereta mereka. Kali ini saya beri ruang kepada pemilik Proton Prevé dan Suprima S untuk membuat ulasan tak kira lah apa jua, sebagai contoh kelebihan, kekurangan, masalah yang dihadapi dan cadangan untuk penambahbaikan model tersebut supaya dapat dikongsi bersama pembaca setia funtasticko.net. Saya juga berharap agar artikel ini turut dibaca oleh pihak Proton supaya mereka dapat menerima maklum balas mengenai kereta keluaran mereka. Kerjasama anda amatlah dihargai, terima kasih!

* Saya akan cuba untuk meminta pihak Proton untuk memberi perhatian mengenai ruangan ini. 🙂

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

283 Comments


    • Preve premium turbo 2014The best car ever?????….saya baru guna 2 hari belum 50km dah kena hantar service brake,sekarang masuk gear ‘R’ kaki masih di brake tapi enjin dah berdengung seolah enjin nak mati , pergi pusat service macam tak layan ,siapa pernah alami kes macamni tolong whatapps saya 0193832566…..terasa amat rugi saya memilih proton preve premium ……report proton ShahAlam sampai ari ni senyap……


  • cvt ada feel macam dah lain macam.. interior rattling, tak teruk sgt dan masih ada ruang untuk diperbaiki..
    fabrik seat preve x tahan lama dan cepat nampak buruk, saya nk yg baru boleh..
    overall handling, superb..
    performance, great..
    maintenance, regular servis ok, major servis kO include spark plug and cvt
    secara keseluruhan preve masih di dalam lingkungan kenderaan yg terbaik.


    • Pakai city baru mcm hampeh bunyi enjinnya.. Better preve smooth ja. Jgn pakai minyak lain lain kalo petronas ..biar petronas ja. Campor petron habis jadi tersenguk senguk vunyinya. Recomend petronas dan shell bagi preve


  • Memang beli preve betul2 first batch masa dilancarkan..so far memang puas hati dengan engine performance, handling memang superb..200km/h inshaallah steady lagi haha..cuma tu la dashboard mcm outdated tp xde masalah..seat fabrik preve asyik retas bulu..tp boleh claim warranty..no problemo..fc highway okay, city driving sedih sket..tp overall sangat best! Xde langsung major problem. X menyesal 😀


    • Preve tahun 2014. Kereta suami, gilir tukar pakai kereta saya VW Polo Sedan. Preve ride handling sedap, rasa confident sangat. Pickup and top speed agak bagus. Rasa macam baru drive 70-80km/j, tengok meter sudah lebih 120km/j. 140km/j masih steady. Cuma bunyi enjin kuat sikit masa nak memotong, kena pandai control padle. And, bila suami drive above 140km/j ada bunyi angin sikit.

      So far, tak ada masalah besar, mentol headlamp penah padam sekali. hihi. Yup, interior tak semewah kereta import, but its ok, compare dengan harga. Ruang dalam dan bonet luas. Compare dengan Polo Sedan, boleh both sama level. Tapi saya lagi suka bawa Preve.


    • I bought preve cfe 1st bacth… after using two months so much of problem.. push start and knocking noise from behind… sent to ,maluri service cntr for two weeks….. no replacement cat given..got back the car same problem..complain to hicom.. 1month plus car was there came back…others all ok push start problem gear box trembling.. gave up! just use it till finish paying up loan and plan to give my son the car in future for him to play!!! LOL!!!


      • Saya baru beli preve 2014 turbo baru pakai 1 bulan getah minyak enjin pecah, dah ganti puli pulak berbunyi, pastu getah bush stering pulak pecah, macam macam hal, bikin pening pala preve ni, barang tk tahan la, masuk proton, ganti clip ikat getah pon rm20 semua mahal, cuci turbo rm600 last last mintak membe bengkel tlg tenggokkan rm 20 je setel …


        • Saya pakai surprima, habis duit repair je almost 10k,sedihhhhh, tukar turbo baru, head pulak prob, repair head, gearbox pulaj prob ….keta tahun 2014… sekarang keta Kat workshop repair gearbox.


  • So far..terbaik untuk preve…tapi pihak proton harus melancarkan model facelift utk menarik minat pembeli..dan tidak lupa juga enjinnya harus d tmbah baik..FC sngat x memuaskan..tolong percepatkan R&D enjin baru dan 6 speed manual geaxbox..


  • Preve isteri cfe,beli ogos 2012,setakat ni tak ada masalah lagi,isteri bawak kerja je,perbatuan baru 32000km, service pertama biasa je major service mahal sikit sebab plugnya mahal.pemanduan memang superb,mana mana kereta jepun yg setara dgnnya tak dpt atasi preve kerana saya telah mencuba city,vios,altis,civiv dan pernah bawa merc e240 tahun 2007.tak jauh beza dgn merc cuma merc lebih berkuasa memecut.kelajuan tertinggi saya cuba ialah 195km sejam di lpt.kereta amat stabil dan tidak mendatangkan rasa takut.kuasa memecut dr pegun memang power utk banding lebih kurang kuasa pd estima kerana saya pernah juga bawa estima.yg perlu diperbaiki ialah meter perlu cahaya biru,grill depan perlu krom dan lampu belakang tukar kaler smoke.baru cun.apa pun dgn harga lebih kurang almera manual preve turbo memang pembelian berbaloi kerana jika kereta jenama jepun dilengkapi ciri2 sama spt yg ad pd preve harganya lebih 100k.jimat membayar bulanan menang membeli.


  • kenapa preve cvt masih ada semput2..nk kedepan kekadang mcm nk mati enjin..same jgk time reverse..very bad..dah remap 5 kali still same..xde prubahan..nyesal woo..


      • sy tidak guna X1r..menyesal jual kereta kesayangan untuk memiliki preve exec ni 62k yg indah rupanya tetapi kualiti sangat tidak memuaskan..fc jgn cite la..dh mcm pki 2000cc..gune cvt tp berat tahap melampau..tp apa blh buat..pki je la..klu ade peluang mmg nk trade in blk..sob..sob..sob..


        • #insan menyesal..

          sebelum pakai preve exec, bro pakai kereta apa? kalau mcm ni gaya, bro cuba senaraikan problem yg dihadapi, then pergi ke SC, jelaskan pada mekanik.


          • #kenot..

            Masalahnye bile complaint engine jerking SC buat remap and upgrade ECU..xde perubahan..report proton wecare???no action…fc nk buat mcm mane..preve memang berat..ape pun mmg sayang la..kete baru kan..tapi kualiti??????!!!!


      • Yalah, sama macam kereta preve saya(tahun 2014 turbo).Sekarang ni, Ada masa SEPERTI MACAM nak mati engine bila mula-mula nak drive , Tahun lepas kena naik lori sebab bateri empty(BATERI kering), Pemilik preve diingatkan jangan biar sampai bateri empty, nanti ada masalah macam saya . Bila dah tukar bateri, tak boleh nak gerak ke D. Keras gear di P, ITU SEBAB kena hantar KE bengkel. mASA Memandu memang tip top terutama ketika memotong lori yg panjang. mesti lepas punya. TEMPAT SIMPAN barang besar, sesuai perjalanan jauh. Harapan jika pihak proton kena buat sesuatu untuk menarik pengguna kereta lebih banyak membeli kereta ini, akhir kata ,semoga semua pemandu, memandu dengan berhati-hati.


    • Gearbox CVT Punch tu pakai mechatronic clutch, bukan torque converter mcm auto biasa… Nak drive tu kena relax mcm manual.. Kalau drive kaki kejap tekan kejap angkat mmg kerja keras la clutch dia..


    • Kereta sy preve ada masalah yg sama jg. Semput2. Macam nak mati2. Kadang reverse keta tiba2 mati. Da p proton jg. Tp still sma. Kereta kmu pun mcm tu ka?


    • hi bro you kalau pkai preve you takleh tekan pedal kalut kalut …kalau tekan kalut mmg nak mati..so tekan plan plan pick up dia mmg the best…saya dah pkai 5 thun lbih so far xda prob …memang terbaik.pada mulanya mmg jd mcm tu..tapi dah tahu skill memandu preve…utk dia ats jlan raya preve memang jentera terbaik…amik selekoh 120 tak goyang beb…rasa confident drive laju


  • Says pembeli 1st batch preve. Varian exec auto .Alhamdulillah x ad major problem. Very comfort. Cuba tukar seat dari fabrik kepada PVC/semi leather. Fabrik kain sangat mudah kotor dan sukar dibersihkan.terutama untuk yang ada anak kecil. Saya percaya kos sarung PVC adalah tidak semahal kulit. Lagi2 bila melibatkan mass production.


  • Bukan pemilik preve x bulih komen ke? Ah.. X kira nk komen gak. Mula-mula keluar dulu sy x minat bentuk depan dia. Tp skrg bila byk kt jalan, nampak cantik plak. Batang gear dia x menarik la. Kmudian yg sy heran knp proton x umum je preve ni sbg model baru waja? Kalau buat mcm tu, org dh ada model lama utk dibuat perbandingan. Org xkn cari kekurangan preve, Sbliknya org akn kata kekurangan waja lama dh diatasi. Org xkn kata bentuk preve ni pelik, sebaliknya org akn kata waja baru ni, bentuknya dh moden. Org xkn kata enjin preve ni bising, tp org akn kata rpm waja baru lebih rendah.


  • Ade sape2 yang dah beli Proton Suprima S Super Premium x kat sini ? Bagi komen sket.
    Model ni tak pernah nampak orang pakai lagi. Super rare.


    • model super premium ni tok org wat loan kereta je..so org x pakai dengan addition yang tak berbaloi..nk beli suprima premuim..d/p mahal..wat la loan super premium..jimat d/p..

      ke cane?..


    • saya suke preve then suprima, walaupun suprima ada HA, maybe because im a family man. Big is better. I love how the turbo work. Ok of cause we have to wait i little bit, but basic fact thing is, the BCM like exora in the Preve. Its happend to me, Im in 100km/j at the first lane and suddenly the car in front stop. The ESP work wonderful and the hazard light open automatically. Not my own , but i borrow it from my cousin.


  • Terlalu byk kluar masuk sc..selepas satu,satu prob time.
    1st batch owner chasis no 15++k.
    Overal mmg bagus dan rasa stabil preve ni..
    Cuma masalah kualiti masih membelenggu produk proton

    I like driving my wife myvi more than drivimg my preve..tahu kenapa?? Preve saya tu dah mcm2 rattling sound dari depan sampai ke belakang.banyak masa habis d sc.dah yg paling xseronok adalah vibration d bahagian engine. New engine mounting for preve dah keluar tp sc kata xde kene mengena dgn mounting.gegaran enjin masih xdpt settle.

    Skrg ni yg femes prob preve adalah fan cable cair,bulb headlamp blow,gear plastic patah,keta move to left.

    Bydway i dah tuka headlamp 3kali but still vapour trapped dlm headlamp.masa g cameron,tgk byk preve jd gitu tp tgk kete lain ok je..

    Kebanyakan yg list kat atas tu byk owner preve alami..

    From day 1,
    change rubber lining door belakang sbb windnoise,rusting ekzos, power window dah tuka tp teruk jugak mcm nak tercabut bila buka tingkap, seat tuka sbb berbulu dan bunyi katil lama,dash panel tuka rattling tp dok bunyi jugak, boot rattling kat join,disc brake 2 kali tuka,bunyi d kwsn brake walopon tak tekan brake,enjim semput, bau dari luar masuk walopon tekan recycle aircond, clutch paddle kruk krek,gear lever manual susah masuk

    Saya bukan proton basher tp diehardfan..
    pahit tetap kena telan..
    Jemu tgk kat group preve member komplen benda yg sama..padahal preve dah lebih 2 tahun d pasaran..penambahbaikan amat slow.
    Sometime i wish i tak beli 1st batch sbb masalah dan new batch well equip with 5star ancap..but latest batch pon still sama saja masalahnya..quality..quality..quality
    kepada yg belum kena problem,jgn gembira..benda ni mcm berjangkit..kita keluar dari assembly line yg sama..so bersedialah.

    Mohon proton take note on their quality of product


  • Dari segi bentuk preve ok..ad part2 yg prob..tp lah anta warranty cume engine preve exec ni..xleh ke lebih picup..seksa nk naik bukit kat area karak..mengaum engine. .


  • sebagai pengguna waja cps, aku sendiri ragu2 untuk “upgrade” ke preve. Bukan apa, masalah kualiti tak pernah selesai. proton sepatutnya fokus kepada kualiti pemasangan. preve sudah 2 tahun di pasaran..sepatutnya sudah matang.


  • 1st year memang best. Semua smooth. Dah masuk 2nd year ni. Start menggigil, gear box pun dah makin bingit.
    Comfort level ok. Naik dgn Bos pun dia blh tidur lena.
    Preve utk org malas mcm saya, lampu dan viper tak payah usik. Semua automatik. Yg takda, sound proof.

    -Mr Loco-


  • Wah… Ini betul-betul kejadian. Petang td sy g amik duit sawit mak dekat pusat timbang. Tau apa yg ada atas scale besar tu? Preve exec siap dgn rim 17 inci beb. Berkilat dgn tinted gelap. Kmudian dia turun dr timbang, buka bonet dan dgn selamba je brader tu keluarkn buah sawit. Pergh… Biar betik…. Syg betul x bw hanpon. Kalau tak sy snap dah td..


  • penagih dadah tu, kawasan felda biase le,…die amik kunci keter pak dier,…curi sawit…jual….apepun preve terbaik…facelift sikit jer lagi,…lagi nampak smart…


  • Pada pendapat saya, Preve ni walaupun byk penambahbaikan utk tahun 2014, tpi dia masih tk cukup refined. Good car, but it feels like a “rushed product” by Proton. Suprima is better, but still not refined enough. Harap2 utk GSC dorg dpt tackle semua bnde alah ni.


  • saya pemilik preve CFE 1st batch…dh 2 thn pakai Alhamdulillah xde major problem…dh masuk bodykit R3 + Rim Vossen 17 inch…rilek je cecah 200km/h cucuk camry…ade la mslh kualiti tp small issue je..komplen pn time p servis je…nk kate perfect tu x la tp klu nk d’bndngkn dgn harga mmg berbaloi2 beli preve ni…quality issue not only happened to proton but other car maker as well…klu asyk cr yg buruk mmg down je rasa…cuba cari the postive side of it than u will be grateful using PREVE CFE…


  • Saya pemilik 1st Batch Exec CVT – ODO Meter = 43000 km
    Barang2 yang dah claim warranty:
    1) rubber lining pintu kiri belakang
    2) disc brake depan
    3) seat pemandu berbulu dan berbunyi
    4) rotor power window
    5) knob plastik gear stick
    6) spring pada penutup boot belakang
    7) Penutup skru pada kaki seat pemandu (pomen pecahkan semasa ganti seat)
    8) ‘Housing’ seat belt pemandu (Kesan hirisan oleh seat belt)
    9) coil spark plug 1 biji (pomen bagi koyak sarung getah)


  • I upgraded to Preve CFE after testing 2nd batch. 1st batch masa launch dulu sangat teruk. Assembly quality, engine performance, engine noise teruk.

    Tahun lepas, test drive 2nd batch; banyak improvement.

    Sekarang mileage dah 24000 km. So far, okay. Kerap juga long distance.

    Problem:

    1) Start button kong masa first service. Engine tak turn off bila tekan sekali. Kena tekan lama baru off. Replaced under warranty.

    2) Lampu Airbag warning ON kat meter. Problem nya lampu tu on-off. Sekejap ada, kejap tak ada. Nak bawak Service Centre pun payah nak claim macam ni.

    3) Kesan air (water mark) dalam headlamp.

    Plus:
    1) Turbo power. Very nice and good for overtaking.
    2) Good handling and cornering manners considering this is a heavy car.
    3) Features like ‘Follow Me Home’ headlamp, Hazard Light comes on under Emergency Braking, ABS brakes.
    4) Interior is spacious.

    Minus:
    1) Ergonomics very bad. Seat position, pedals angle, non-telescopic steering = sakit badan.
    2) Auto-folding mirrors. They don’t unfold when you start the car or engage a gear.

    Overall a good car. A little more improvement would make it a great car.


    • i dont know weather if anyone in proton did come across about this incorrect driving ergonomic.
      i dont want to use the word ‘stupid mistake’ aloud, although it is a truely a stupid mistake

      when you are comfortable with feet, you will found the steering is too far.
      when you comfortable with steering you will find your feet too cramped.

      we can put sport steering with extender spacer, but we should omit OEM air bagged steering which is no good.

      imagine this wrong measurement all start with gen 2 in 2004 carrying over to 2014,
      it has been 10 years. ,,,,,,,,,

      10 years,,,,
      TEN YEARS


      • imo

        this prob could be specific to those with long legs and short torso perhaps. But it should rectify now with tilt and telescopic steering wheel and high n low, back n forth adjustable seats.

        Unless for freaking 10 years you fail to find your comfortable driving position


  • Proton GSC name as proton compact car (PCC)
    Engine 1.3 和 1.6
    transmission : 5-manual (1.3cc) , cvt (1.6cc)
    LCD Head unit
    Key less entry remote
    Push start button
    Auto fold side window
    Boneless wiper
    DLR
    6 airbag
    Rear sensor
    Projector headlamp
    WIFI function
    ESC,ABS
    spec have standard, executive, premium
    acc: side skirt , rear spoiler (standard no have)
    price: below preve & more than saga
    enemy: myvi
    cardesign:
    Myvi bonet, IQ front design, rear i10

    http://i213.photobucket.com/albums/cc103/blackcat9898/1F5A8E19-8382-43A2-8025-D2977107C06F_zpsxgkjwriu.jpg


  • Preve saya 2013 model cfe. Major problem takde sejak pakai. Cuma sekarang ni brake pad burned. Tanya service dia cakap dah banyak kes preve brake pad burned. Nak claim warranty tak boleh. Nak ganti mahal lebih rm 300 harga dia. Tu depan belum belakang lagi. Nak tak nak pakai dulu sampai haus baru tukar…


  • Upgrade the engine to at least 1.8. Current engine cant carry the weight of the car. Hence petrol efficiency effected. Acceleration affected as well.


  • saya cadangkan…bagi CVT guna JATCO lebih bagus drpd Punch….harga lebih murah drpd Punch yang Europe but made in china. tengok lar nissan slyphy lancer yang pakai Jatco, mamang orang puas hati duk pakai


  • Interior masih nampak seperti plastic keras lama-lama keluar proton soundtrack.
    Bunyi engine kuat, kena buat extra sound proofing
    Leather seat atau fabric kurang kualiti, lepas setahun berbulu (utk fabric)
    I dont feel drive 74kcar with Suprima

    Proton kena kuat lagi kerja bab quality.

    I wonder sama ada proton chairman, TDM drive one of these or not on his daily commute.


  • Bagi saya Preve/ Suprima S punya exterior dah mantap, design mmg kemas & cun. Cuma bahagian grill je perlu kemaskini. Interior mmg dah byk beza dgn model-model proton sblm ni, cuma saya harap proton dapat improve dari segi pemilihan texture & penggunaan material terutama pada dashboard. Model ni patut boleh compare dgn civic & altis, tapi bila tengok dashboard, customer akan nampak ia level city, vios atau almera!

    Handling & safety mmg mantap, saya bg A. Cuma bunyi engin agak kuat skit, tp pick up blh tahan.Jika tiada isu reliability, sy rasa untuk long term model ni akan improve nama proton. Cuma for next model or facelift, saya sgt berharap proton improve bahagian interior…


  • Saya pakai Suprima S.. So far so good..before this pakai Gen 2..Gen 2 biasal aaa first model masuk SC beberapa kali..alhamdulilah still running dah 246K 9 tahun…For me semua kereta ada problem..cuma SC yang ada masalah….ada yang masih tangkap muat buat kerja…Alhamdulilah saya dapat SC yang baik di Taiping…dan saya puas hati..sehingga sekarang…kereta ok…Malah Suprima pun SC yang sama..dah masih lagi OK…bagi saya Suprima memang best…tak tahu lah bagi anda…u can feel the power dengan control….nak kata mahal…VIOS lagi mahal…so bagi saya harga bukan satu isu…..we should be proud of our nation product…one thing i proud of is..Tak Ramai yang pakai kereta ni..kalau kat Highway 170 km – 180 km/h senang senang jee…tambah naik bukit kat Terowong menora..no fight dengan kereta lain…I’M VERY SATISFIED!!!..


  • saya juga pemilik suprima s…tiada apa nak dibangga melainkan KECEWA…
    -abcm rosak ….
    -sensor parking rosak…
    -reverse sensor burn…
    -suis bonet belakang rosak..
    asik rosak..rosak..rosak…patut pun harga murah…
    baru beli dah kena kopak2 kat SC sebab nak cari apa yg rosak…haiihhsss…
    ulang alik ke SC, buang masa, tenaga dan wang…
    tiada apa yang best melainkan very disappointed with my suprima s….


  • Saya dah masuk loan utk suprima s premium…bila go tru komen2 kt ats hati brbelah bg la pulak preve @ suprima @ kete jenis lain… Mohon pendpt….tq


    • Alah membeli menang memakai..
      Tetapi tetap perlu pergi sc untuk urusan yg agak remeh temeh..
      Preve Milage dah 90k 1st batch
      Driving feel tenang.. tak struggle atau strees.. nak cruise 110++ rasa confident.. X macam naik sampan..
      Kalau org kata rattling mivi kurang dr preve, maka itu adalah penipuan..
      Comparison yg sesuai dr segi noise vibration harshness (NVH) adalah dengan honda city..


  • So far pakai kereta cfe ni puas hati.
    Mileage dah 70k. Selalu balik Kelantan dan Johor dr Bangi.
    Handling dan pecutan mmg power, senang2 je overtake kete lain.. dan senang2 je memecut naik bukit nak ke Gua Musang atau di Karak.
    Cuma yg agak kureng tu, enjin start gegar bila idle
    dan driver seating position kalau boleh fine adjustment lagi bagus…

    Overall, satisfied …problem, semua kete ada problem


  • saya pemilik kereta preve exec 2012, komen saya..

    Bila ambil kereta dari showroom.. dah berbunyi.. gi sc 3 kali baru settle (tukar disc brake depan)

    enjin campro asyik menguam – buat remap.. kira ok pick up ada. puas hati

    Seat berbulu and berbunyi teruk.. mcam kereta lama.. blm settle lagi.. pending..

    Built quality , memang very low.. not solid enough

    but overall is ok.. satisfied….design and handling.. terbaik!


  • Masalah preve saya pulak sejak keluar bulan mei 2014, setiap kali nak mula jalan salepas parking roda belakang sabelah kiri brake asik melekat je pergi sc, pomen kata parking tak payah tarik hand brake,saya sendiri pun keliru dengan pomen sc proton ni.


  • Preve premium turbo 2014The best car ever?????….saya baru guna 2 hari belum 50km dah kena hantar service brake,sekarang masuk gear ‘R’ kaki masih di brake tapi enjin dah berdengung seolah enjin nak mati , cover dinding disebelah pemandu longar, pergi pusat service macam tak layan ,siapa pernah alami kes macamni tolong whatapps saya 0193832566…..terasa amat rugi saya memilih proton preve premium ……report proton ShahAlam sampai ari ni senyap……loan nak kena bayar,…..agak-agak kita boleh tuntut gantirugi tak dengan proton atau report tribunal penguna..


    • Masalah biasa bagi Preve baru. Gi Remap ECU/ reflash ker. Ok la tu. Lepas 180…Ko pegi SC Shah Alam buat per…. Ramai sana. Pegi la Mutiara Damansara Atau Bkt Maluri Kepong. So far sana tak menghampakn. Preve CFE 2012. First batch.


  • Masalah preve saya selepas baru pakai 2 bulan..ada bunyi di bahagian tayar..macam besi bergesel…tak tahu sama ada berkaitan dengan disc brek ke tak…setiap kali nak mulakan perjalanan pada awal pagi tayar berbunyi gesel bahagian tayar..kadang-kadang kuat juga bunyi tersebut…selepas dah lama berjalan baru bunyi tersebut tiada…dah pergi sc 3 kali..tp tak dapat solve masalah tersebut..sc suruh pergi ke proton shah alam…dah pergi..tp kebetulan pada waktu itu tayar dah tiada bunyi..diorang tak dapat detect ape masalahnya..proton shah alam minta kereta ditinggalkan kat sane untuk ujian..saya belum lagi menghantar kereta ke sane…


    • Saya pemilik cvt exe preve,,,, sememangnya cvt exe ni bukan pemilik golongan muda atau pertengahan, hanya utk fmly atau golongan 50an kot rasanye….dr segi performance engin lg baik dp at transmission proton seblum ni, seperti yanga ada pada model persona cps,afm,satria neo, baik waja s4h 4g18 sekali pun, tersa seronok memandu jenis lama ini, baik kia spectra skalipun, model hanya twin cam saja dr segi hight speed dlm gear tersa confiden bila memotong.nk buat mcm mana jd kn jentera uji kaji saja lah my preve cvt ni, blum mahir sgt.berdasar seve dpd pengguna cvt exe ini memang banyak negative dpd positive, bebeza dgn cfe.65 peratus ke 40 pertaus saja….


  • Suprima S (Premium) -Beli masa raya lepas 2014 tapi kereta oldstock 2013

    Baru 2 bulan on the road odo kurang dari 5000km

    A lot of minor problem with this car

    1)Front Brake judder.-EON servis tukar semua disk

    2)Power window judder when coming down-EON servis lubricate….tapi masih teruk

    3)Rattling noise Front ride side when slowing down-Tukar engine mounting rightside…bunyi hilang tapi sekarang dah ada lagi

    4)Whirring Noise left side bila tekan minyak – macam bunyi gearbox..!!!!…bila dah jalan 15 minit bunyi takda

    5)Instrument panel/binnacle-bunyi rattling

    6)Bila slowdown traffic light rasa engine itu wobbling depan belakang…..saya ingat CVT memang macam itu…tapi getting worst

    7)Proton infotainment unit selalu hang…reception radio pun banyak interference

    Kereta ini memang bagus(power,ride,handling)….tapi memang so disappointed dengan masalah ini semua. Entah macam mana kerete ini dalam masa 5 tahun takut major problem….Nampak macam ada banyak masalah QC ,assembly dan parts kat proton.


  • Saya ada cadangan nak beli Preve turbo.

    Masih survey dan baca pelbagai pandangan. Ada kawan yang dah guna. Dia kata ok dan bagus. Dalam blog ni, nampaknya komen2nya merisaukan.

    Nampak gaya kena fikir semula nak beli ke tak nak. Bimbang nanti masa banyak terluang di SC dan perasaan tak tenang.


  • saya tengah tunggu loan lulus untuk Suprima S memula mintak 2013 tapi fikir2 balik alang2 berhutang ambik 2014 nye..saya doa selalu agar kete ni pilihan yg betul dan berkat buat saya…walau banyak komen yg negetif pasal kete ni …risau tetap ada tapi tawakkal je pada Allah..


  • saya dok usha preve turbo…mcm best tp saya tgk byk pulak komen2 yang negetif ni… ni yg konfius ni nak ambil preve or alza. tlg2…


  • Saya pemilik proton preve cvt exec, bru pakai 2 mggu so far pakai xde masalah sgt mmg best..cuma xleh tekan minyak secara mendadak masa tgh climbing or low speed, senang cakap xleh pecut tiba2 sbb enjin akan gegar smpai ke dashbord, xtau samada rosak or mmg mcm tu..n lagi 1 stereng rasa berat smpai lenguh tangan, best lg stereng saga lmst saya..lembut je…


    • Soft turbo die on bile 2000rpm. Plus kalau nak pickup, traffic light jangan ke d, Maintain p and the pickup will be better. jangan terus pedal to the medal.


    • Sama la..bila nak jalan kadang2 enjin mengaum sampai bergegar dashboard..bila tanya kat sc dorg cakap mmg preve exec cvt xde turbo..sebab tu berat nak jalan..

      Stereng toksah cakap..memang berat..tapi maybe sebab b4 ni dah penah pakai kete ada EPS..so ringan je..


  • Semua brand kereta memang tiada yg sempurna; terdapat masalah & nasib sapa yg terkena kerana faktor pengeluaran yg banyak. Wpun Toyota mempunyai tahap QC yg tinggi, pun masih ada masalah juga. Tidak banyak pengeluar yg berani beri jaminan 5 tahun; BMW/Merc cuma 3 tahun, Ferari 2 tahun, Audi & VW 5 tahun…jika kita ambil yg belah positif – jika diamati dgn teliti dgn masalah tu la kita banyak belajar mengenai kereta – kecuali jika kita memang tak mau belajar apa2 mengenai kereta maka byk la rungutan…

    Dlm hidup kita diberikan pilihan – pilihlah dgn cermat; yg mudah buat sunat isthikarah….jgn hadkan utk kawin jer….


  • Ckp tu biar pakai otak skit..Yg korang nak bela sgt produk tempatan ni, korang pikir dpt reward ke?Kononnya rakyat yg cintakan negara n kedaulatan undang2..Tengkorak korang..Tu, org yg kita amanahkan jaga harta rakyat,aset rakyat,ada ke family,sedara mara dorang pakai proton? Xpyh menteri lah,YB je dh pakai E240..
    Org2 mcm korang ni lah buat Msia hancur..Dh berapa puluh tahun kita merdeka,Proton 1st production was 1985 if not mistaken,tp smpai skrng ni prob power window,brake pad,wind noise mmg xhabis2..Tu benda simple..Jgn kata biasalah bang,keta proton..Kepala hotak..Yg mati ikat perut utk byr monthly installment keta tu sapa? Adakah sbb cost keta tu just RM6OK cthnya n proton so buyer perlu ckp xpe lah atleast better than iswara?Korang tau x,prob proton skrng ni ialah kualiti,workmanship dgn management yg aku xtaulah nk kata..Xpnah ke siasat dulu material tu bagus ke x,lasting ke x,safety ke x body keta ni?
    Knapa masih simpan yg bangang2 tu dlm proton?x reti kje halau kluar..ni semua penyakit buat nama proton tu busuk..Walau keta tu brand new rege rm15k skalipun,atleasat mesti safety n ada kualiti..engine x power xpe..comfort 1st before peromance..
    mesti ada yg ckp ko klu hebat sgt g lah jd engineer proton tu..aku tau dah..especially melayu yg jenis byk cincin kt jari than pakai rantai..hero melayu le katakan..
    Kita beli keta biar padan dgn harga..Bkn suruh engine tu upgrade ke 280hp,tp jgnlah smpai skru longgar,dashboard gegar,sapa yg boleh tahan tu mmg banganglah..Mmg dlm idup ni utk kna tipu dek org je..Keta import dlm 100 production ,maybe 2 or 3 je facing minor prob..Qc mmg strict..Jaga standard..Jaga reputation..Ni smpai SC pun terkenal xrespect customer,endah x endah,jwp besa lh bro keta proton..Yg kna tukar skrng ni management..Bg yg mmg experience in automative..Klu xde,ambk org luar..Ex2 engineer,Ceo big2 co mcm Nissan ke,Honda ke..Dah org kita xboleh buat kje?Jgn kata aku merepek..nilai dlu ayat2 aku..jgn ada yg bangang2 kt sni ckp ayat aku kasar,xjaga keluhuran perlembagaan kepala bapak, tu negara luar kt mna skalipun rakyat bebas berckp apa sja..Presiden Us tu pun kna maki je dgn rakyat dlm paper x dehal pun..klu xsmpai kiamat proton ttp ditahap ni..demi menjaga hati,kna ckp baik2,sopan2,lembut2,dr tahun 1985 lg..pikirlah..


  • Saya juga pemilik setia Proton. Dari saga 1.5 1991,iswara LMST 2006 now masih kekal guna Wira 1.6 xli dah berusia 17 tahun. Sekarang juga masih menggunakan Proton Exora Turbo Bold Premium 2012 untuk perjalanan jauh.Masalah Proton kadang kala ingin menjimatkan harga tetapi mengorbankan kepuasan pengguna. Contohnya Iswara LMST nak jimat maka tiada power steering tetapi jimat tak seberapa tetapi menanggung seksa memulas stereng apabila parking. Begitu juga pandangan saya tentang Preve executive walaupun sedikit murah daripada Turbo tetapi terpaksa mengorbankan pick up dan kualiti dalaman. Maka pengguna akan merungut juga. Jadi pengurusan Proton mestilah bijak dalam menjimatkan kos dan memenuhi kepuasan pengguna.
    Sebelum menggunakan exora bold premium sy menggunakan Avanza 1.5g auto. Perbandingan kuasa enjin dan keselesaan memandu sememangnya exora jauh lebih baik untuk pemanduan di hiway. Hal ini dan setakat ini saya memuji proton kerena mampu memberikan harga kereta berpatutan dengan kualiti pemanduan dan keselesaan yang boleh dibanggakan.Contohnya keselesaan pemanduan exora bold pada waktu malam dari sg petani ke a. setar melalui plus hiway bagai menaiki kapal terbang dari penang ke K.Kinabalu. Betul ke..? Betul….Syabas Proton dalam hal ini.


  • kesimpulannya aku xjadi ambil apa2 jenis kereta proton..majoriti byk komplen defect yg remeh temeh..jadi aku pon jenis yg malas nk layan n jg hati org kalo pi servis centre…apapon gud luck proton.


    • Abis ko ambik alza ke? Cuba google gmbr accident kereta alza. Mmg ko pon akan ngeri klu tgk. Safety features mmg zero. Frame strength x de langsung dh mcm frame basikal. Klu accident hbs remuk mcm air tin. Klu x ambik proton pun baik ko ambik kereta cap lain.


  • Aku bru bli preve exec bln lepas..masalah aku skrg ni ialah bunyi enjin kuat bila nk speed and naik bukit..tekan mnyk lebih skit dh bunyi..awalnya aku igt bunyi gear box tp ada kwn aku ckp apsal bunyi kuat sgt..so skrg ni aku nk tny ada x sesape ada mslh mcm ni..kena pegi sc gak ke utk check?


    • Sama la masalah kita…xtau nk nk buat camne..kalau la aku engineer proton aku x luluskan untuk production kalau dah bunyi cam lori tanah..


  • Aku beli preve CFE ni 10/1/12 sampai skrg dh dekat 2 thun tak penah ada problem lagi walau satu pon,mailage 57k,mungkin aku salah sorang penguna yg bernasib baik,Prefe aku ok n pling aku suka dia punya power Pehhhh!!terangkat bro,230 kmh confirm bleh dapat.So far alphad 2.0,lancer GT n Honda FD 2.0 penah aku tapau kan.Masa mula beli aku rasa menyesal sbb keta tak power,lepas pergi SC plentong tecnition tu upgrade software katanya n start aritu bermulala rasa puas ati aku pkai preve CFE ni memuncak,respon paddle sgt cepat n terasa turbo tarik badan aku bila aku pecut.Tapi seat dia tak bagus cepat nampak buruk.Adik aku pulak pkai preve exec gila punya boring,power takde n CVT tak berapa smooth,Cadangan aku pada yg mau beli proton baru lebih baik pilih model Preve turbo CFE atau Suprima S korang akan terasa tarikan kuasa turbo tu.


  • saya noticed 2 kelemahan Preve dan Suprima menyebabkan ia kurang jualan.

    1- Imej proton terjejas teruk dgn pelbagai isu di media sosial. Imej kereta utk orang “kurang cerdik” dimomokan utk pemilik Proton.
    2- Harga yang mahal . (imej jatuh, harga mahal)

    saya adalah pemilik Preve cfe. Prestasi memang hebat utk cc 1.6. Mmg senang utk mengatasi kereta import spt city,vios dan almera. Walaupun prestasi enjin dan handling agak baik tp disebabkan imej yg tercalar teruk mnyebabkan Preve dan suprima tidak menjadi pilihan pembeli

    Penambahbaikan proton

    1- murahkan harga kerete
    2-tingkatkan kualiti exterior n interior(mcm city)..kualiti enjin dah ok

    bila semua kelemahan diatasi, tiada @ kurang isu dpt dipertikai oleh pengkritik tegar proton.

    #servis pun murah sedikit jer berbanding mercedes

    minyak gear cvt =rm600
    plug = rm 400
    pad brek = rm 400

    #kebanyakan pembeli proton mcm saya sbb nakkan servis murah ( biarlah malu pakai kereta tempatan tp duit dlm poket berkepuk berbanding pkai kereta import tp nk order tomyam pun berpeluh) tp nampak gayanya duit dlm poket pun kering sbb kos maintenance tinggi.


  • Saya peminat Lotus Ride and Handling. Bercadang nak beli Preve Executive. Walau bagaimanapun, berdasarkan bacaan saya, ada tiga masalah utama (bagi saya). Pertama kereta tu lembap bergerak dari standstill lagi2 kalau traffic jam. Kedua, masalah torque nak naik bukit, mungkin tak cukup. Ketiga,bunyi-bunyian. LagI satu warna. Saya berminat sangat warna kelabu tetapi tiada. Honda City baru, ada kelabu (atau dekat2). Tak boleh ke Proton keluarkan warna kelabu tahun depan? Tak boleh ke Proton adakan Preve auto biasa without cvt. Cvt ok tapi Preve agak berat.


  • Saya pemilik preve exec cvt julai 2013. Sampai sekarang alhamdulillah takde masalah dan harap berterusan sehingga habis bayar. Kereta family sedan takkan nak pandu macam nak pergi drag. Relax2 meningkat kelajuannya. Selesa untuk jalan jauh. Nak laju dan memotong guna sport mode. Jalan dekat2 minyak kuat sikit. Naik bukit kena pandai, tak boleh terjah pedal cepat2, kena buat cara macam kereta manual. Yang kata lembap dah buat pedal response belum? Siapa dah buat in sha Allah ada perbezaannya.. Boleh berhubung dengan otai2 di fb prevoc atau prevec.


  • Sekarang preve ada rebate 8k dan saya berminat bagi mendapatkan model ini.Walau bagaimana pun,persoalan yang berlegar di minda,adakah masalah yang sering diuar-uarkan dalam blog ini telah di atasi oleh pihak proton atau sebaliknyer?Mohon pandangan rakan2 sekalian


  • Sy pengguna preve cfe. So far da test kaw kaw speeding,bumping, braking,dan cornering.. alhamdulillah everything ok.. it just the engine a little bit noisy.. tp itu sekejap je bila kte tkan minyak.. so far preve it good.. and for preve owner.. sbnarnye Service Centre pn mainkan perana pnting coz first pn sy kne service centre yg cincai.. tp ble dpt SC yg bagus.. kpala pn xsakit nk pk.. smua smooth.. serious.. ia tahan lasak.. dan utk speeding ia bergantung pd cara pmanduan masing2.. so far mmg berbaloi.. keep it up proton.. always know your customer..


  • salam,

    1) masalah proton brg remeh temeh yg duk rosak bukan major rosak…padan dgn harga kreta murah ,spare part murah ,mudah sangat dapati spare part dan semua pomen boleh baiki.
    org kata kreta lain bagus padan harga lbih mahal puluh ribu ,spare part mahal ,kadang tu kena tunggu berminggu2 silap hari bulan berbulan2 space part dan bukan semua pomen boleh baiki ..( compare apple to apple-spec ).

    2) dulu Kreta jepun design problem gearbox duk org beli tak kata apa pun .tanya owner kreta
    jepun hang pakai okay tak…owner kata kat mulut okay dlm hati spare part mahal dan major problem mn okay….

    3) compare apple to apple ( spec kreta ) kreta lain bulan2 kena bayar lebih 400 keatas dari proton..walaupun kreta lain kurang rosak tapi bulan2 parah juga kena buat part time dan makan meggi.

    kita nk semua sempurna tapi diri sendiri tak sempurna …mcm mn kira nii..
    barakah rezeki tu penting..tiada barakah tu yg duk mai masalah .


    • mengaum?kete aku mengaum gak dlu..lama dah aku dok ulang alik sc..drg ckp bnda yg sama..”memang cvt ada bunyi tu”..aku mula2 memang menyesal sangat..rasa mcm nak jual balik je..tp 1hri aku terjmpa sorang brade ni pakai preve cvt gak.aku pun mla la dok citer pasal masalah NGAUMAN preve ni..dia ngan slMbe ckp..ko pegi je sc suh dia ketatkan tmpat air filter tu..belah bwh..pastu ok la..aku pun esoknya ke sc..aku suh pomen tu wat mcm mana brader tu ckp kat aku..alhamdulillah..lpas tu hilang bnyi n mnyak aku save..try la buat..klw pomen tu ckp xblh n sama gak ..ko pegi la sc shah alam..aku buat kat stu..


    • Preve batch end 2012 bnyk beza dgn batch2 yg baru…kualiti pmsgn bagus..tiada bunyi mengaum dlm kete ….x tau knpe kualiti pmgn batch2 baru mkn teruk


  • Saya beli Preve 1.6 cvt permium , keluar sehari saya dapati dashboard gegar, esok pi SC komplen lepas tu ok sat, jadi balik. komplen kat I proton care , CS proton rekomen tempat lain .masalah settle, tu bawak kelurga konon nak try kelajuan , bila bila kelajuan 120–130 steering gegar,bawa masuk SC . Pomen bagitau disk brake rosak. tukar empat disc. tingai kerta kat SC 4 hari, macam nak pi mengamuk tapi nak buat camana dah beli ,sabar ajelah. komplen kat depa pasai FC 40 liter cuma dapat 247km . dan SC kat dah buat remap ECU , tapi saya tgk x de beza still sama, tu nak minta pendapat kot ada tempat yang blel settle masalh saya . saya dok kat Penang.


    • Call je WE Care hari2…mnta dorg rkm aduan..hntr emel kt smua pgrsn trtggi Proton…ltk komen kt FB Proton pn blh..staf after sales Proton ni rmai buat keje smbl lewa (x smua)…


    • FC problem tu tak boleh settle bro.. i dah guna 2 tahun CFE model. Alasan Proton..Turbo memang kuat minyak, load of bullshit… Turbo suppose save minyak.. kereta Premium like VW with turbo get more FC compare with this car.. apa nak buat.. dah beli, resale poor, kena tanggung la… 🙁


  • Saya baru semalam submit loan utk suprima super premium..dengan komen2 yang byk negative ni risau jgk..tipulah tak risau..semalam saya sendiri baru tanya kwn yg bekerja sebagai mekanik di proton bukit maluri..and semua comment yg dia bagi postive..dia just ckp preve and suprima 1st model je yg banyak problem..and now dorg dah overcome benda tu..mudah mudahan semua ok lah bila kereta keluar nnti..
    aku ingat cina je banyak kondem proton..rupanya melayu pun banyak jgk..bgi aku biarlah org pakai kereta import..aku bangga dengan buatan malaysia..and sparepart senang cari..kereta breakdown dekat mana2 selagi dalam malaysia ni tak perlu risau sbb sc ade di mana2..hntr lah bengkel mana2 pun dorg boleh buat..bygkn korg guna pugeout bwk g perlis ats urusan kerja..tiba2 breakdown..korg rasa perlis ade pugeot sc ke?


    • Bro, Buying car has got nothing to do with race, semua race nak value for money, we pay a price for it no matter what has to be satisfactory. My opinion for local made car, the spare parts are really expensive. My car 60 K service i have to pay RM1100. That is not including brake pads. Brake pard Depan je RM475 for OEM, belakang 375, the car is warranty 5 tahun, kalau miss service kat SC, your warranty is void. So u decide, Cost of ownership same dengan Nissan Sylphy or Honda Civic. The idea here is, why are we paying so high for spare parts when its local made car? many thing like this…. just my 2 cent…


  • Anyone that says the preve is a good car are liars. My wife has a preve 1.6A and basically it has ECU and CVT problems but proton will not accept it.
    1) Car will not start on a few occasions. Remedy: remove battery terminal, put it back and then can start

    2) Rough idling when car is started on occasions.

    3) CVT in sport and hard acceleration will get a rubber burning smell in the car. Proton service verdict: Thats normal

    4) CVT can’t accelerate car up the hill with ease but struggling. Proton service verdict: Thats normal

    5) Key Fob at key part broke off due to cheap metal used. Proton service verdict: Not covered in warranty. Need to pay $600 to replace.

    6) When reversing out of a parking bay, put CVT in D, press the accelerator and ECU still thinking of nasi leak. Will not move forwards. Count to 4 seconds and then car will move.

    7) Same as above but this time at a cross road. Try to go fast across a road to avoid a car and preve will take 2 seconds before can pickup speed. Couple of times the oncoming car has to brake to avoid me. This is highly dangerous and proton should be held responsible if accidents happen because of this.

    8) Brakes are too small for this car when braking from speed. Proton service verdict: Thats normal.

    9) plastic bits that cover screws in the interior keep falling off.

    10) fuel consumption extremely high for a 1.6cc car. Proton service verdict: Thats normal

    11) drivers window difficult to go up. Mechanism is poorly designed.

    12) 1.6cc mated to that worst undersized CVT makes the proton preve one of the Worst cars ever built by Proton.

    Some reading will be defensive and say I am just proton bashing. Go ahead and buy one. If those that love cars and want trouble free,… look else where


  • SS,
    saya beli Preve CFE 1.6. Dah 2 thn lebih.
    Masalah lain tiada cuma (1) setiap pagi bila saya start enjin, akan terdengar bunyi semacam besi bergesel antara satu sama lain. Bunyi ini didengar sejak saya beli kereta ini. Setiap kali saya servis di SC Proton, saya akan lapor dan lapor … tiada tindakan ?!
    Hal lain saya tak kisah sangat.
    Keseluruhannya amat baik.
    Saya di Kelantan.


  • Sy juga alami masalah yg sama…
    1. Headlamp ada moisture
    2. Gegar bila 120 km/j keatas
    3. Dashboard bunyi mcm ada tikus
    4. Seat bbunyi..
    seat je dh tukar lain.. tp still ada bunyi.. yg lain tiada tindakan…. terasa menyesal beli preve CFE 2013.. kereta baru 20k pjalanan.


  • neverending brake issue, Dulu bila beli, tak sampai 2 minggu kereta judder,, SC tukar disc hanya lepas komplain 3 kali, tu pun lepas 2 bulan. Now keta baru lepas 2 tahun break pad dah hangus, keta tak heavy use pun…. leceh bro


  • kepada yang teringin nak beli preve…aku nasihatkan lupakan saja niat murni anda itu…preve 1.6 CVT aku beli tak sampai setahun macam macam kualiti problem ada…body preve (bahagian belakang) aku ni semacam jer lain dia…senget,tak kemas, macam terbunjul keluar pun ada etc..senang cite body tak kemas…aku tengok saga kemas lagi… pastu dashboard depan meter tu pun senget…dulu longgar dah g SC tapi dia pasang skru lek dah jadi senget..dan memang betul la cakap orang, preve 1.6CVT memang underpower..no pickup at all…memalukan bila nak start jalan kat traffic light… bab FC paling suck… my wife kai city..memang tak dapat lawan la FC city..skang ni weekend je kai preve, weekdays kai city.. im thinking of refinance my loan haha…my advise think twice before buy preve 1.6CVT.


  • Aku mmg cukup minat dgn preve CFE dan setakat ni dah dua kali test drive hehe bagi aku proton preve CFE mmg best dari segi design, power, comfort and handling. tapi yang buat aku risau pasal produk proton ni ialah dari segi reliability dan kekerapan nak ke SC.. Macam dah semua blog/forum aku baca dan pendapat aku komen positif dan negative sama byk haha. tapi masih dalam dilemma sama ada nak beli ke tak. Nak minta pendapat sikit bagi yang dah pakai preve CFE ni, is it worth buying?


    • Kalau dah 2 kali test drive beli jer lah. Semua keta ada lebih ngan kurang. Nak cari keta 100% takde problem tak kan ada nyer. Saya pakai preve cfe setakat ni alhamdulilah. Major problem takde.


  • Aku baru pakai Preve Exec.
    Bab engine bila naik bukit mmg macam tak larat sebab body berat especially bila terberhenti di bukit tinggi sebab ada que kenderaan depan. Engine ada bunyi something yg anoying, kena siasat lebih dr mana datang. Nyesal plak x ambik CFE. Ride n Handling Lotus mmg terbaik.
    Reverse gear susah nak masuk, kdg2 dah engage and perasan lampu reverse yang putih dah nyala(drive waktu malam), tp bila tekan minyak tu dia bunyi sesuatu berpusing tp kereta x gerak, kena cuba masuk gear skali lg… adoi


  • Preve CFE owner. Dah pakai 2.5 years. Skg plan nak tukar brand lain. Sangat x puas hati dengan after sales service. Dah berbelas kali complaint kereta masih problem (CVT failure). Dah tukar brand lain aku update pulak. hehe


  • ni aku pun ade bayak masalah ngn preve cfe 13 feb 2015 milega br 10km
    p isi minyak ..on enjin.. gear xleh masuk lg sedey.. off dan on balik br leh masuk.. maybe gear br kot.. aku p sc.. mutiara damasara.. 16/2/15 gear da ok kalo x susah nak masuk. aku komplen pintu kanan susah tutup da ok
    die kate komplen aku byk sgt so arini aku p lg.24/2/15
    1- bonet susah nak tutup rapat kne dua tiga kali br leh tutup
    2- sterang berat ke kiri.. yg ni masih lg problem.. cume da elok skit dr asal.
    so esok p lg komplen
    23/2/15 aku cuci la kete sendiri br persan grill die sbleh kanan kusam dan berbintik bintik dan bumper aku byk die tacap ngn cat mana yg calar dan luka.. tp die suruh opoiment sc sec13 pj.
    stakat ni milage br 600km je..
    laju xcube lg tuu.. gegar vaganza ade ke idak tu xpasti.. dalam pantang.. 1000km xsampai lg nii.. tp yg lain ok je.. pasal die ambil tidakan.. cume sebagai pemilik dan penguna dan penghantar tegar sc.. aku dapat rase bosan hantar ke sc.. aku ni keje.. tak kan asyik nk bawak kete p sana je..

    TOLONG TOLONG DAN TOLONG… proton kualiti tu jaga la.. biar nk penguna/pembeli p sc tu dgn masalah enjin yg teruk je.. bukan masalah kecil kecilan..dan aku rase ni masalah pekerja perlu di QC ni.. tolong bg kami service yg terbaik barang yg cantik bukan yg comot dan di tacap je


  • Kepada pembeli kereta yg nak sain ambil kereta tu pastikan check kereta sebelum sain
    kalo da sain jawab die tangung sendiri la p sc tu..

    Masa ambil kereta di showroom..
    Pastikan kereta di dalam keadaan baik..
    -Check kereta di setiap inci body kereta.. bumper depan dan belakang.
    -Masuk dalam kereta chek arm rest ok . laci ,dashboard, kerusi depan dan belakang kalo rajin dengar speaker kereta kiri kanan depan dan belakang
    -Check pintu kiri,kana,depan dan belakang.
    -check bonet depan termasuk enjin nye skali dan boot.. segala barang lengkap tool jack, tayar spare ade,
    kalo rajin baring skit tgk bawah kereta..
    check cat pada kereta
    dan paling penting cari la penjual kereta yg boleh dipercayai dan di suggest rakan-rakan..
    kalo kenal pastikan boleh berunding.. jgn nnt da beli nk besuara pun xboleh pasal kenal dan xsampai ati..


  • Saya bru saje beli proton suprima s mggu lepas..alhamdulillah,stakat n xde masalah..enjin,handling,pemanduan ok la…cme satu je…furnishing quality..kereta production 2015 tp plastik kt side mirror da tkopek kluar,plactik kt hand grip rear door pn tkluar,..Come on proton..pls improve your quality…maybe its small on ur point view but it the biggest on customer view.


  • as salam
    saya bukan pengguna preve , tapi minat tengok preve ni. untuk makluman semua. saya guna almera 1.5. macam2 masalah juga saya dengar dari kawan2 kelab. mungkin ikut nasib juga la. Apa yg saya suka dengan kereta keluaran proton ni dia punya handling memang terbaik. Proton cuma perlu improve kuality yg kecik2 je. Dulu bawa waja manual memang best cuma kuality aksesori tu yang tak berapa suka. apa pun preve memang nampak mantap.


  • Kepada yang ada masaah dengan mentol lampu preve yang terbakar ke or dalam setahun sampai 2 kali tukar, saya nasihatkan pakai product fps saver.So far saya pakai FPS ni, product ini mengatakan saya boleh jimatkan minyak..Ternyata betul..ia bukan sahaja menjimatkan malah membantu mengstabilkan arus disaat compressor icon berfungsi..perasan x bila kita bawa malam2, kita rasa lampu mcm termalap 0.05 saat di saat compressor icon berfungsi.?


    • Myvi 1.5 se saya juga lampunya termalap bila kipas ekon berfungsi walaupun tengah memecut di hiway.. tapi stakat ni xda la pula padam terus… harap2 xda masalah…


  • Salam sahabat..sy pengguna preve cfe 2013..masalah sy skrg adlh 2 mggu lps preve mgalami jecking..so sy hantar ke SC utk mereka periksa preve sy..setelah mereka remap n check..mereka kate turbo sy dh kong..so utk ganti turbo hage ye 8k..cume sy nk btnye dgn pakar2 di cini mmg turbo 2 akan kong setelah pakai 2 thn ke..sy beli april 2013 n masalah jecking mac 2015…jika betul turbo ni akn kong dlm 2 thn bg sy proton telah menipu sy n pemilik preve..sy n family adlh pemilik tegar proton dr saga shgga lh preve yg sy pakai skrg..


  • Salam.. saya pengguna preve exec auto julai 2013… mileage 31k km. Alhamdulillah tiada masalah lagi. Preve executive pick up lemau sikit tapi bila dah jejak 100kmj pegi dia mmg laju.. 160kmj isteri dgn anak tidur lena dan masih boleh kawal sebelah tangan. Minyak jalan dekat2 memang lahap tapi jarak jauh memang save.. servis masih sepenuhnya di sc… Minyak enjin guna synthium 3000(synthium 1000 terasa susah nak pergi).. setakat ni memang puas hati guna preve..


  • Korang semua beli kereta tak baca bismillah ni..haha aku pakai stiil ok smp skang..cuma masalah break je..tukar brake exora bold alhamdulillah ok samapai skang break dia.


  • preve exec enjin jerking smpai mati enjin time jalan jem kt bukit.hampe!beli bulan 9 2013..dah remap pn sama gak…hanta email to ke proton wecare apa pon tableh.membisu 1000bahase.


  • dah beli ok la
    preve ni ok je laju dan mantap bile kat highway
    tp kalo stakat p kedai mmg naya la.. minyak mmg terasa gile dr ko kete sedia ade..
    ko check dlu sblum sain.. ingat tu.. free gift di janji mintak dlu sblm sain.. jgn nnt xdpt.. bkn mengharap tp janji mesti dikota.. kikiki
    proton bayak masalah minor cth, cat , grill bekulat, pintu,lampu dan sebagai nye tp proton kne atasinye supaya successssss, biar bangga jgn memalukan.. walaupun x suke cara proton.. aku suka produk malaysia,,
    kete aku br dilanggar sebuah kancil… tp proton care buat semua urusan kite kecuali report polis… dr trak tunda ke balai dan tunda ke proton hq.. yang tu sume good dan free… yg x good cume dah nak mask 3 week xsiap lg.. br sampai insuran.. insuran kate proton lambat.. proton kate insuran lambat.. aku yg tersepit… tp sabar je bulih.. jg hati supaya x hitam..hahaha


  • aku penguna preve CFE 2013…..setakat ni best cuma setakat kualiti audio dan top speed dia je…..yang lain hampeh…
    masalah yang aku kena :
    1. side miror xleh bukak guna suis, dh jln ke depan sket baru boleh buka…
    2. plastik tombol gear tercabut
    3. bateri 1st tahan cuma 1 tahun setengah je…
    4. byk gegar depan dan blkg seolah-olah mcm maounting berlaga dgn gear box
    5. seat blkg mcm persona..sakit pinggang
    6. bunyi krek krek krek kat blkg mcm absorber rosak tp sbnrnye bunyi seat blkg tmpt cantuman seat tu kena balut selotep
    7. 1st batch proton ride n handling…tp versi 2014 semua dah lotus ride n handling


  • satu lagi masalh gear reverese…respon trotle lambat…tekan sikit xbergerak….tekan lbh sangat melompalk kereta pastu enjin ttiba mati………enjin bising, timing tinngi….dah tuning ECu sama je……pasni proton kuar lah model apepon cth mcm iriz aku mmg dh xpcya dah….setakat tengok jela….aku yakin inspira dgn saga je…


  • Baru ingat nak try kereta proton for 1st car. Kereta isteri Kia Spectra 5 nak masuk 6 tahun takde major problem, just regular maintenance. Duk tengok komen sini duk rasa baik ambik Honda Civic 2nd, sparepart kedai potong banyak, tak mahal sangat.


  • Baru tak sampai 2 tahun, hose oil feed dan hose oil return Proton Preve bocor dan kereta dinasihatkan tidak berjalan kerana dikhuatiri hose pecah dan menyebabkan minyak hitam terus bocor semuanya dan enjin terbakar. Malangnya ramai kereta yang mengalami nasib serupa kerana mengikut SC Senawang, hose tersebut telah diorder sejak bulan Mac tetapi akibat masaalah vendor Proton tidak dapat membekalkannya menyebabkan banyak kereta tersadai. Inikah kualiti yang ditunjukkan oleh Proton? Ramai yang mungkin terpaksa mencari kereta lain atau menyewa sementara menunggu spare part tersebut yang entah bila akan dikeluarkan . Mungkin ini kali terakhir saya beli Proton.


    • Ya betul, byk kes dah berlaku hose bocor, minyak hitam bocor, temperature naik, warning tak berfungsi. Aku dah kena, engin jem, overhaul SC minta RM11K. Buat kat kedai biasa kena RM6K. SC kata hose turbo bocor perkara biasa pada kereta proton.


  • Kenapa org kat proton tak baca komen komen ini? Klau baca, tak up grade ke? Lembab atau langsung tak kisah langsung? Jgn biarkan kreta yg cantik dan canggih ini mati begitu saja. Cari penyelesaiannya dan recall n fix, tak malu, kilang kreta Jap pun ada masalah TAPI mreka mengaku dan membetulkan, itu kita panggil CONFIDENT. Beli dan pakai dgn CONFIDENT!


  • Assalam.. sy pengguna preve cvt 2013.. wiring bahagian tempat fius terbakar.. tp sy xservis berkala kat cs.. waranty void ke kalau x servis kat dorang.. sy servis kat kedai biasa ja sbb xmahal sgt…


  • Saya guna P’CFE dari tahun [email protected] OCT..harga 74k…tapi kualiti cam 47!!!…kilo 40k sahaje…”negatif” engine dah bunyi cam kereta lama…lampu depan dah rosak dua kali,pengunaan petrol tak ekonomi langsung, kualiti lagi tak begitu bagus kalau banding dengan pordua, break tak cam ABS, sencor tak sensitif sangat …..Yang positif ..pick up bagus,luas dan laju…
    kesimpulan…Jagan rekeman kerata nie kat kawan …nanti kena screw.
    walaupun mahal…kena beli je kereta jepun…hati tak sakit…re’sell masih ada harga.


  • Preve saya exe cvt julai 2012. Dah berpuluh puluh kali fikir nak jual n tukar kpd kereta lain. Kalau problem kecik2 mcm masaalah tingkap atau radio saya tak ambik pot sangat sbb dah biasa sangat..sbb saya fikir asal preve aku jalan sudah..ttp skrg yg menghantui diri saya ni masalah enjin kerap mati (pernah sekali masa nak membelok dlm kawasan kg, masa tu kereta dibawa perlahan).dan keduanya kereta mengundur kalau kereta sdg mendaki..bayangkan mcm mana saya nak naik parking yg tinggi2 plus masa tu kereta lain pun ikut beratur..takkan asyik nak angkat handbrek…skrg tgh fikir nak angkat axia..wish me luck..klu sesape bleh bantu sya bleh wasap no saya 0135520186…kalau drp engineer proton lagi bagus..


  • Hati-hati pengguna preve turbo, exora turbo dan suprima turbo. Sistem turbo akan mengalami masalah menyebabkan minyak hitam bocor tanpa disedari. Temperature pun tak warning. Tiba-tiba engine jem. Aku dah kena, buka enjin kena RM6K. Tanya kat SC mahu RM11K. SC kata kereta proton turbo dah byk kes mcm ini.


  • Preve exec cvt saya ada masalah lampu cvt menyala…kejap menyala lps 5 mnt berjalan padam….berhenti ada balik lps tu padam…ada sapa2 tahu masalah ni?


  • Assalam semua peminat Proton,

    Saya baru je beli Proton Suprima S Premium. Amik kete pada 26 Oktober 2015. Belum sampai sebulan.

    My early verdict : POOR QUALITY AND WORKMANSHIP

    Kenapa saya kata mcm tu?

    1) Radio unit rosak – gambar x cantik mcm graphic card rosak,
    2) X jumpa frekuensi radio – rosak antenna feeder rosak
    3) Wiper link cover (yang hitam kat depan cermin depan tu) senget dan tak rapat ke body
    4) Plastic cover (sill plate) tepi pintu passenger depan terkopak
    5) Bunyi nyet-nyet (mcm bunyi absorber link/lower arm bushing dah habis), tapi kekadang je la
    6) Wind noise too obvious – kete Waja saya tahun 2002 pun lagi bagus noise insulation dia

    Saya dah amik tindakan dengan pegi komplen kat SC di COE Shah Alam tu. Pengalaman berhadapan dengan SC pulak adalah:

    1) Nak kena tunggu order barang (Radio unit iaitu Blaupunkt dan antenna feeder) hampir 2 minggu!

    2) Bila bukak segala panel kat dashboard, tak skru balik dengan sempurna. Siap saya jumpa satu skru tak pasang…

    3) Cuma bab layanan kepada Pelanggan tu saya boleh puji diorang punye courteous, serta system tunggu giliran yang dipraktikkan sekarang. Walau bagaimana pun, saya nie sorang yang suka tengok depan mata how mechanics treat my car, so that I can learn more about the car, kalau kat SC COE tu boleh usha dari tingkap jer laaaaa…..

    All in all, saya buat keputusan untuk beli Proton Suprima kerana, yang pertama, factor harga dan value for money. Kedua, kerana ingin percaya bahawa Proton telah berubah kepada national carmaker yang tidak hanya mementingkan quantity or volume, but also has taken one step further to ensure their products have the QUALITY AS WELL… as of now, I was left yearning for that. I felt so frustrated by the quality of the so-called the best Proton car ever built!!

    Furthermore, bila saya baca all these negatives dalam blog nie, lagi la saya menyirap. Especially berkenaan dengan Turbo sistem yang sooner or later akan kong jugak tuh. Kalau dah rege dekat RM8K tambah pulak warranty dah tamat nanti, mana nak carik RM8K??

    Why Proton have to introduce something of their product that can easily broken and so damn costly to rakyat negara sendiri yang dah cukup tertekan dengan kos sarahidup sekarang???

    Wallahua’lam….


  • Assalam…. Saya nak tanye sape yang pandai dalam ni… Saya pakai preve cfe tahun 2012… Kenapa bila saya bawak kereta saya tu makin lama makin berat… Nak2 lagi kalau jalan jauh… Terpaksa la berhenti minum dekat rnr lepas tu start balik dan terus kan perjalanan baru ringan skit… lepas dah lama dia berat balik… Nak2 lagi time tengahari time jem bukan main berat lagi.. Dah mcm bawak lori…. ada kah sebab gearbox atau pon sebab lain… Boleh x sapa2 bagi nasihat mana tahu ada yg pernah mengalami…


  • Memang x boleh dinafikan mmg akan ada product “faulty” untuk benda2 yg mass produced ni. Neways, here is my case.

    Baru beli Preve Premium CFE. Car registered 30 Disember ’15. Today, 7 Jan ’16 gearbox jammed. Tak boleh shift out from “P”. Bukan gear lock problem. The gear knob literally tak nak berganjak ke “R”. Call Proton customer service. “Kereta Encik belum ada dalam system kami.” New Year, new car, new problem. Best Proton Car Ever Made. Really?


  • masuk tahun ke dua guna preve exec cvt. takde major problem and minor pun rasanya mcm takde. kalau bab bunyi mcm2 tu xleh nk salahkan brand proton, member keje bwk lexus, honda city, altis pun ade bunyi kruk krek tu sbb struktur jalan kt KL ni. sbb bila atas hiway yg jalan nye rata takde lak bunyi menyayat hati tu. dh msuk thn ke dua pun mileage bru 20,000km hehehe..


  • mulanya hati berkenan untuk memiliki preve,tapi selepas masukan org trsayang….suprima jadi pilihan.mula pakai suprima stndrd 2015 sejak august 2015. sebulan 2x ulang alik kl-jb.pkai seharian sejam prjalanan pergi balik keje.jadi rasa both pemanduan long distance dan pemanduan dalam bndar.saya bukannya pro sangat bab kete tp alhamdulillah pakai suprima,mmg best.pnah bwk vios trd dan city juga.

    +kereta luas dan selesa dan sangat stabil.bole tngk la lebar tayar pn cmna (lebar lagi dri vios n city)
    +nak pegi,trsngat la snng.stay knan dalam plus tu. tp pncit gk nk folo bmw dan seangkatan dgn nya.
    +handling,bole improve lagi.tapi bagi saya handling suprima sudah cukup selesa.
    +bunyi enjin.bila rpm atas 3,naik volume smpai 20.masalah settle. xkan la x psang radio kan time journey.xtau la klau ada driver ikut menyanyi dgn bunyi enjin skali.
    +brake kereta mmg xd masalah so far.
    +masuk gear pn sedap time drive.xd terhenjut or krek krok seumpama dengan nya.
    +aircond slot cuma kt dpan je.jadi kekadang org blkng kurang rasa.tp aircond dia apak sjuk klau max

    -makan minyak..ini sya trpaksa setuju.isi full tank dlm rm80 (pakai 95 je)..bawak balik kl-jb.smpai jb,mnyak tnggal sebar..penah skali gtal nk pkai gear S.sblum smpai jb,minyak da liplap. tapi saranan kawan ckap bersabar la.biasa klau da servis 10k,fuel consumption akn trun.um…masih belum trasa significant changes.
    -pintu.untuk pntu belkang,kdg2 cm kna kuat sket bru d ttup smpurna.
    -bonet.bole buka bonet pakai kunci alarm.tekan butan unlock lelama.nnt d akn trbuka.but so far,klau pkai kunci utk buka bonet msti akn sngkut bonet tu..bila buka dari dalam pn kna tarik bbrapa kali bru d akn trbuka.

    walau ya sya baru juga pakai suprima s stndrd 2015 ni.tp alhamdulillah saya rasa ok je pkai.kereta x prnah prob masuk bengkel.hntar routine servis jela.tp time hntar service tu,mnx leklok kt kwan tu tlg test drive kete ni n buat la apa yg patut.dan jgn marah mrah nk kereta cepat.dorng pn ada bnyk job lain.so faham faham jela quality org yg nk kna kje cecepat ni.
    jadi klau bagi pendapat saya,bukan kerana sya pngguna kereta suprima ye.klau anda rasa citarasa anda bukan untuk proton,jangan pertimbangkan lansung proton.tapi klau anda rasa anda bole bagi peluang untuk kereta proton,sya rasa suprima S brbaloi untuk dimiliki.cuma kalau bole ckap dkat dealer elok2,sya xnk lemon unit..dan pastikan kereta tu latest manufactured dia.pape pn,bab bab membeli ni besenya tergantung poket juga. jadi plan la bebtul money management anda dulu.jaga diri hiasai peribadi.


  • Pnpdt sy..kite tak boleh salahkn pengguna yg tertekan ni sbg tidak beradab. Mgkin forum ni salah satu ruang mereka meluahkn komen dan kritikan yg benar. Cume cara yg luahan yg kurang sedap didengar dek faktor emosi yg tak stabil dengan masalah preve ni. Sy juge pnh mengalami byk masalah semasa pkai proton persona dan sy cukup faham situasi mereka. Pd yg bernasib baik, syukur la dan tidak perlu mendabik dada.
    Sekarang sy pkai myvi n terasa nk beli kereta yg besar sket. Kunonnye cam nk pujuk hati bg peluang utk try lg proton utk 2nd time..sbb tgk preve cam best tp bile tengok komen2 kat atas..tahu lah sy yg proton masih lom berubah..dan rase serik tu datang blk..mgkin sy akan try brand lain selain proton..maafkn daku proton..aku serik..kerna kau telah mencalarkn kepercayaan yg telah kuberi padamu dlu….huhuuuuuiu


  • Semalam naik cemeron hlnd, g la dgn fmly 2 keta 1 van sbb sambut birthday aku dgn anak, berbunga2 hati aku nak ke sana, aku pakai preve…rasa nak nangis bila nak naik ke red strewbarry frm, konon2 nak petik buah sambil mkn…pakai D x naik, tutup aircond pon x naik, tukar pada S pon mcm nak nangis bini kat sebelah sbb takut keta xleh naik…sudahnya amik lajak baru boleh naik sambil meraung2 keta tu..korang bayangkan dah parking nak keluar kena naik lagi bukit 2 kali ganda curamnya…sudahnya turun ikut one way jalan masuk..sob..sob..sib baik xde keta naik…ada x geng yg tau camne nak bgi power n pickup keta ni…hasrat nak ke genting ku kuburkan atas sbb diatas..


  • Done 4 years Preve CFE 2012 1st batch. Clocked 100k km. Honestly very satisfied with the car. Has no major problem so far. Always service on time at sc. Wear n tear part, i choose to buy outside/aftermarket to avoid such unreasonable price at sc, e.g brake pad, battery, and sometimes engine oil. 🙂

    Done servis timing belt, CVT, spark plug, mounting, absorber (50km daily using trunk road to office).. still consider reasonable service price quoted by sc.

    For CFE owner out there, always change engine oil on time, check your OCH, change at suggested interval, oh yeah.. dont forget your fan too… 🙂

    done upgrade HU, reverse camera, soundproof.. leather seat..next? donno…


  • Preve 2012 bunyi prak prak pd absorber belakang sebelah kiri..dah chek dgn pomen n tukar absorber baru masih berbunyi…terutama bila lalu jalan tak rata…lg satu kereta sentap bila mula bergerak timing enjin naik cepat bila tekan minyak…kereta seperti tersentap kedepan…apa masalahnya boleh tolong kongsi pengalaman….


  • nak tnya.. berapa harga fius box aircond preve kat luar. elok abeh warranty rosak lak huhu.. kalo nk ganti ngn proton harga RM1K ++


  • Proton suprima S TURBO terbaik di antara yg TERBAIK…xpernah menghampakn dri segi performance bley kejar BMW lane kanan,naik bukit superb bgus,handling+suspension+ mmg pewitt xrsa lngsung walaupun jln bukit bukau penuh berliku,.breaking mmg cemerlang seperti ad jin yg tlog berhentikn kereta..bnyi krek,cit,cut,dum,dam,cak,cuk,brett,pop ITU biasa la tuan xbgi pelesit mkn lg..ble dh BG mkn nt dorg wat kje dorg kt enjin tu..nk kereta perfect mna bley .. Pndai complain sja pdahal complain tu x berasAs pn.. Lamborghini pn klu dtg sakit terok gk nk rawat,Toyota pn klu selesema kne Cari ubat selesemA jgn plK BG ubat batuk.Mitsubishi pn klu dtg penyakit buasir kne rawat kt klinik pakar bkn nye pegi kdi jual todi bli Brandi dua botol… Eh sentap plak aku BCe korang complain nie..


  • preve CVT saya macam ada masalah masa nak starting jalan tu macam nak mati engine( cam bawak manual) tp dia kadang2 je berlaku. tanya dengan kawan dia kata tu normal untuk model preve n exora… sebb masalah engine..tp bukan masalah besar. tp still rasa bahawa sebb kadang2 time naik bukit engine loss power cam nak mati… rasa bahaya gila… ada sesiapa pernah alami?


    • sama mslh. mula2 jerking mcm nak mati enjin bila start jln. pastu dia akan mati enjin bila berenti cth kt traffic light atau tng, mkin lama mkin teruk skrg bawak dekat je pun dekat 5 x mati enjin. pergi customer service dah berkali dia suruh tukar itu ini. semua ikut tapi mslh tak selesai. nak jual pun xdk value. tunggu nak jual besi buruk.


  • Sy pemilik preve 2013..sape2 pki preve ad masalah lampu bulb depan kerap terbakar sy recommend pki bosch bulb H7..gerenti x tebakar da..sy da pki


  • Tumpang bertanya pada kengkawan yg pernah ada pengalaman seperti ini…

    Kereta saya Suprima lepas aje on the road bile tutup enjin… tapi kipas compressor still funtion tak berhenti… kes ni berlaku baru beberapa hari yang lepas… hari ni pulak kipas compressor ambil masa lama utk berhenti kadang kala 30 minit …. ada sesiapa yg ada masalah mcm ni tak.


  • sy pakai preve full spec 2013, skrg dah start problem.. long distance dari KL-perak-KL
    tengah speed laju, tiba-tiba kerata free gear, status dekat skrin D, tapi enjin hidup, cume x boleh masuk gear wlupon dah berhenti, try semua gear x boleh. ke bhgian manual pon same, so kene shut down semua seminit, start balik enjin, gear boleh masuk semula, sepanjang perjalanan 4x jadi dari perak-KL, tolong sy perlua bantuan. Nak sangat tahu ape masalah, Minyak hitam & minyak CVT baru sebulan tukar.


  • Saya pakai preve cfe 2013. Trade in 22k di perodua. Used car nak bawah 20k..tu pun asik2 cakap preve susah nak jual. Tuan2 bayangkan….kita servis preve ribu riban…value nya belas ribu jer.sebab apa? Sebab proton buat tak endah problem preve, och pecah, fius box dan ultimate problem is gearbox..terus hancur value preve. Sy kena rosak fius box, tya sc, selamba je cakap suruh tukar baru dalam rm1000. Padahal ni adalah defect dari manufacturers…kereta lain mana ada beratur tukar fius box dalam 3,4 tahun pakai. sy tak tergamak nak jual by hand sebab gear box dah macam bunyi sikit. Sedih. Sekarang pakai perodua alza..walaupun performance rendah tp hilang stress. No more proton.


  • Mmg banyak masalah preve cfe ni. Aircond rosak, stering dgn dashboard begegar macam kete zaman 70an plk rase. Oil cooler hose pecah. Tekan minyak xde respon. Kalau bukak tingkap 2 tersangkut2. Kereta x boleh start. Adui.. macam2 lg la penyakitnya. Kalau aku list mau 8 muka surat. Semua jd lpas 3 tahun. Jgn ckap x servis ikut time. Satu je nk nasihat, kalau x nak buang mase kt sc atau bengkel. Abis duit, masa. Elok lupakan jela. Mane2 yg x kene lg 2 berjage jagela. Bende2ni mcm bom jangke yg bile2 mase akan meletup


    • Dulu aku pakai preve gak, la tukar ke Perodua Alza.. X pening kepala dah.. Start enjin, terus jalan je.. Tak guna chasis pakai HPF, tapi selalu masuk SC repair tak abis2 benda2 kecik.. Adoi.. Habis cuti aku kat SC Proton je..


    • Semua moving part, semua model walaupun BMW akan sampai masa tukar barang walaupun sekecik fius, walaupun sebesar computer box, rilek la, emo sgt kasi komplen, kikikiki…. Husin punya komen saya tolak tepi, walaupun saya anti proton..


  • Baru terfikir nak beli suprima s ..
    Bila baca komen .. macam kena solat istikharah.
    Dulu aku drive persona .. 5 thn xde issue besar..alhamdulillah..
    Now drive alza.. pun ok jugak dh 4 thn pun..
    Katanye ada stok 100-200 unit suprima s kat TM.. ada rebat 21%-23%.. batch 2017..
    Info most welcome..


  • Baru terfikir nak beli suprima s ..
    Bila baca komen .. macam kena solat istikharah.
    Dulu aku drive persona .. 5 thn xde issue besar..alhamdulillah..
    Now drive alza.. pun ok jugak dh 4 thn pun..
    Katanye ada stok 100-200 unit suprima s kat TM.. ada rebat 21%-23%.. batch 2017..
    Info most welcome..


  • bukan owner preve. cuma nak komen je. rasanya kereta buatan proton (tak kira model) jgn beli batch awal model tu keluar. nak beli kalau boleh tunggu batch baru je.


  • Sya pkai preve exec 1st batch..manual..lain2 tk da problem..1 je sya bingung.
    Tayar belakang asyik nak kangkang ja..semput nk beli tyr baru..mohon sapa2 di sini bgi tau apa problem tayar belakang kangkang..tq


    • Tayar belakang Preve mmg direka sebegitu .
      Kangkang boleh dilaraskan secara individu.
      Bawak ke kedai tayar ejas chambering kalau boleh setiap 20k KM. Nanti normal balik


  • Semua moving part, semua model walaupun BMW akan sampai masa tukar barang walaupun sekecik fius, walaupun sebesar computer box, rilek la, emo sgt kasi komplen, kikikiki…. Husin punya komen saya tolak tepi, walaupun saya anti proton..


  • Proton Preve klu nk pasang reverse kamera mesti ada sentuh sikit bab wiring,bila dh pasang reverse satu problem timbul bila lampu handbrake sentiasa menyala,kata pakar pomen (proton) klu nk wiring jangan buat wiring bypass,kene wat sambungan ke suis baru blh connect dengan camera,ada cara lain x ?


    • Nak selamat, beli terus kereta yang ada pasang reverse camera.. Preve 2018 pun belum ada reverse camera mcm suprima S.. haiyaa.. Ada boot belakang sepatutnya kasi taruk dulu.. Suprima bontot pendek pun ada reverse camera


  • Sy pemilik Proton preve CFE,pusat servis Proton Jln Lahat Ipoh minta sy dtg ke pusat servis untuk menukar damper cvt, walaupun kereta saya tiada masalah,Apabila saya ambil kereta tu Forman tu kata Host angin retak dan mounting koyak, Jadi Bergegar,bila saya complain, dia kata memang bergegar,sedang kan masa sy hantar memang tiada masalah,Patut ke sy menanggung kos mengganti barang tersebut atas kecuaian Forman Proton tapi tak mahu bertanggung jawab.Kereta sy masih dlm warranty. Bolehke sy claim.


  • ade tak sesiapa yg dapat baiki isu mounting yg bergegar? nak tanya berapa kosnya ya? utk sy , itu la masalah plg ketara skrg..radio mmg tak leh pakai.


    • Kena hantar kat servis centre proton. Kereta saya juga bergegar juga bhgn dashboard msa beli dan dah dibetulkan. Selagi ada waranti minta je ganti apa2 bahagian yang bermsalah.


  • Assalamualaikum, sy baru beli kereta proton Suprima ni.. saya baru perasan volume HU kejap slow kejap kuat bila main aplikasi radio ketika kerta bergerak, masa parking ok je… usb x ada problem.. harap dpt bantuan, terima kasih..


  • Semua kereta ada baik ada buruk. Nak beli kereta pastikan jgn tipu masa apply loan, buat kerja jgn ponteng. Mungkin kereta cepat ada masalah kaitan dgn masalah sumber duit.


  • Saya pernah beli dan guna Preve 1.6 Executive Sept 2012,tiada masalah langsung semua ok,biasa la mula2 guna cvt mcm kekok,bila dah tau trick nya,ok plak..Dah jual sbb nak beli kereta 7 tempat duduk..


  • Saya tak mahir.
    Mohon jasa baik, panduan dan nasihat dari tuan tuan..saya guna preve turbo tahun 2014/2015 gitu (jadi slps 3 bulan guna sampai skrg) . keta rajin semput nak mati bila n ke d.atau berenti dlm d Starting nak gerak. Selalu jadi ketika stop dan baru nak bermula kereta akan semput dan adakalanya mati. Mslhnya stp kali pi pusat servis di complain hanya dibuat reset apantah. Esoknya jadi balik.esoknya bila nak hantar walk in minta check diaorg ckp tak boleh dah dan kena ambik date yg selalunya seminggu lebih klu nak check. Kekerapan jadi dah makin menjadi.bila pi tanya pomen luar. Dia kata mslh gear box. Better pi pusat service utk check gear box.sbb ada waranty.3 situasi yg hampir membuatkan sya dan keluarga hampir hilang nyawa.
    1.enjin mati ketika tgh buat uturn. Kereta semput2 bila tgh jalan enjin mati. Selamat kereta lain sempat mengelak.
    2.jadi di cameron highland kereta q dlm posisi mendaki. Bila lepas brek dlm tekan minyak. Semput2 terus mati. Kereta menggelongsor ke blkg. Slmt x hantam kereta blkg sbb dia lmbt gerak.
    3.Slalu jadi di traffic light bila nak jalan.
    Tolong saya tuan2 bagi pandangan. Next week nak kena major service di sc. Bole beritahu apa yg saya perlu lakukan. Klu ikut amarah hati ni nak saja pi kilangnya terus.
    Tapi lain2 prob tiada. Kereta mmg tiptop bila running dan handling.


  • Saya tak mahir.
    Mohon jasa baik, panduan dan nasihat dari tuan tuan..saya guna preve turbo tahun 2014/2015 gitu (jadi slps 3 bulan guna sampai skrg) . keta rajin semput nak mati bila n ke d.atau berenti dlm d Starting nak gerak. Selalu jadi ketika stop dan baru nak bermula kereta akan semput dan adakalanya mati. Mslhnya stp kali pi pusat servis di complain hanya dibuat reset apantah. Esoknya jadi balik.esoknya bila nak hantar walk in minta check, diaorg ckp tak boleh dah dan kena ambik date yg selalunya seminggu lebih klu nak check. Kekerapan jadi dah makin menjadi.bila pi tanya pomen luar. Dia kata mslh gear box. Better pi pusat service utk check gear box.sbb ada waranty.3 situasi yg hampir membuatkan sya dan keluarga hampir hilang nyawa/kerugian
    1.enjin mati ketika tgh buat uturn. Kereta semput2 bila tgh jalan enjin mati. Blok laluan Selamat kereta lain sempat mengelak.
    2.jadi di cameron highland kereta q dlm posisi mendaki. Bila lepas brek dlm tekan minyak. Semput2 terus mati. Kereta menggelongsor ke blkg. Slmt x hantam kereta blkg.
    3.Slalu enjin mati di traffic light bila nak jalan.
    Tolong saya tuan2 bagi pandangan. Next week nak kena major service di sc. Bole beritahu apa yg saya perlu lakukan. Klu ikut amarah hati ni nak saja pi kilangnya terus.
    Tapi lain2 prob tiada. Kereta mmg tiptop bila running dan handling.


    • Kesiannya…kalo pembuat preve sdiri tak reti baiki..apatah lagi pomen luar. Sdiri punya defect tp buat mcm customer yg salah…siap suruh booking date bagai…sori tuan, tiada cadangan hanya komen kosong shj. Sy dah jual preve saya…


  • sy miliki preve CFE tahun 2013 skrg dah 210,000km. kerap servis dengan fully synthetic petronas sampai skrg…ada juga kadang2 servis dgn semi synthethic.. overall enjin tiada masalah, masih boleh speed 180km/j… apa2 pun kena ikut manual wlpn sudah lebih dari warranty. kalau part mahal..saya sarankan pengguna beli yang original di kedai spare part dan hantar ke bengkel dipercayai sbg langkah berjimat… melainkan hal2 elektronik. group pengguna preve sperti Prevoc juga membantu beri info yg berguna..gunakan platform dengan sebaiknya daripada mengecam ahli2.part yang saya rasa perlu perbaiki ialah:
    1) aircond blower tengah ganggu cermin bila kabus. perlu perbaiki lagi
    2) OCH perlu ganti jenis logam bukan dari getah
    3) design lampu belakang boleh dipertingkatkan lagi
    4) design facelift juga perlu bagi berikan imej yang lebih segar.
    5) engine mounting perlu perbaiki lagi


  • Setakat ni pakai preve manual dari 2014,km dah 122500km,still ok lagi..nasib baik beli manual..cuma aircond je sekali tak sejuk..pegi kedai aircond,katanya radiator 1 set kena tukar semua,beribu ribu..aku tak caye..pegi kedai kedua,rupanya tukar cip kat bawah board fius tu,tak sampai rm100 sekali topup gas..nasib baik tak hancing..minyak enjin,gearbox kena jaga maintenance..kalau mentol terbakor biasa la tu..bagus pakai bateri kering,supply karen stabil..dari johor ke kelantan,johor ke kedah,ke ipoh,sekarang kat sabah dah.dari k.kinabalu sampai ke sandakan aku lenjan,cun lagi..seat benang ada tetas,aku tukar leather seat..ruang luas,nak buat apa2 kat seat belakang pun cantekkkk..haha..


  • Kepala hotak kau la PROTON!!?! Selama ni aku support proton tapi aku dh mula benci! Aku igt amik high spec turbo la sedap, rupanya lagi jahanam. Dah la nk jual xde value! Jgn la amik yg ada turbo pakai CVT 3.. 4 tahun 2 kali tukar gearbox apa cite proton??


  • Kepala hotak kau la PROTON!!?! Selama ni aku support proton tapi aku dh mula benci! Aku igt amik high spec turbo la sedap, rupanya lagi jahanam. Dah la nk jual xde value! Jgn la amik yg ada turbo pakai CVT 3.. 4 tahun 2 kali tukar gearbox apa cite proton?? Settlekan la masalah ni sebelum nk keluar model baru


  • After 5 yrs, big problem with aircond in Preve CFE. In car fuse always short due to “Front Power Socket failure”, there is no power to compressor due to that my aircond not cool. Haiyo !!! That happen even after changing front end wire harness twice under warranty.


  • Salam. Sy pkai preve manual 2013. Ngam2 5thn gearbox problem clutch pump rosak. Tekan clutch rsa kosong dh trpksa trun gearbox. Dh repair pn bwk jadi xsedap keta bunyi berdengung kuat. Skrg meter speedo dgn minyak plk xfunction. Sakit kepala hutang blm habis problem dh mcm2. Ada sapa2 yg ada masalah sama


  • Salam. Sy pkai preve manual 2013. Ngam2 5thn gearbox problem clutch pump rosak. Tekan clutch rsa kosong dh trpksa trun gearbox. Dh repair pn bwk jadi xsedap keta bunyi berdengung kuat. Skrg meter speedo dgn minyak plk xfunction. Sakit kepala hutang blm habis problem dh mcm2. Skang sy dh jarang naik sbb sakit hati bla drive. Nk jual blk xde value. Ada sapa2 yg ada masalah sama x. Ni list problem yg sy hadap selama 5thn pkai:
    1.Rattle noise kt dashboard (mcm2 bunyi dh kuar)
    2.Upper arm rosak. (langgar lubang bunyi mcm masuk gaung)
    3.Engine noise + bergegar mcm nk mampos (dri beli smpi skang xpnah solve wlu dh merata sc ak g. Last giveup)
    4.Clutch pump rosak.
    5.Meter minyak xfunction
    6.Meter Speedo xfunction
    7.Headlamp kerap terbakar
    8.Cushion berserabut
    9.Central lock xauto lock. (klau ada anak kecik p buka pintu time drive naya)
    10. Signal xreturn lepas dh belok.
    dll


  • Saya pakai Preve CFE. so far ok . Tapi thari tadi dah start engine tak masuk gear. Macam lock je releise walaupun dah tekan break. Call proton satu orangpun tak pick up. Tolong bagi pendapat apa perlu buat


  • Saya guna preve dibeli tahun 2015. Sekarang mileages dah 82 k selepas 3 tahun digunakan. Masalah saya ialah apabila merempuh bumper/jalan-jalan berbonggol, absorber berbunyi mengaum (bukan hentakan) di bahagian injin. Oleh kerana dah lepas warranty di Proton, saya berurusan di satu workshop biasa. Ikut nasihat workshop saya, tukar 2 absorber depan (jenis kayaba) tetapi bunyi tersebut masih kedengaran !!!
    Soalan saya, apakah punca masalah kepada bunyi tersebut ?


  • Kenapa Preve Exec saya ada bunyi angin masuk di bahagian penumpang sebelah kiri belakang? Setiap kali memandu lebih 70kmj, bunyi angin mesti kedengaran.


  • Saya pakai iafm..mengalami masalah battery low, sekira saya start urgent dan kereta stop while tengah jalan..banyak kali berlaku..

    Sesiapa boleh bantu tak?


  • Zizi

    Beli Preve keluaran pertama, semenjak beli keluar masuk service center, lampu (bulb) depan 3 kali setahun ganti. Mounting. Gerabox problem, ganti. Banyak keluar duit. Sangat sangat mengecewakan.


  • Sy beli preve thun 2014..pkai 2blan..bile kinci off..kipas pnyejuk enjin masih berpusing..siap spark lg..tel servis..katenye prkra biasa..nasib laa..aduii..ada ckp mcm tu..wp dlm wrranty..lpas tu fuel pump rosak..payah nk strt..1mggu lebih duk kt servis..


  • Saya dah guna preve exec sejak 2013 hingga sekarang, service ikut mileage yang ditetapkan. Tak ade masalah yang berat hanya kerosakan kipas pada 130000 km. Ada warranty tukar tanpa kos. Mentol je tukar asalkan kerap sebab pakai jenis Oshram, lepas ganti BOsh H3 jarang tukar mentol, setahun dua baru tukar satu mentol ok la. Aku dah ganti semua absorber depan belakang, sekarang kereta ada gegar sikit bila awal pagi, check sc dia orang suruh ganti mounting RM500 lebih, tunggu dulu la duit x berapa ada. Secara keseluruhan pemakaian preve exec tahun 2013 amat puashati. Beli kereta ni ada nasib baik atau tak nasib baik, jenama mahal ke sama je.


  • Preve setiap 80000 km @ 130000 lbih km kena tukar gear box. Gila ka apa???????? Keta sy skrg 136 ribu lbih km tgh bwk tiba2 semput x blh jln. Org workshop dtg ckp ini mau tkar dkat 5ribu. Std every 80k km @ 130k km.


  • Salam semua
    Saya guna suprima s tahun 2017 dri awal keluar kereta minggu kedua dh ada minor problem
    1) Bila break ada bunyi geseran kuat dibahagian tayar hadapan.
    2) reverse sensor tak berfungsi.
    3) Selepas 6Bulan plak ada bunyi knocking dibahagian suspensions hadapan apabila melanggar lubang2 kecil dan bumper dlm pemanduan perlahan.
    4) selepas 1tahun 3Bulan plak kipas enjin tak nak berhenti apabila kereta dlm keadaan parking tanpa enjin hidup smapi bateri Kong
    5)masalah yg terbaru skarang ni aircond tak berfungsi Bila ketuk2 manja relay blower dikatakan fius box baru berfungsi balik. Bila off enjin dan start enjin balik aircond tidak akan berfungsi balik secara normal.. Dn kena ketuk2 manja baru berfungsi.. Minta advice sikit dri sahabat semua tq.


  • masalah kerete preeve sy adalah apabila menekan pedal minyak kereta akan tersengguk-sengguk biasanya apabila rpm mencecah ke 2000 ..kereta sy tahun 2012


  • Kereta preve 2012 auto bkn turbo.. Masalah lampu meter ABS sentiasa menyala.. Pergi dah cek dekat agen n kedai biasa.. Katanya sistem break ABS rosak tp bkn sensor yg rosak.. ini menyebab sistem ABS break tidak berfungsigaknya kalau tukar beru berapa harganya???? 😭😭😭😭😭😭


  • tumpang tanya..kenapa preve saya bila jalan slow or baru nk start jalan,belok berbunyi kt bhgian depan.time jln slow je.lau laju xtau bunyi ke x?dh hantar proton still sama je bunyi tetap ad.sape tau ea.leh bgtau skit kt proton ni..


  • Hurmmm….baru berhajat nak beli 2nd preve @ suprima tahun 2015 ke atas. Niat nak beli kereta pertama. Murah pun murah. Ancap 5 stars. Ada turbo. Lepas tengok review2 ni jadi seremmm dan berbelah bahagi…Waduh2.

Leave a Reply