ARKIB

KATEGORI

Buletin

Maserati Ghibli buat kemunculan sulung di Shanghai Auto Show

Views

DSC03101[2]

Shanghai Auto Show 2013 turut menjadi sasaran pengeluar kereta sport mewah Maserati untuk memperkenalkan model terbarunya, Ghibli. Model ini merupakan sedan saiz pertengahan empat pintu pertama yang dibangunkan oleh Maserati. 2 pilihan enjin ditawarkan, enjin 3.0 liter V6 diesel dan 3.0 liter V6 petrol dengan 2 pengecas turbo. Ia dipadankan dengan kotak gear 8 kelajuan automatik dari ZF.

Versi diesel dikatakan paling menjimatkan dan mampu mencapai 6.0 L/100km. Enjin diesel ini mampu menjana 272 hp (275 PS) dan 600 Nm (443 lb-ft) tork, serta mampu memecut dari 0 hingga 100 km/h (62 mph) dalam masa 6.3 saat. Untuk enjin petrol pula yang mempunyai 2 pengecas turbo terdapat 2 talaan yang berbeza, 326 hp (330 PS) dan 404 hp (410 PS).

Maserati mensasarkan jualan 50,000 unit setahun untuk Ghibli seluruh dunia bermula hujung tahun ini. Adakah model ini mampu menggugat penguasaan Porsche Panamera? Kita nantikannya 🙂

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply