ARKIB

KATEGORI

Buletin

MESTI TONTON : Proton Persona vs Perodua Bezza

Views

Proton Persona vs Perodua Bezza? Kalau nak tau kenapa editor kami Shamsul Yunos membuat ulasan mengapa Proton Persona dibandingkan Perodua Bezza jom tonton video ni sampai habis ye. Kalau tak memang ada yang akan hentam kami awal awal tanpa menonton dan mendengar apa yang Shamsul Yunos kata dalam video ni. Jom layan!

persona vs bezza

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

13 Comments


 • Since Persona guna Iriz punya Asean NCAP result terperasan jugak crash test result perodua bezza score lagi tinggi dari iriz/persona. Maknanya tak pakai hpf pun kuat jugak la bezza punya body structure kan. Lagi satu siapa boleh confirm ada artikel the star tulis suku pertama tahun 2017 proton nak release SUV based on suzuki vitara. Cari other sources tak jumpa macam menarik jugak kalau betul.

  http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/08/15/proton-poser-for-drbhicom/


  • Sains asas: lebih berat objek yg bergerak, lebih tinggi momentum yg akan dlepaskn bila objek itu dhenti pegun secara memdadak. Bezza lebih ringan dr iriz/persona.


  • Dalam forum LowYat ada x-audi crash engineer terangkn pasal rating tu. Sila gugel sbb sy susah nk searchkn pakai henset ni.

   Hpf ialah cara utk dapatkn uhts. Dlm preve pn dh pakai uhts pada lokasi2 strategik agar kabin kukuh. Depan tepi sume ada uhts.

   Sy xpasti dlm aseancap ada pole crash test ke x. Dan sy juga xpasti sama ada bezza buat test tu atau x.


 • kelebihan crash structure proton terletak bila berlaku kemalangan sebenar. ini kerana kereta proton mempunyai struktur rangka yang kuat (kekuatan besi tiga kali ganda). perlanggaran tepi dan belakang persona dan iriz jauh lebih kuat dari bezza mahupun axia. perodua seperti fokus kepada menjawab soalan peperiksaan yang mana fokus pada satu bahagian depan sahaja tetapi bahagian struktur kerangka yang lembut di bahagian tepi dan belakang. kereta proton bila dilanggar lori akan jauh lebih kukuh berbanding kereta perodua. tu yang iklah safety 360 degree

Leave a Reply