ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Myvi Xtreme 1.5 bakal dilancar 16hb September!!!

Views

Ramai Japan wannabe bakal melompat keriangan mendengar berita ini. Myvi Xtreme 1.5 bakal dilancar 16hb September. Lepas ni mesti ada yang cancel booking Myvi biasa, alang-alang angkat terus versi ni. Apa yang bakal ditambah pada versi ini sama-sama kita nantikan. πŸ™‚

sumber : New Myvi 2011 (Lagi Best) FB

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

63 Comments


  • lips depan mcm bajak utk downforce dpn dan spoiler blkg utk downforce blkg. sebab secara harfiah design myvi ni bkn utk kelajuan. tapi camne plak utk stabiliti semasa corner dan jalan berliku? takkan laju semasa tegak je?


    • utk pengetahuan hang, myvi ni hang taruk ape2 spoiler thp airplane pun,kasi lowered x hingat, pakai rim17″, tyr 215/45/17 pun x kan stabil ms amik corner sbb titik tgh graviti myvi ni direka bkn utk itu….tu psl bnyk myvi t’golek kt tepi jln & highway…ingat keta power sgt…dh tu suka speed plak tu,cilok2 potong time jem…itu le yg aku katakan majoriti owner myvi ni bangang!!! beli myvi tp x tau fungsi design keta kompak jepun tu…

      pasni hangpa sumer bleh tngok kt jlnry & highway owner myvi kuning speed brape kt highway…1.3 pun diaorg lenjan 160kmj ni kan plak 1.5…hahahahahaa…pasni makin bnyk hangpa dpt tngok myvi t’golek tepi jlnry & highway…ini pengalaman aku thn lepas…kat LPT dari jabor smpai maran ade 5 bijik keta t’golek masuk longkang.4 daripadanya ialah MYVi. lg 1 keta burok jenama toyota thn awal 80an.mknanya MYVi ni setaraf dgn keta burok je.hahahahahaaaa….


      • woo biar betul byknya tergolek, ikut org gak, ada yg berani bwk keta kecik sampai nak terangkat masa selekoh, ada gak yg krg berani, kira brek2 gak dkt selekoh,
        pandai2 la bawak , jgn sampai tergolek dan bahayakan org lain
        setiap kereta ada hadnya….masa bwk kancil cam selekoh highway 90km/h tu cam dh laju , tapi kalau kereta berat atau besar sikit cam 120km/h pun ok je
        apa2 pun utamakan keselamatan


  • tukar bumper, enjin terus claim rakyat malaysia sudah pandai merekabentuk kereta…
    padahal rendering jer lebih…

    hahaha…..54 thn merdeka….ini je yg boleh?


    • Oh walaupun saya bukan kipas susah nak mampos PerutDua, janganlah perlekehkan kehebatan Perodua menukar kereta Jepun kepada kereta yang tak tak buruk seperti kereta asalnya, ada sahaja negara yang merdeka lebih awal dari kita yang belum mampu membina kereta jenama sendiri(setakat pasang untuk orang lain adalah).
      Dah 54 tahun 6 hari kita merdeka, ada lagi manusia serupa ni. Mulut(takpun jari yang menaip papan kekunci) je yang lebih, usaha sikit pun tak ada. Merekabentuk kereta dan ‘menghasilkan’ kereta adalah dua perkara berbeza, harap maklum.


  • tak lama lagi nak lancar tuh, ingat lagi ms pelancaran alza ramai giler org yg nk tgk
    apa-apa pun klu nk beli test dulu ye, best ke tak, hehe


  • off topic.
    SAGA 1.3 FLX owners update.

    full tank from USJ 1 to Gombak 42km. speed 100+ (using guthrie)

    from Gombak to Kota Bharu. 452km (fastest 90kmh mix with jammed road 5 pm at gombak – reach Kota Bharu 3 am.(10 hrs) balik kampung season)

    fueled up at lipis 30rm and another 20rm in Kota Bharu up to the click of the nozzle.

    total millage 494km with 50rm of fuel.= 10cent/km.


    • Sy br sampai kl dari kelantan pakai persona elegance auto. bawak sorang boot penuh. 4/5 tangki jugak la nak smpi. kalau full tank ron 95 lebih kurang RM62. Jadi 4/5 jd lebih kurang RM50. tp bawak dalam 5 jam setengah sebab jalan clear tak byk kereta. jadi 1.3 flx lg jimat la sbb bawak lg lama + jem lg.


    • perghh!! giler jimat!! aku punya neo cps auto, isi rm50 ron95, bule pergi sejauh maksimum 200-230km je..

      myvi manual kwn aku isi rm50, bule pergi max lbh kurang 380-400km..

      so ni bermakna saga flx, lg jimaattttt


      • setiap kali aku isi myk, mmg aku selalu perati..and each time isi myk, aku mmg isi rm50 je, sbb nk tgk apa perbezaan..tp normally mmg area 200-230km la..aku rasa kete aku kedarah myk kot..maybe kene reset ecu blk..

        di meter slalu catat antara 8L/100km – 9.5L/100km..jrg sgt la jd 7..6 tu lg la x penah


      • i see… kena gi check kot, takut ade something wrong somewhere.

        aku pakai Gen2 (CPS 1.6AT jugak), so far atas highway memang boleh dapat 6.4l/100km (kalau RM50 boleh pegi dalam 400km gitu). tapi atas highway memang aku pakai auto cruise, set constant speed 90km/j je la… hehe.

        (takleh celen persona kat bawah ni la kan, apetah lagi FLX. haha.)


    • persona saya… normal city/highway driving (lebih kurang 25 city/ 75 highway)… fuel consumption 5.3~5.4L/100km…

      highway driving (dari K.slgr ke K.tganu…) = 4.9L/100km…


      • cmne ek bro bawa cmtu? kasi tips sket πŸ™‚

        gen2 hi-line campro0 1.6 auto.
        highway 120km/h autocruise FC 7.0L/100km
        bandar stop&go FC worse, RM50 max distance +- 250km

        myvi 1.3 premium
        bandar stop&go FC , RM50 max distance +- 350km

        ot>> enjin 1.5 myvi extreme tu ble masuk kt myvi lama x?


    • off topic.
      SAGA 1.3 FLX owners update.

      full tank from USJ 1 to Gombak 42km. speed 100+ (using guthrie)

      from Gombak to Kota Bharu. 452km (fastest 90kmh mix with jammed road 5 pm at gombak – reach Kota Bharu 3 am.(10 hrs) balik kampung season)

      fueled up at lipis 30rm and another 20rm in Kota Bharu up to the click of the nozzle.

      total millage 494km with 50rm of fuel.= 10cent/km.
      ——————————————————————
      correction: sorry
      first fueled up at lipis is 20rm after travelling from usj 1
      second fueled up was in KB 30rm,
      ——————————————————————

      he did comment about handling, he said he took corners with unexpectedly confidence with it. i totally agree as i did drive FLX test car. remember stiffer spring and beefen anti roll bar like what proton do to the FLX
      he said he likes the SAT, (i cannot comment on that, since i only tested the D)

      he is a long waja 4g18 owner. the FLX is designated to his wife.
      i quote ‘ saya memang puas hati’ he said,with smile.


  • ntah kenapa…sejak dulu lg aku tak pernah bangga dgn perodua..model2 dia bg aku rebagde dr jepon je..yg aku selalu ternanti2 model dr proton je..bia la ape org nk kata pn..tp aku tetap proud dgn proton..

    sorry to say la kn pd peminat2 p2 tu..aku org p1 & aku bangga pakai kete proton walupun ada defect sana sini..


    • Bro kaskas,

      Bro nyer defect sini sana, saya punyer defect pasal dah tue. 20 tahun dah tapi still proud with my mom big fat white saga aeroback. Walaupun dah tue, still leh cecah 170 km/j kat highway (meter habis 180). X berani la bawak lelama. Setakat seminit 2 berani la..


      • gua punye pakcik masih pakai saga orient yg 1st edition tu…kuar g mna2 msti ade org tnya..”pakciiikkkk……nk jual tak saga ni?” mna taknye…body masih cun & x de kudis & ketuat, baru skali cat smula (hijau zamrud)…ibarat cam nenek yg skali pandang cam ank dara 25 thn yg baru abis study degree.hehehehehee….


      • Sy teringat dgn jiran sebelah umah saya,dulu bekas MA(dresa org kmpung aku panggil) kat Penang,sekarang dh pencen,dari zaman dulu pakai saga Orient coler hijau skrg dh upgrade pakai saga blm color hijau,cuma menjadi kebanggaan aku,jiran aku ni ada kebun sawit 30 ekar,duit pencen lagi,bisnes umrah lagi so tau2 la sendiri income dia berapa,anak bongsu belajar medic kat oversea pun loan FAMA..aku pernah tanya dia kenapa x beli kereta besor sikit(sebenarnya nak tanya knapa beli Proton)..selamber dia cakap “kereta ni ok,xde problem, kereta Malaysia,Org Malaysia yang buat,klau kita sendiri x pakai kereta kita…rugi la…lagi pun paksu nak p mana sangat,paksu bukan mcm org bandar selalu keluar berjalan2,mkn kat luar selalu gaya mcm gaji besor,selera besor(terasa den)…hehe”…..”paksu”2


    • yes i agree, and we shouldn’t hesitate to comment proton, so that we are helping each other.
      we support proton and proton give us the best with in search for improvements for an up to the standard automobil.


      • btul jgk..ble perodua rebadge..rmai lak suka..kata bagus..ble proton reka sendiri..ramai lak kutuk..bkn senang buat kereta..huhu..proud with my 15years old Wira =) cant wait to see proton 1st global car =D any news about it?..


    • ye betul tu…tngok org korea..kualiti kia & hyundai x lah bagus mna (kia lg teruk dr proton) tp diaorg ttp bangga dgn keta negara sndiri. dgn support yg baik dr rkyt korea, lama2 kia & hyundai b’jaya meningkatkan skit demi sdkit kualiti (wlupun kia agk ketinggalan b’bnding hyundai dan masih lg teruk b’bnding proton…x caya tanya org yg pkai kia wlupun korang mgkin dpt penyepak raya)

Leave a Reply