ARKIB

KATEGORI

BuletinSpyshots

PANAS : Adakah ini Perodua AXIA?

Views

p2 pma - viva r

Akhirnya dapat juga foto model kompak terbaru Perodua yang diperoleh dari laman Facebook Myvi Club. Saya pun dapat info tersebut melalui rakan saya Azwan sebentar tadi. Sekali imbas memang tidak banyak perbezaan dengan saudara kembarnya Daihatsu Ayla (gambar di bawah). Gaya rekaannya seakan-akan model Myvi SE generasi pertama dengan corong udara di bahagian bumper hadapan yang lebih besar.

2013-Daihatsu-Ayla-4[3]

Mungkin juga ini merupakan versi [email protected] kerana ia dilengkapi dengan kit badan penuh dan rim yang nampak lebih sporty. Kebiasaannya Perodua akan membezakan varian model keluaran mereka dengan aksesori yang berbeza. Perodua juga telah memfailkan tandaniaga untuk nama Eliana dan Atrivia yang mungkin menjadi pilihan nama untuk model terbaru ini di MyIPO bulai Mei lalu. Apa pendapat anda mengenai model Perodua Axia/Eliana/Atrivia ni?

* Nama Eliana  tu macam nama awek jer, hehehe… mungkin untuk nampak lebih feminin agaknya 🙂

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

79 Comments


  • Lepas ni ramai yang bandingkan Axia ni dengan GSC. Padahal lain segmen. Perodua sengaja leak gambar high spec. So, Proton ape lagi….leak gambar la jugak….bagi leak Hi-Line nyer GSC.


  • Corong bumper tu mcm nk sama ngan GSC je…abis la proton..perodua ni launch dlu kn..so nnt dpt la ayt “proton tiru perodua”….haha….masak3……


      • tapi bagi sayalah dua2 design sangat berbeza kalo diperatikan gambar leak bahagian depan gsc yg kaler putih tu dulu dgn axia nih.i prefer design gsc lebih cantik dan lampu foglamp nyer aderlah DRL giteww.lampu depan axia nih yg kebiruan sikit tuh mungkin lampu signal jer kot biler nyala oren gak


  • This car will be the biggest challenge for new Proton GSC unless Proton can provide more value/features and more powerful car than P2.

    So Proton, as GSC is for Global, do not focus to much on Malaysia market. They could do very well outside.


  • Why does it look like a first-gen Myvi with Passo bodykit? That blue accent on the headlight is weird. Is that supposed to be the DRL?

    Can’t see any buttons on the door handle, possibly no smart keyless entry?


  • frontal face mcm xbnyk related ngan current myvi se or alza…lack of identity…hanya interior je yg P2 design ade identiti sendiri…maybe design cues ayla membataskn idea mrk…hanya pendapat sye yg biase2 nie je…


  • Sy tgok x la lawa sgt. Tp x tau la kalau dh byk kt jalan, dia jd lawa. Mcm preve, mula mula kuar dulu mcm pelik je sy tgok bentuk depan dia. Tp bila dh byk terserempak kt jalan, nmpak cantik plak. Proton nk compete dgn model ni? Hm… Design kena wow la…


  • lawa lagi design ayla.. nampak cute sikit.. design depan axia ni dah ah beng sangat dah.. tak padan dengan design tepi dia.. tapi mungkin perodua memahami kehendak pasaran malaysia yang gemarkan design ah beng ni..


  • bye2 gsc yg malang, kau hilang 1 pembeli. dgn persepsi org malaysia enjin proton teruk, kurang kualiti, byk mslh n selalu je kena gi sc utk klim… nk lwn p2 yg pakai enjin dihatsu/toyota…. aku dah tau sape yg menang. tun M, jgn mrh kami rakyat Mlysia kalau kami xnk beli GSC ni, kami dah penat gi sc dgn problem yg asyik berulang sejak dari 20 tahun dulu. kami dah bagi ms yg lama utk proton buktikan kebolehan korg tapi kkau proton hanya buktikan yg kereta korg ni xda kualiti dan korg xbelajar dari kekurangan yg terus je berulang dari model2 yg sebelum ni. kpd org2 yg masih nk tunggu gsc, luangkan masa utk visit paultan… n korg tau mcm mana persepsi org Malaysia keatas Proton. wahai pihak pengurusan proton, korg ikut la ckp boss korg yg nak jual kereta proton dgn harga RM120,000 sbb ini la kereta terakhir yg korg akan keluarkan sebelum korg akan ditapau dgn pengeluar2 kereta yg lain.
    kpd p2, aku hrp korg kekalkan je line up yg ada. sekmen a dgn nama viva, sekmen b dgn nama myvi n mpv dgn nama alza. xpyh la nak pakai nama axia tu sbb aku fkr nama viva tu dah ok. org akan banding viva lama dgn viva baru ni kalau korg kekal nama viva. korg punya sellmen pun akan lebih dapat meyakinkan pembeli bila sellmen tu dpt membuat perbandingan penambahbaikan yg ada pd viva baru dgn viva lama. tlg bt kptsn yg bijak dlm strategi marketing. dulu aku igt lg, masa p1 kuar model compec savy n p2 pulak kuar model myvi, strategi marketing yg berkesan bt myvi lebih laku banding dgn savi n kali ni pun aku hrp strategi yg btol2 bijak dr p2 utk amik semua pembeli gsc walaupun new viva ni lain sekmen dgn gsc.


    • komen ko untuk proton menunjukkan ko giler dan komen ko untuk perodua mcm suruh p2 x mengembang maju dan itu memcerminkan diri ko yg sebenar .heiii org yg beli p2 tetap akan percaya aper saja yg p2 kluarkan sbb ia dari teknologi toyota dan daihatsu dan ko nak suroh p2 kekalkan line up yg ciput.heii p2 pun nak variasi jugak yer takkan nak kekal di takuk yg lama.ko memang seorang penyerik dan tak mahu berubah kalo ikut gaya bahasa ko nih


    • Pengalaman ak guna persona elegance.. tak ada masalah dgn enjin campo iafm kecuali ada oil leak disebabkan gasket. Em.. gamba model baru perodua ni bocor mungkin disebabkn org dlm yg marah… dgr cite line viva dah tutup dan ramai pekerja dh diberhentikan


  • Aku perasan jika bab modified biasanya Perodua berjaya. Dan yang ni nampak ganas dari rupa asal nya. Terbaik Perodua.

    Yang ini model gantian viva ke??


  • Kalo nak cari benda buruk, mmg jumpa. Ibarat muka, kalo di cari-cari jgk jerawat di muka tu, yg licin pon, last2 ada secuit pon jd lah, jumpa la jgk jerawat, kalo nk cari kan?.. Tp kalo cari yg elok2 jer inshaAllah jumpa yg elok..
    Ada byk yg baik di P2 mahupon P1. Syg nya aku rasa org di P2 dan P1 tk pandai nk gembar gmburkan. Maksud aku bkn tkt gembar gembor kat blog, kt PT atau FD ni.. itu x kira..Buat la advertising yg proper skit, or short corporate video pastu load kt website masing2 or mcm2 lg lah kalo nk di pikir…


  • teringin nak tengok GSC leak mcmni…. ermm Proton come on la… bapak saya plan nak beli GSC jangan sampai dia berubah arah nak beli Perodua Axia ni atau Myvi.


    • gambar leak ni dulu ok
      Skrg tak berapa bagus lah..byk yg dok komen bagi maksud membenci (hatered) dan menghasut (seditious) . Lps tu ada la yg dok tokok tmbah n sokong..then mula la bjela-jela komen..a well-plan comment.
      Bagi aku, tk leak pon tk pe la Proton, better.


  • kepada yang bertanya tentang rupa GSC, jangan risau..

    proton hanya akan mendedahkan wajah sebenarnya dalam minggu yg sama pelancarannya nanti.


  • Mmm… model asal ayla tu lebih well design berbanding axia tu, sy rasa la terutama bahagian depan tu:) bumper mulut ternganga drop jaw ayla lebih bersebab berbanding axia. Nampak dah mcm terkejut marah pun ada. Ekeke.

    Kedudukan logo pada model ayla lebih baik n kemas berbanding axia seperti dh xde idea nk letak kat mana dan main taruh jer sayap silver tu. X menarik. Design lampu depan axia dah ok berbanding ayla. Kn bagus kalau perodua gantikan jer lampu tu pada ayla dan kemaskan sikit2 bumper ayla tu… baru ar bleh setanding bandingan dgn GSC:)

    Reason kenapa x guna nama viva baru mgkin sbb atas faktor harga dan spek. model nie dijangka di antara viva n myvi. Kalau nama viva dgn harga yg lebih tinggi, maka larilah kelompok pembeli viva. Selain itu perodua gak ingin menambah koleksi baby baru diorg. X kn nk harap kat viva n myvi jer? Lagi banyak model, sudah tentu lebih besar peluang kuasai pasaran A segment di M’sia.

    Sy rasa gambar ‘bocor’ axia nie sekadar nk tengok reaksi pembeli sebelum final touch muka depan perodua axia tu. Nama axia lebih secocok berbanding Eliana n Atrivia yg tah apa2 tu. Sorry:) Axia sinonim dgn ‘Asia’. mgkin nie ar visi perodua terhadap compact car berciri ‘asia’:) Berbanding nama myvi ‘ Malaysian Vehicle’ berciri M’sia. Mgkin laa…

    Apa2 pun, people tetap akan compare dgn model prootn GSC nanti walau spek n varian segment berbeza melainkan model basic GSC semurah model high spec axia. Nantikan persaingan sihat nie. Gud luck perodua n proton:)

    Cheers!


  • Proton kalau nak hebat spt p2 mesti dijual kpd honda atau nissan…r & d proton hanya aksesori spt p2 dan yg lain semua honda atau nissan mcm perdana baru tu…tak payah pening nak cipta kereta..baru bangsa boleh maju dlm industri kereta


      • melayu sendiri merendahkan martabat mereka dengan kekal malas berusaha, ramai yang berjaya pun atas pertolongan kerajaan (kroni). berjaya dengan mengambil hak orang lain.yang jadi mangsa nya melayu lain juga (pengguna).

        bangsa bangsa ni tak payah nak bawak sangat la.orang yahudi je bangga ngan bangsa mereka. kita duk dunia ni kira satu umat je.

        kalau proton tak berjaya pun, bukan sebab bangsa melayu.tapi sebab kita rakyat malaysia tak mampu nak manage syarikat kereta.


    • Bukan apa…org malaysia mudah terkesima…nampak p2 macam kereta buatan malaysia…padahal aksesori buatan malaysia…jd untuk memukau rakyat malaysia, apa salahnya proton tiru taktik p2…baru rakyat sayang proton


  • kereta ni guna enjin aluminium dan dikeluarkan bawah lesen eev..patut harga boleh kompetetif..30K utk high spec boleh tak perodua?keke


  • Perodua Alza baharu ini dikatakan mampu memberikan penjimatan bahan api, namun aspek ini tidak begitu dapat dirasai penulis kerana penulis merasakan penggunaan petrol agak tinggi, terutama dilaluan dalam bandar. Tetapi faktor ini mungkin dipengaruhi oleh keadaan jalan raya sesak yang menyebabkan penulis perlu lebih banyak menekan pedal brek ketika pemanduan.

    http://www.bhauto.my/pandu-uji-perodua-alza-advanced/


  • axia akan pakai enjin zink or aluminium mcm enjin vios, ia bleh mengurangkan beratnya sebanyak 10kg. ini akan mengurangkan penggunaan petrol n mempertingkat pecutannya. very good utk RND p2 wlupun korg amik je enjin tu dr dihatsu/toyota tapi sekurang2nya lebih jimat minyak n bleh dipercayai kualitinya. aku sbg pembeli tak kesah kalau p2 nk rebadge je enjin dihatsu/toyota tu yg penting jimat minyak n ada kualiti. tak guna beli kereta enjin tempatan kalau duit kita melayang dgn beli minyak yg harga makin naik ni.
    kpd p2, cpt2 la korg rebadge kereta hybrid, aku fikir lau korg rebadge hybrid korg bleh jd peneraju dlm sekmen hybrid pulak. nama produa tu pun aku fikir dah tak sesuai lg tok korg, perusahaan automobil kedua?sampai bila korg ni nk jadi yg kedua je?kenyataannya dah berapa tahun korg dah jadi johan dalam jualan kereta di Malaysia ni….produa korg bukan yg kedua lg…..pilih la nama lain yg penting tak ada lagi no 2 tu.
    kpd semua bakal pembeli kereta, rasionalisasi petrol fasa seterusnya akan dilakukan kerajaan dlm jangka masa terdekat, kemungkinan harga petrol naik ada, kita selaku pengguna kereta seharusnya fikirkan membeli kereta jimat minyak skg ni. mungkin kita tak mampu nak beli prayus yg bleh jln 25km/1l petrol tapi axia mungkin bleh dipertimbangkan krn dpt jln 20km/1l. ok la tu lau nak banding dgn new vios pun 15.5km/1l new city pun 17km/1l. nk banding dgn saga? preve? or gsc? semua org tau fc p1 mcm mana. kita boikot kereta xjimat minyak.


  • nampaknyer model axia ni akan jadi satu lagi pilihan untuk peminat p2 di malaysia nanti.aperlagi uolls cepat serbu showroom p2 bila axia ni dah dilancarkan nanti.
    untuk line up viva kalo perodua still teruskan production arap2 turunkanlah harga viva tu skit.cuma jual viva elite yg paling full pakage tuh ngan harga paras rm 35000 pasti macam pisang goreng panas hehehe.

    p/s kalo perodua beranilah jual viva elite yg paling mahal tuh jadi bawah 35000 ringgit jer fuhhh and for me i x sabar tunggu gsc kluar gak nanti cheers suma


  • Walaupun rupa Perodua Axia agak kurang mengancam, tetapi tahap penggunaan minyaknya yang begitu rendah akan menjadikannya sebagai pilihan terbaik untuk rakyat Malaysia.

    Cuba tengok Perodua Kelisa, sampai hari ini masih menjadi model secondhand yang diburu oleh ramai orang disebabkan tahap penjimatan petrolnya yang cukup baik.

    Zaman harga minyak naik (tahun depan selepas berkuatkuasanya GST, harga petrol akan naik lagi) seperti sekarang ini, ramai pembeli yang meletakkan keutamaan model jimat minyak sebelum membeli kereta baru. Nampaknya Perodua memahami sentimen tersebut.

    Mengenai Proton GSC, jika ia mampu ditawarkan pada harga yang cukup menarik, dengan enjin yang mesra petrol, tidak mustahil ia juga akan menjadi pilihan pembeli. Namun jika Proton tersilap langkah, alamatnya GSC akan mengikut jejak langkah Suprima S.

    p/s : Sekadar pendapat.. 🙂


  • arrgghhhhhhhhhhhh tension proton lmbat sgt nk promote GSC…klu nk compete dgn perodua u guys should step further n faster…nk tggu perodua launch dlu habis la…sbb tu mkin rugi..trlalu fkir bnyk sgt strategi xpsal2 trlepas potential buyers…come on la


  • enjin daihatsu ni,sbnrnye yg downgrade dr enjin aygo asal. vvt dibuang,dganti dgn resonator,mcm iafm n vim.
    walubgaimanapun, dgn mggunakan full aluminium construction mcm vios punya enjin,dpt kurg berat,scr xlangsung menyumbg pada penjimatan. tmbahan berat overall kete 700kg ++ dan 3 silinder,byk mbntu.
    secara peribadi,kete bndar yg sesuai krn kompak dan pnjimatan minyak. hway,pada klajuan standard, xda msalah. mgkin msalah hanya timbul bila overtake pada klajuan lebih dr had laju kbangsaan.
    kudos pada toyota n daihatsu n p2. walupun byk menda didowngrade,tp masih mampu mberi produk yg jimat minyak. cume yg aku risau,dlm aspek safety saje. hrp2 ok,sbb xbyk cite tntang chasis dia,kbnyakn psl enjin jimat dan interior yg agak luas bg kete kompak.

    gsc,xslh aku,ikut data yg aku dpt,mmg 1.3 n 1.6 nfe sbb byk camshaft kod 1.3 n 1.6 nfe diorder ke malaysia.

    tp agak sukar rasanya nfe nk beat fc kete nih coz enjin masih lg berat. tp bdasarkan data on paperlah. tp data fc realife,xtaulah.

    lgpun,gsc homogolation utk standard antarabangsa,byk menda yg mberatkan body kete. lgpun segmen b vs segmen a,sukar. mgkin dlm segmen b,ia masih dikatakn fc yg baik,tp kalu bnding ngjn ayga,mgkin sukar.

    cabaran proton adalah org xbndingkan [email protected] dgn axia,tetapi dgn myvi,fiesta n etc dr segi fc. tp kalu x,perang psikologi tntang fc,prtn dah kalah.
    just pndapat peribadi


  • n skdr kgsi maklumat, den br prasan preve menang indonesia car of the year 2013 kategori small sedan, exora bold,tmpt kedua medium mpv,tewas dgn kia carens baru.
    2014 rasa,xda kot sbb gsc pun xdan nk kuo sblm ptandingan.
    walupun xhebat mane pesaing dia,xmcm world award,tp tahniah buat proton.


  • Rasanya Proton akan keluarkan gsc ni macam Version Suprima S tapi harga lagi murah. Spec tip top & styling lagi setanding Suprima S. Target Performance market


  • I have noticed you don’t monetize your website, don’t
    waste your traffic, you can earn extra bucks every month.
    You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more
    details simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

Leave a Reply