ARKIB

KATEGORI

Buletin

Perodua sedang bangunkan model gantian Viva!

Views

950x631xperodua-new-viva-950x631.jpg.pagespeed.ic.uNHFPfK-km

Menurut paultan.org, Perodua kini sedang giat membangunkan model gantian Viva. Model hatchback yang berada dalam segmen A itu akan berada dibawah segmen Myvi dan akan dipasang di kilang terbaru Perodua yang bakal memulakan operasinya pada pertengahan 2014. Adakah model ini akan berkongsi platform, enjin dan rekabentuk dengan model kompak terbaru keluaran Daihatsu Ayla/Toyota Agya di Indonesia?

Bilakah model ini akan dilancarkan? Kita nantikan info dan spyshotnya nanti. 😉

2013-Daihatsu-Ayla-4[3]
Daihatsu Ayla

Toyota-Agya-TRD-S[3]
Toyota Agya

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

6 Comments


  • Tak perlu marah perodua. Dah mmg 60% saham milik toyota+daihatsu. Diorang buat business, bkn cerita pasal patriotik atau siapa hebat. Yang penting untung.


  • Jangan berharap..Perodua akan rebadge selama-lamanya..

    Kenapa saya berkata begitu dek kerna perubahan pengstrukturan semula organisasi yang menyaksikan fungsi R&D dikecilkan dan mungkin akan lenyap seluruhnya. Sebaliknya elemen-elemen atas dasar penglobalan kononnya menyaksikan pengambilan fungsi oleh pihak penjajah Daihatsu. Mengikut kata Daihatsu, nama Perodua tidak boleh lagi dijual dan sebaliknya perlu menggunakan ‘shadow image’ berlambangkan Daihatsu untuk kekal relevan dipasaran menjelang perlaksanaan pasaran terbuka Asean. Inilah dimaksudkan global oleh Daihatsu dan ianya satu jenayah terancang mengambil alih entiti tempatan yang dahulunya mampu mengeluarkan rekaan sendiri untuk dijadikan kantung duit pihak penjajah.

Leave a Reply