ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Peugeot 408 akan dilancar Isnin depan

Views

Nantikan kemunculannya pada Isnin minggu hadapan. Dikhabarkan model ini adalah versi CKD (pemasangan tempatan)  yang dipasang di kilang Naza Automotive Manufacturing (NAM) Gurun, Kedah. Bakal bersaing dalam segment C dan bakal mempunyai 2 variant, N/A dan Turbo.

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

33 Comments


    • saya pun sama. Tapi hati saya still dekat current 407 sedan and avante. Cadang nak amik tu dlm amsa setahun dua nh.. Proton kalau ada suv/larger mpv baru amik. Sedan kurang minat dah..


    • sapa tak pertikai kejujuran hang..tapi itu citarasa hang.. aku pulak secara jujur dan ikhlas aku tak berkenan langsung mana2 design pug… smiley face pug./ lol. kelakar.. dan uduh


  • pasti yg model 1.6 turbo harganya kurang dari 308turbo dan yg model 2.0 pula lebih mahal dari 308turbo,model ini harus lawan Polo Sedan yg baru launch juga!!!


  • off topic, dh servis flx se 1k km, fc full cvt d mode, rm 50+- 300km+-, full town drivng, g keje balik keje n jalan2 kat town. Xpasti laju mana coz wifey yg bwk, tp wifey bleh tahan gak bab2 menekan nih walupun dh bg nasihat, tgk ckit meter tkt laju ngat.

    Minggu nih tgk dlm full sat mode pulak, apa beza fc dia.


  • nasib baik pug yg jual, klu prtnmmesti kena sumpah coz 1.6 turbo lebih mahal dr 2.0.

    Off topic, honda civic 2012 dh launch kat thailand. Manual 1.8 2 airbags rega rm 77k klu xsilap. Tp ramai org kat pt ckp cube banding, preve mahal lor katanya 73k, 1.6 turbo 4 airbags, esc n tcs. Civic 1.8 xdapun menda tuh, navipun xda. Itu rega kat thailand. Itupun ckp rega preve premium kat malaysia lg mahal. Honda sampai spec yg paling mahal 2.0 auto, 4 airbags, seatbelt blakang 2x 3 points, 1 lap belt ajek, preve bg 3x3points n isofix. Rega, 110k++. Banding ngan preve kat malaysia 73k,itupun org malaysia ckp preve mahal. Pug pun jual 1.6 turbo lg mahal dr 2.0 na.

    So, renung2kanlah. Xsilap eden, civic br xpkai soft plastic. Maap klu silap. Kena tggu launch, nk p tgk n pegang n rasa :-).


  • off topic, mana pergi preve 73k mahal, bukan rega global coz dgn rega sama, dpt honda civic spec yg sama ngan preve. Apsal plak civic yg sama spec ngan preve rega 110k++ kat thailand? Dkt 40k lebih mahal tuh.

    On topic, harap ada lebih ramai buka mata. Pug 408 2.0 dgn mcm2 spec, lebih murah dr upcoming civic 1.8 n pug 408 1.6 thp lebih murah dr civic 2.0 tp spec lg gempak. Walupun ckd, part sume dr luar,bkn asean. Civic, lebih 40% parts dr asean. Tax klu ikutkan lebih pada pug walupun ckd coz ckd import non asean. Tp kena pug 408 lebih murah n spec lebih baik dr civic mahupun altis???

    Adakah sbb cukai sahaja menyebabkan civic n altis mahal? Ap private dh xda, skang zaman ap terbuka. Xda jual beli ap dah. Ap hanya utk control supaya xda importer undervalue kete utk lari tax dimana dtgnye rega docket n utk kawal keluar masuk kete luar. So, pikir2kanlah.

    Xkanlah xnampak lg betapa byknye geng2 nippon 2 ekor nih mkn profit termasuk yg tukang distribute dia. Harap2, org malaysia lebih buka mata pasnih. Tp mcm x 🙂


    • legasi jenama pd kereta toyota dan honda begitu kuat terutamanya bg masyarakat asean. itu mngkin salah satu faktor knp model2 berkenaan masih mndapat tmpt dihati pngguna.


    • Ramai yg nak tunjuk pandai sebenarnya, ckp preve 73k mahal, sedang proton bagi option ada yg harga 62k. Tapi org sebut yg mahal je. Bila dtg honda, toyota pandai lak ckp vios 72k je, knp tak ckp yg 92k tu?

      Asyik2 dok ulang skrip proton patut utama rakyat, yg rakyat bila ada duit terus lupa diri tak beli proton ada pikir? Aku pun skrg tak pakai proton, aku pakai toyota n perodua, tapi aku tetap bangga dgn proton. Proton tak offer apa yg aku nak, jadi aku cari keta lain. Tapi tu tak bermakna proton teruk.

      Dtg pulak geng gila conti, habih dia kata keta org lain ni hampeh, mcm keta conti tu pakai seumur hidup tak perlu service or repair. Kalo ikut kan mampu, ramai yg mampu pakai conti, tapi ada benda lain yg org tak sanggup.


      • aku xda masalahpun psl pkai kete aper,minat kete aper coz minat n kemampuan memasing. Dlm family aku, ada pkai prtn cam savvy, saga blm, saga flx, waja, iswara, ada juga pkai toyota, vios, ada pkai honda, city vtec lama n city transformer n stream rcz.

        Tp yg aku xbleh trime perlekeh, menghina pengguna kete prtn n kete prtn sendiri.

        Sapa xnak kete murahkan. Tp dgn sistem cukai kat malaysia,kereta prtn sendiripun xbleh nk murah. Xsilap aku, ada br2 ni presiden maa bg kenyataan kete prtn mahal sbb cukai.

        Klu nk blame, blamelah pihak yg betul. Ini pengguna kete prtn pun dukatakan miskin, hina n bodoh. Adeke patut?

        Apa2, enjoy ur ride, xkisah walupun hanya basikal tua coz itu yg termampu.


      • Tu la pasal, kalau byk duit nak pakai keta apa pun silakan, tapi tak perlu nak kutuk keta lain dan ckp org yg pakai proton ni org miskin. Sbb ramai je kawan aku pakai 3 series, tapi merungut tak cukup duit.

        Mungkin org tak tau harga pasaran proton dimalaysia tu dh masuk 10% cukai jualan dan 12%-18% cukai barangan. Jadi paling kurang proton pun kena cukai 22%. So sekarang sapa nak ckp gov protect proton?


  • off topic sket…proton dah delisted from bursa malaysia ke blum?
    dengar2 90++ % dah owned by drb…
    proton not pampered by gomen again…all decisions x perlu turun naik parlimen…

    bro mat, flx se hang ok ka? mesti nak tekan je tu kan…


  • ok jek tm-guy. Eh, kita pnah jumpe ke masa kat ktn aritu kat hyatt? Lupe nk tanya. Maklumlah kat internet nama berbeza :-).

    Kete ok, cume nk suh adjust latch pintu blakg sblh kanan. Ssh nk ttp. Mmg rasa nk menekan ajek time driving, tp kawal diri coz nk kwl fc, he…he…tp ada rasa ckit torque steer masa rev pedal tinggi ckit, maksudnya mmg trase lonjakan dia. Mmg power utk kategori 1.6 na. Tp still controlable.

    Yg lain, sume ok. Cume my friend ckp tggu part drum brakes yg latest update dr vendor. Stakat nih xda cite. Tp kete xda masalah lg. Klu dpt tkr yg br, lg ok sbb free :-), cume kena adjust masa jek


  • off topic: kete saga flx se 1.6 aku berbunyi balik brake drum belakang..selepas 3 minggu tukar…..tekde solution ke masalah nie..pelik aku…..ape proton buat nie!!!!!!!!!….adoyai…factory defect nie….risau lak aku nak bawak blik kg cuti skola nie…


    • bro jobobo, aku dibgtau oleh kwn aku, mereka kat sc sume tgh tggu enhancement brake dr vendor coz mmg brake tuh vendor probs. Nanti klu dpt info menda tuh available, aku bgtau. Psl brek bnyi tuh, xmelibatkan safety. Tp aku penah naik flx ada bunyi camtuh, mmg annoying. Prtn dh check, mmg prob pd vendor punya part. Cume msalahm vendor lembab nk mampus. Yelar, vendor nk kena ganti sume, jd slowler diorg nk release, yelar, rugi bisness. Tp mmg sepatutnya kena cepat n hrp prtn tekan vendor tuh. Mmg fault diaorg, kenal tanggungjwb.


  • vendor mana yg supply drum brake saga flx se nie….bro? So 4 now no point la aku tukar lagi kan….coz mmg factory defect….nanti jadi balik….adoyai….proton..proton


    • lupe plak nak check siapa vendor nye. Nanti klu ada masa aku check. Tp xjanji, bz kit ler nih.

      Nilah yg aku lemah ngan vendor, kdg2 cam lebih berkuasa dr prtn. Hrp2 drb take note. Klu lembab camnih, buat masalah, terminate jek contrak diaorg coz under performed. Alik2, prtn gak busuk nama. Buat aper nk simpan vendor2 camnih. Kdg2 kena ajar gak cara kasar.


  • hrp2, dgn privatise prtn bwh drb, sume masalah birokrasi terutama berkaitan dgn vendor dpt diatasi. Mana2 yg underperformed n buat masalah yg besar, harus di [email protected] bg amaran keras coz kualiti kena jaga.

    Pastuh yg jaga kewangan prtn,klu rnd ckp kena amik yg vendor nih buat coz quality baik, ikutlah coz diaorg yg wat testing. Jgn selalu sgt interfere dgn decission. Bg freedom diaorg choose yg terbaik dgn kos yg terbaik. Bkn aper,sblm nih, xda masalah sgtpun ngan drum brake,cume masalah pad berhabuk ajek n bunyi. Elakkan masalah2 br.

Leave a Reply