ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

PROTON lancar Saga SV (Super Value)

Views

YBhg Tan Sri Dato' Sri Hj Mohd  Khamil Jamil, Executive Chairman and YBhg Dato' Lukman Ibrahim DCEO with  senior management of PROTON Holdings Berhad

PROTON hari ini memperkenalkan model Proton yang paling berpatutan setakat ini, Proton Saga Super Value (SV). Proton Saga SV telah dilancarkan di Bilik Pameran Platinum PROTON Edar, Mutiara Damansara oleh Ketua Pegawai Eksekutif PROTON Edar, En. Hisham Othman. Turut hadir ialah Pengerusi Eksekutif PROTON Holdings Berhad, Tan Sri Dato ‘Sri Hj Mohd Khamil Jamil dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Dato’ Lukman Ibrahim.

Saga SV (Super Value) kini secara rasmi dibuka untuk tempahan selain memberi lebih pilihan untuk kereta dalam segmen A , tanpa menjejaskan kualiti, keselesaan, prestasi pemanduan dan keselamatan. Ia dikuasakan oleh 1.3 liter Campro IAFM yang sama dengan Saga FLX dan boleh didapati dalam transmisi manual dan  CVT. Harga jualan Saga SV bermula dari RM33, 438 (Semenanjung Malaysia).

YBhg Tan Sri Dato' Sri Hj Mohd  Khamil Jamil, Executive Chairman of PROTON Holdings Berhad with Saga SV  first buyer Mohamad Faleeq bin Zainudin

Pengenalan SV Saga adalah sebahagian daripada usaha PROTON untuk terus menyediakan lebih nilai untuk wang dan kereta pada harga berpatutan kepada rakyat Malaysia, disamping menyokong komitmen kerajaan untuk mengurangkan harga kereta secara beransur-ansur .

Saga SV dilengkapi dengan roda keluli 13 inci, radio 1-din dengan pemain CD, stereng kuasa, cermin sisi kawalan manual, cermin sisi yang dilengkapi lampu signal, dua beg udara, tali pinggang keledar pre-tensionerchild restraint anchorage dan immobiliser kereta .

Saga masih menjadi model PROTON paling laris setakat ini dan merupakan antara model yang mendapat penjualan paling tinggi di Malaysia. Saga FLX+ baru-baru ini dianugerahkan dengan penarafan 3-bintang oleh Program Penilaian Kereta Baru ASEAN (NCAP). Saga SV boleh didapati dalam enam pilihan warna, Solid White, Elegant Brown, Tranquility Black, Genetic Silver, Fire Red dan edisi terbaru – Blue Rock. Ia juga datang dengan jaminan tiga tahun atau 100,000km (yang mana lebih dahulu).

Harga Atas Jalan – Saga SV

Varian

Sem M’sia

M’sia Timur

Labuan

Langkawi

Solid

Metalik

Solid

Metalik

Solid

Metalik

Solid

Metalik

Saga SV MT

RM33,438

RM33,888

RM36,138

RM36,588

RM33,050

RM33,500

RM30,917

RM31,367

Saga SV CVT

RM36,438

RM36,888

RM39,138

RM39,588

RM35,760

RM36,210

RM34,280

RM34,730

Harga varian Saga yang lain

VARIANT

Sem M’sia

M’sia Timur

Labuan

Langkawi

Solid

Metalik

Solid

Metalik

Solid

Metalik

Solid

Metalik

FLX 1.3 CVT EXECUTIVE

44,773.15

45,223.15

47,560.00

48,010.00

44,010.00

44,460.00

42,473.15

42,923.15

FLX 1.3 MT EXECUTIVE

42,173.15

42,623.15

44,960.00

45,410.00

41,410.00

41,860.00

39,873.15

40,323.15

FLX 1.3 CVT STANDARD

41,373.15

41,823.15

44,140.00

44,590.00

41,060.00

41,510.00

39,223.15

39,673.15

FLX 1.3 MT STANDARD

38,373.15

38,823.15

41,140.00

41,590.00

38,060.00

38,510.00

36,223.15

36,673.15

FLX 1.6 CVT SE

49,476.50

49,926.50

52,062.90

52,512.90

47,462.90

47,912.90

47,376.50

47,826.50

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

27 Comments


  • banyak juga yang proton buat kalau baca kat paultan…dia kuatkan tempat itu dan ini..n benda yang dia kuarkan tak sampai 1 ribu pun kan…memang tepat nama dia super value…rim besi pn ok gak…ramai yang duk tukar rim masa 1st beli kereta…betapa baik pun rim tu kena tukar juga…

    berbaloi dengan harga…camne model2 lain…jangan lambat sangat…kena curi market banyak skit …pe pun, dah kira pandai dah skit2 macam perodua tukar itu dan ini n ta ta..ni dia varian terbaru..namun usaha proton sangat berbaloi…

    n kalau betul bayar bulan2 250…memang ramai tergoda…memang boleh tapau yang nak beli viva ni…


  • floor mats are wool carpet , not thick though. just ok by standard.
    another good point is the use of temporary tire which lighter as a weight saving purpose first in saga model. if ive not yet owning a car, this is up for grab. what i would do is search for a good second hand alloys for rm300 ,,done.


  • i10 is a good car, mirage is a good car.
    okeyyy, get in the rear seat. saga has the best reclined angle for its rear seat, rear passanger easily falls into sleep comfortably in a long journey.

    those 2 ,,rear seats are uncomfortably upright.


  • Dari aspek harga, memang sangat berbaloi..

    Varian SV ini ada ABS kah? Dalam website Proton Edar, varian FLX hanya letak Driver’s Aribag shj. Rasanya varian FLX ada dual airbag dgn ABS dan EBD..Website tak update barangkali…


  • @sepul

    Kalau diorang bagi ESP/ESC or whatever they want to call it, aku gerenti akan ambil Saga FLX 1.6 SE sekarang jugak.

    Tapi sekarang ni kera dihutan Aussie disusukan, anak di Malaysia mati kelaparan.


  • -mungkin boleh further reduce kalo gomen kurangkan cukai. come on gomen…tapi aper aper pon positive effort..
    -tapi aksi dato kamil cam duduk atas bonnet depan kete tuh bagi gue tak beraper professional arr kot pasal anak buah dier cat penat penat..kalo calar tak beraper bagus kot…


  • Bro Azrai,

    Sbb orang2 top management ni dah tak nak pakai Perdana V6 lagi. Dah aging sangat. Kalau gov pilih Passat sekalipun, DRB tetap untung.

    Jawatan JUSA keatas ada allocation driver + kereta. Dan kalau pencen nanti, kereta tu akan jadi milik diorang (term & condition apply)..


  • cite lama berkumandang lagi…kalau benar perkara ini berlaku…agak2nya pm pakai kereta ape…kereta menteri dah memang besar gedabak dari kereta pm n tpm yang masih ke hulu ke hili pakai perdana v6 limosin…mana pergi projek waja panjang pakai 2.5 v6..bukan canselor ya….canselor cuma 2.0 v6 sahaja…

    nape honda…proton dah kurang bakat ke buat kereta untuk kerajaan…wp market sikit tapi ada juga…kena pertimbang benda2 macam ni..alang2 dah kerjasama dengan honda…sharing casis dah lah..sbb benda tu yang mahal dengar cite…n kalau nak share lagi pun share benda2 lain..design pakai kita sendiri la..buruk baik pun kita sendiri…

    bila lagi nak belajar kalau bukan sekarang…sampai bila asik nak rebadge rebadge n rebadge…kalau sbb nak bagi kerajaan n proton nak rebadge honda accord..baik bagi honda terus kereta….tak payah rebadge..senang cite..titik


  • dah g tengok haritu memang super value la.. beberapa org yg aku kenal yang pakai saga lama pun kata mcm rasa mcm nak tuka kereta jer… tuka saga lama jadi saga sv..kakaka..

    derg tak puas hati sebab derg beli saga lama harga mahal lagi tapi saga sv lagi banyak kelebihan.. dual airbag, 4 power windows, safety enforcement keliling kereta, seatbelt tengah belakang lagi baik, cat metalik, monthly payment murah lagi..kalau tuka, dapat kereta baru design baru dari blm.. huhu,, lepas bli SV, tuka sportrim ja…

Leave a Reply